Beáta, Izolda

Hídlap

Erdős Mátyás atyára emlékeztek az epöliek

Erdős Mátyásra, Epöl néhai plébánosára emlékeztek az Epöli Történetek = Epöli történelem című programsorozat keretében. A találkozónak a helyi tájház adott otthon, amely szinte megtelt a plébánosra jó szívvel emlékező epöliekkel.

A rendezvény elején Szegi János portréfilmjét vetítették le, amelyben, a forgatáskor 95 éves Matyi bácsi meséli el, hogyan került a településre. A néhai plébános élesen bírálta a Rákosi-rendszert, nem akarta elfogadni a politika egyház feletti befolyását, így büntetésként Epölre helyezték át.

A település lakói hálásak és büszkék az atyára, a község központjában lévő emlékparkot is róla nevezték el. Emellett a helyi templomban a festett portréja és életrajza is helyet kapott.

A rendezvényen Lach Konrád, az esztergomi levéltár munkatársa és felesége, Katalin tartott előadást Erdős Mátyásról. Emlékeztették a közönséget arra, hogy az atya nem büntetésként, hanem küldetésként élte meg az áthelyezését és újult erővel irányította a helyi közösséget.

  • Felújították az idősek otthonát Nyergesújfalun

    Új pihenőhelyiséget, akadálymentes parkolót és mosdót alakítottak ki, kicserélték a nyílászárókat és energetikailag korszerűsítették a Nyergesújfalui Szent Mihály Idősotthon épületét. Mindez a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósulhatott meg, mintegy 40 millió forintból.

    Hídlap
  • Több utat is felújítottak Szobon

    Hat utca felújítására került sor az elmúlt hetekben Szobon. Az önkormányzat 86 millió forint támogatást nyert a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán belterületi útjainak rendbetételére. Az utak hivatalos átadóját szerdán tartották a Meggyfa utcában.

    Hídlap