Valér

Hídlap

Esztergomból indult országjáró körútra

Országjáró körútra viszik az Eucharisztikus Világkongresszus missziós keresztjét. A keresztet szombaton Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek áldotta meg és indította útjára az esztergomi bazilikából.

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszusig végigviszik valamennyi egyházmegyében. Első állomása Máriapócs lesz, majd további nyolc helyen is felállítják a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegyében.

Erdő Péter bíboros a mai szertartáson azt mondta: Ez a kereszt, mely a 2007-es budapesti Városmissziónak is a keresztje volt, s most, a kongresszusra készülve az országot járja, figyelmeztessen bennünket megváltásunk művére, s arra a szeretetre, amit Jézus irántunk tanúsított, amikor a kereszten függve értünk adta az életét.

A bíboros beszédét teljes terjedelmében közöljük:

Kedves testvérek!

Őszentsége, Ferenc pápa döntése értelmében 2020 szeptemberében hazánkban, Budapesten kerül megrendezésre az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Nagy megtiszteltetés ez számunkra, hiszen e rendezvény kapcsán lehetőségünk nyílik arra, hogy az egész világ előtt megvalljuk Jézusba és az Oltáriszentségbe vetett hitünket, és tanúságot tegyünk örömünkről és keresztény reményünkről. Ennek a célnak az elérése érdekében már most készülnünk kell a Kongresszusra, vagyis meg kell újulnunk hitünkben. Újra és újra döntést kell hoznunk Jézus mellett, és az ő akarata szerint kell alakítanunk tetteinket és egész életünket. Mindehhez pedig kérnünk kell a Szentlélek Úristen kegyelmét, bátorítását és vezetését.

Készületünkben segít minket az Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a missziós kereszt, amit most ünnepélyes módon országjáró útra bocsájtunk. Különös öröm számunkra, hogy a kereszt első állomása nemzeti kegyhelyünk, Máriapócs és Nyíregyháza lesz. Ez a kereszt, mely a 2007-es budapesti Városmissziónak is a keresztje volt, s most, a kongresszusra készülve az országot járja, figyelmeztessen bennünket megváltásunk művére, s arra a szeretetre, amit Jézus irántunk tanúsított, amikor a kereszten függve értünk adta az életét. Őbenne van a mi örömünk és egyetlen reményünk, mivel ő ajándékozza nekünk az igazi boldogságot és az örök életet. Ez a hit adja számunkra a bizalmat mindennapi életünk munkájához és küzdelmeihez, ez segít minket, hogy önzetlen szeretettel forduljunk embertársaink felé. Hogy ebben a hitben megerősödjünk, s erről az örömről tanúságot tudjunk tenni a világban, ehhez kérjük most a mindenható és irgalmas Isten segítségét, valamint a missziós keresztben ereklyéik által jelen levő szentek és boldogok közbenjárását!

Fotó: MTI

  • Szörnyen jó mesekönyv egy esztergomi kötődésű írótól

    Pifkó Célia, esztergomi kötődésű író könyvét tegnap mutatták be Budapesten, a Várkert Bazárban. A „Szörnyek a szobádban” című színvonalas, bájos alkotást Orosz Annabella illusztrálta és a Képmás kiadó gondozásában látott napvilágot. Az esztergomi kötődésű író édesapjáról utcát is neveztek el.

    Hídlap
  • Megújult a községháza Dömösön

    Nyolcvan millió forintból újult meg a községháza Dömösön a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert támogatásból, valamint az önkormányzat saját forrásából. A korszerűsített épületet szerdán adták át.

    Hídlap