Sándor, Ede

Hídlap

Magyar Kultúra Napja Esztergomban

Az esztergomi önkormányzat irodalmi kiadvánnyal készül a Magyar Kultúra Napjára. A „…kinyúlhat égig a lélek” című kötetben Babits Mihály esztergomi vonatkozású verseit és esszéit olvashatjuk. A könyvet január 22-én 17 órakor mutatják be a vár lovagtermében.

Az esztergomi önkormányzat közleménye:

Esztergom Város Önkormányzata 2018. január 22-ére, a Magyar Kultúra Napjára reprezentatív irodalmi kiadvánnyal jelentkezik, amely méltán irányítja ismét Esztergom Babitsára – Babits Esztergomára a figyelmet.

A „…kinyúlhat égig a lélek” címmel Babits Mihály esztergomi vonatkozású verseiből és esszéiből készült összeállításban helyet kapott, többek között, a Dal az esztergomi bazilikáról, Ádáz kutyám és a Jónás könyve is, illetve a három fontos Babits esszé: Esztergomi riport, Esztergomi séta, Szent István városa.

G. Tóth Franciska, a MNM Babits Mihály Emlékházának irodalmi muzeológusa, kísérői szövegei Babitsot élő, ösztönző örökségként tolmácsolják. Babits műveit korabeli fotók és képzőművészeti alkotások illusztrálják Einczinger Ferenctől és Scheiber Hugótól. Az esztergomi évek Babitsné Tanner Ilona – Török Sophie költői hagyatékában is visszhangoznak. Figyelmes gesztus, hogy verssel, festménnyel, magyarázó sorokkal emlékezik meg róla a szerkesztő. A precíz forrás-és jegyzetanyag alapján valamennyi alkotás beazonosítható, amely hasznos lehet személyes ismeretbővítésre, valamint iskolai tanulmányokhoz is. Szintén újszerű és szívet melengető, hogy a kötet zárásaként irodalomtörténészek, költők és írók véleményét olvashatjuk a Babits könyvről. A könyv gazdagságát fokozza a tervező tipográfus Szeder Balázs Péter munkája, akinek a keményfedél különleges, porózus tapintású felülete, az előlapok sűrű díszmintázata, a lapok egységes szépiás tónusa köszönhető.

Az Esztergom Város Önkormányzata kiadásában megjelent, az esztergomi Spori Print Vincze nyomdában készült könyv a Babits Mihály Könyvesboltban és a budapesti Írók Boltjában lesz kapható.

  • Nem bírt az éllovassal a Dorog

    Hazai pályán szenvedett vereséget a Dorogi FC az éllovas Zalaegerszegi TE csapatától a Merkantil Bank Liga 29. fordulójában. Bár Paudits Patrik révén a harmadik percben a hazaiak szerezték meg a vezetést, az élvonalba igyekvő vendégek nagy nyomást helyeztek vendéglátóikra: végül fordítottak és a három pontot is magukkal vitték.

    Hídlap
  • Méretes csukák akadtak horogra a pergető versenyen

    Huszontöt versenyző összesen 2003 centiméternyi halat fogott a tizedik alkalommal megrendezett Március 15-i Pergető Versenyen. A Kerek-tavi sportrendezvényen a nemzeti ünnep alkalmából kokárdát tűztek magukra a horgászok, akik egy 67 centiméteres süllő kivételével kizárólag csak csukákat fogtak ki a vízből.

    Hídlap
Advertisements