Vilmos

Hídlap

Esztergomban is megemlékeztek

A kommunizmus áldozataira emlékeztek vasárnap délután Esztergomban. Az eseményt Mindszenty József bíboros, hercegprímás szobránál, a sötétkapui mészárlás helyszínén rendezték meg.

Id. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke kiemelte, hogy szimbolikus jelentőségű ez az esztergomi helyszín, mert 14 ártatlan áldozatra emlékeztet bennünket, akik ennek az értelmetlen pusztításnak az áldozatai lettek. Maga Esztergom is a kommunizmus áldozata, hiszen, ahogy tönkretették a belvárost és ahogy a fejlesztéseket megakadályozták, ahogy büntették pusztán azért mert a Magyar Katolikus Egyház központja, ez önmagában is elégséges arra, hogy ezt az emléknapot Esztergom a sajátjának érezze.

Az megemlékezés fővédnöke Völner Pál államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, aki beszédében Mindszenty József bíboros gondolataira emlékeztetett. Azt mondta: minden egyénnek, minden népnek és minden nemzedékének meg kell küzdenie a hitéért, úgy, mint Jákobnak az angyallal. Ez azt jelenti, hogy büszkék lehetünk őseinkre, harcainkra, arra, hogy soha nem adták fel, de ez kötelez is bennünket és nekünk is ugyanúgy meg kell küzdenünk függetlenségünkért, nemzetünkért, a családjainkért. Ezért van szükség a kommunizmus emléknapjára.

A rendezvény végén a jelenlévők koszorúkat és virágokat helyeztek el Mindszenty József bíboros, hercegprímás szobránál, valamint mécsesek gyújtásával rótták le tiszteletüket a kommunizmusban elesett áldozatok előtt.

A megemlékezés szervezője már évek óta a Fidesz Esztergomi Szervezete, a KDNP Esztergomi Szervezete, az Ezredév Polgári Társulás, az Esztergomi Polgári Körök, a Limes Anavum Honismereti Társulás és az MKP Párkányi Szervezete.

  • Járdát újítanak a Budai Nagy Antal lakótelepen

    Felújítják járdát Esztergomban, a Budai Nagy Antal utcai lakótelepen. A munkálatok június 27-én kezdődnek meg. A beruházás során a burkolatot javítja majd a kivitelező, Strabag Kft. Mindezt az önkormányzat közölte a város honlapján.

    Hídlap
  • VOLT vonattal, VOLT kombinált jeggyel a VOLT Fesztiválra!

    A MÁV-START és a GYSEV kombinált – a soproni helyi buszjáratok korlátlan használatát is biztosító – jegyet kínál a VOLT Fesztiválra vonattal utazó diákoknak. A VOLT kombinált jegy a két vasúttársaság Budapest és Sopron között közlekedő járatain egyszeri vagy oda-vissza utazásra használható fel, június 25-től július 2-án éjfélig.

    Hídlap