Beáta, Izolda

Hídlap

Beteg gyermekeket támogattak a József Attila iskola diákjai

Az Esztergomi József Attila Általános Iskola immár 6. alkalommal csatlakozott a Szemem Fénye Alapítvány országos megmozduláshoz. 2016-ban a 8.b osztály négy éven át tartó kezdeményezését a 6. a osztály idén továbbszervezte a VIII. Öltözz pirosba! nap alkalmából.

Különleges összefogásra, piros ruhadarab viselésére hívták a kicsiket és nagyokat. A résztvevők együttérzéssel és önkéntes adományokkal támogatták hazánk első gyermekhospice házát: a pécsi Dóri Házat, a gyógyíthatatlan beteg gyermekeket és családjaikat.

A Dóri-ház Magyarország első gyermekhospice intézménye, Pécsen található, alapítója Gyura Barbara. Személyes tragédia ösztönözte arra, hogy létrehozza a Szemem Fénye Alapítványt. 2000-ben gyógyíthatatlan betegségben meghalt a kisfia és az addig átélt események, érzelmek, emlékek alapján fogalmazódott meg benne: valahogy segíteni fog sorstársain.

2003-ban közel negyven temetésen vett részt, ahol a gyászolókkal beszélgetve azt vette észre: lelkiismeret-furdalás gyötri a szülőket beteg gyermekük elvesztése miatt. Az ok egyrészt a mélységes lelki fájdalom, hogy úgy érezték, nem tudtak mindend megtenni gyermekükért. Másrészt az évek óta tartó, gyógyulásért vívott küzdelem, amely vagy anyagi lehetőségeiket őrölte fel, vagy emberi erőtartalékait merítette ki. Legrosszabb pedig az, hogy senkivel nem tudták megosztani fájdalmaikat, hogy min mentek keresztül.

A Dóri-ház segít átvészelni a családoknak a gyermekük elvesztésével járó fájdalmas időszakot.

  • Felújították az idősek otthonát Nyergesújfalun

    Új pihenőhelyiséget, akadálymentes parkolót és mosdót alakítottak ki, kicserélték a nyílászárókat és energetikailag korszerűsítették a Nyergesújfalui Szent Mihály Idősotthon épületét. Mindez a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósulhatott meg, mintegy 40 millió forintból.

    Hídlap
  • Több utat is felújítottak Szobon

    Hat utca felújítására került sor az elmúlt hetekben Szobon. Az önkormányzat 86 millió forint támogatást nyert a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán belterületi útjainak rendbetételére. Az utak hivatalos átadóját szerdán tartották a Meggyfa utcában.

    Hídlap