Szilárda

Hídlap

Erdős Mátyás atyára emlékeztek az epöliek

Erdős Mátyásra, Epöl néhai plébánosára emlékeztek az Epöli Történetek = Epöli történelem című programsorozat keretében. A találkozónak a helyi tájház adott otthon, amely szinte megtelt a plébánosra jó szívvel emlékező epöliekkel.

A rendezvény elején Szegi János portréfilmjét vetítették le, amelyben, a forgatáskor 95 éves Matyi bácsi meséli el, hogyan került a településre. A néhai plébános élesen bírálta a Rákosi-rendszert, nem akarta elfogadni a politika egyház feletti befolyását, így büntetésként Epölre helyezték át.

A település lakói hálásak és büszkék az atyára, a község központjában lévő emlékparkot is róla nevezték el. Emellett a helyi templomban a festett portréja és életrajza is helyet kapott.

A rendezvényen Lach Konrád, az esztergomi levéltár munkatársa és felesége, Katalin tartott előadást Erdős Mátyásról. Emlékeztették a közönséget arra, hogy az atya nem büntetésként, hanem küldetésként élte meg az áthelyezését és újult erővel irányította a helyi közösséget.

  • Szörnyen jó mesekönyv egy esztergomi kötődésű írótól

    Pifkó Célia, esztergomi kötődésű író könyvét tegnap mutatták be Budapesten, a Várkert Bazárban. A „Szörnyek a szobádban” című színvonalas, bájos alkotást Orosz Annabella illusztrálta és a Képmás kiadó gondozásában látott napvilágot. Az esztergomi kötődésű író édesapjáról utcát is neveztek el.

    Hídlap
  • Megújult a községháza Dömösön

    Nyolcvan millió forintból újult meg a községháza Dömösön a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert támogatásból, valamint az önkormányzat saját forrásából. A korszerűsített épületet szerdán adták át.

    Hídlap