Bulcsú

Hídlap

Buday Péter sztárséffel főztek a Balassás diákok

Buday Péter mesterszakácstól leshettek el fogásokat pénteken a Balassa iskola szakács növendékei Esztergomban. A fiatalok a százezer forintos fődíj mellé ezt kapták ajándékba azért, mert idén ők nyerték el az Esztergom Étele 2017 címet. A mesterszakács egy egész napot töltött velük, ez idő alatt egy komplett menüsort készítettek el közösen.

Buday Péter azt mondta: nagyon ügyesek voltak a gyerekek és jó volt ezzel a társasággal dolgozni.
Kifejtette: ami fontos ebben a szakmában, hogy a legkorszerűbb technikákkal dolgozzanak a tankonyhákban a gyerekek, mert a XX. században ez már elengedhetetlen.

Hozzátette: a tűzhely és a sütő elég arra, hogy az alapokat megtanulják a diákok, de a kor követelményeinek csak korszerű eszközökkel lehet megfelelni.

Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: 2013 szeptembere óta működik a duális szakképzés, amelynek az a célja, hogy a gyerekek ne csak tankönyvekből, hanem valós körülmények között, üzemekben és kiváló szakemberektől tanulják meg a szakmájukat. A szakács szakma évek óta keresett, és akik a jövőben ebben szeretnének elhelyezkedni, tanulmányi átlagtól függően akár 50 ezer forintos ösztöndíjat is kaphatnak.

Bánhidy László alpolgármester kifejtette: nagyon komoly szerepe van a város életében az Esztergom Étele főzőversenynek.

Azt mondta: a világ annyira színes, hogy a gasztronómiának a reneszánszát éljük és ebben is szeretnénk élenjárók lenni. Országos szinten mondhatom, hogy fellendülésben van ez a kultúra, és Esztergom büszke lehet, ha ilyen színvonalú étellel tudja fogadni az idelátogatókat – fogalmazott Bánhidy László.

Várvölgyi Attila szakács szakoktató hangsúlyozta: óriási szakmai fejlődés az a gyerekeknek, hogy együtt főzhettek egy mesterszakáccsal. Buday Péter rengeteg újdonságot mutatott a diákoknak, ami előreviszi egyrészt a lelkesedésüket, másrészt a tudásukat.

Hozzátette: az Esztergom Étele főzőversenyt sok gyakorlással és kemény munkával nyerték meg, emellett a csapatban szereplő diákok lelkesek és folyamatosan fejlődni szeretnének. Ez azért is fontos, mert egy szakácsot élete végig ez a szemlélet kell, hogy motiváljon – fejtette ki gondolatait a szakember.

Pap Eszter Zsófia, a győztes csapat tagja úgy fogalmazott: nagyon nagy megtiszteltetés számomra és a csapat számára is, hogy Buday Péter mesterszakáccsal főzhettünk együtt. Rengeteg új szakmai trükköt megtanulhattunk tőle.

Advertisements

  • Anyósát fenyegette meg a szakítás miatt

    Akár két év fegyházbüntetésre ítélhetik, és három évre eltilthatják a közügyektől azt a férfit, aki anyósán kérte számon, hogy megszakadt a kapcsolata a volt élettársával. A vádlott azzal fenyegette meg a sértettet, hogy megöli.

    Hídlap
  • Verőcei diákok nyerték meg a nemzetközi matekverseny döntőjét

    Világra szóló sikert értek el a verőcei iskolások: a Géza Fejedelem Református Általános Iskola Integrálók nevű csapata holtversenyben első helyen végzett a Bolyai Matematika Csapatverseny nemzetközi döntőjében. Gratulálunk a régiónkat és hazánkat képviselő tanulóknak!

    Hídlap
Advertisements