Zsuzsanna

Hídlap

Újabb szigorításhoz közeledünk

Július 1-től kötelező lesz az online számlázás. Hasonlóan a már jól működő online pénztárgépek adatszolgáltatásához, az év közepétől a számítógépes programmal előállított számlákról szintén azonnali adatot kell majd szolgáltatni a NAV felé.

Ez azt jelenti, hogy a számlázó programoknak rendelkezni kell a törvényben előírt online adatszolgáltatás funkcióval.

Ez az új rendelkezés kemény munkát igényel az informatikusoktól, hogy minden számlázó programot képessé tegyenek az adatszolgáltatás teljesítésére. Ezzel összhangban feladatot ró a vállalkozókra, vállalkozásokra is.

Miről is van szó, miért éri meg mindenkinek beszerezni számlázó programot?

Annak, aki még kézi számlatömböt használna 2018. július 1-ét követően is, az alábbiakat kell figyelembe vennie:

Kézi számla kiállításakor a számlát kibocsátó adózó, akár terméket értékesít, akár szolgáltatást nyújt, a kibocsátott számlákról, amelyben egy másik belföldi adóalanyra hárított át ÁFÁ-t, adatot kell szolgáltatni:

– Ha a számlában szereplő ÁFA összege eléri vagy meghaladja a 100.000,- forintot, de az 500.000,- forintot nem éri el, a számla kibocsátását követő 5 naptári napon belül,
– Ha az 500.000,- forintot eléri vagy meghaladja, a számla kibocsátását követő naptári napon,
számlánként köteles adatot szolgáltatni a számla tartalmáról, a vevő adószámát is beleértve.

Számla módosítása, érvénytelenítése esetén ezek a határidők azonosak.

Az adatszolgáltatás a számlát kibocsátó személynek a felelőssége. Természetesen a bejelentés elmulasztása, az adatszolgáltatás elmaradása, mulasztási bírsággal jár. Semmivel sem lesz tehát könnyebb dolguk azon vállalkozásoknak, akik kézzel kívánnak számlát kiállítani a későbbiekben is.

Hogy az esetleges kényelmetlenségeket kikerüljék, javasolt a NAV-val kompatibilis számlázó program beszerzése.

A megfelelő számlázó program kiválasztása nem egyszerű feladat. Célszerű lehet az adózók számára, hogy javaslatot kérjenek a könyvelőjüktől. A számlázó program kiválasztása és beszerzése után az is időt vesz igénybe, hogy beüzemeljék és hibátlan használatát elsajátítsák. Nem érdemes tehát megvárni az utolsó pillanatot. Arról se feledkezzenek el, hogy az új számlázó program beüzemelésekor, a programmal kapcsolatos adatokat átadják a könyvelőjüknek, hogy Ő aztán be tudja jelenteni azt a NAV felé.

  • Gumiabroncsokkal hordták tele a csolnoki hegyet

    A festői környezetéről is ismert Csolnokon ismeretlen személyek szemétlerakónak használják a Mókus-hegyet. A paplanernyősők és a kirándulók körében népszerű területen nem csak gumiabroncsok, hanem kommunális hulladék is megtalálható. A lakosok az esettel kapcsolatban az interneten fejezték ki véleményüket és remélik, hogy felfedhetik a tettes kilétét.

    Hídlap
  • Földbe tiporta ellenfelét az Esztergom

    Kiütéses győzelemmel küldte haza a Csépe Salgótarjáni SKC csapatát a Női Kézilabda NBII Északi-csoportjában szereplő Esztergomi Vitézek RAFC alakulata, amely 40:19 arányban múlta felül a nógrádi gárdát. A lehengerlő teljesítményt nyújtó hazaiak a hétvégi sikerükkel megléptek üldözőiktől, egyben megőrizték a tabellán a harmadik helyüket is.

    Hídlap