Szilárda

Hídlap

Esztergomban is megemlékeztek

A kommunizmus áldozataira emlékeztek vasárnap délután Esztergomban. Az eseményt Mindszenty József bíboros, hercegprímás szobránál, a sötétkapui mészárlás helyszínén rendezték meg.

Id. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke kiemelte, hogy szimbolikus jelentőségű ez az esztergomi helyszín, mert 14 ártatlan áldozatra emlékeztet bennünket, akik ennek az értelmetlen pusztításnak az áldozatai lettek. Maga Esztergom is a kommunizmus áldozata, hiszen, ahogy tönkretették a belvárost és ahogy a fejlesztéseket megakadályozták, ahogy büntették pusztán azért mert a Magyar Katolikus Egyház központja, ez önmagában is elégséges arra, hogy ezt az emléknapot Esztergom a sajátjának érezze.

Az megemlékezés fővédnöke Völner Pál államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, aki beszédében Mindszenty József bíboros gondolataira emlékeztetett. Azt mondta: minden egyénnek, minden népnek és minden nemzedékének meg kell küzdenie a hitéért, úgy, mint Jákobnak az angyallal. Ez azt jelenti, hogy büszkék lehetünk őseinkre, harcainkra, arra, hogy soha nem adták fel, de ez kötelez is bennünket és nekünk is ugyanúgy meg kell küzdenünk függetlenségünkért, nemzetünkért, a családjainkért. Ezért van szükség a kommunizmus emléknapjára.

A rendezvény végén a jelenlévők koszorúkat és virágokat helyeztek el Mindszenty József bíboros, hercegprímás szobránál, valamint mécsesek gyújtásával rótták le tiszteletüket a kommunizmusban elesett áldozatok előtt.

A megemlékezés szervezője már évek óta a Fidesz Esztergomi Szervezete, a KDNP Esztergomi Szervezete, az Ezredév Polgári Társulás, az Esztergomi Polgári Körök, a Limes Anavum Honismereti Társulás és az MKP Párkányi Szervezete.

  • Szörnyen jó mesekönyv egy esztergomi kötődésű írótól

    Pifkó Célia, esztergomi kötődésű író könyvét tegnap mutatták be Budapesten, a Várkert Bazárban. A „Szörnyek a szobádban” című színvonalas, bájos alkotást Orosz Annabella illusztrálta és a Képmás kiadó gondozásában látott napvilágot. Az esztergomi kötődésű író édesapjáról utcát is neveztek el.

    Hídlap
  • Megújult a községháza Dömösön

    Nyolcvan millió forintból újult meg a községháza Dömösön a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert támogatásból, valamint az önkormányzat saját forrásából. A korszerűsített épületet szerdán adták át.

    Hídlap