Szilárda

Hídlap

Esztergom tiltakozik az újabb, párkányi üzem létesítése ellen

Ismét egy újabb üzem megnyitását tervezik Párkányban, a volt papírgyár területére. Ezúttal bioüzemanyagot és biooldószert gyártanának. Az esztergomi képviselőtestület tiltakozik a beruházás ellen, véleményük szerint veszélyt jelenthet a térségben élők egészségére.

Múlt héten közmeghallgatáson tájékoztatták a beruházást tervező cég képviselői a párkányiakat a szóban forgó fejlesztésről. A résztvevők többsége ellenezte az üzem létesítését, aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a világon egyedülálló technológiát alkalmaznának a gyárban. A felszólalók közül volt, aki úgy fogalmazott: nem szeretnének kísérleti egerek lenni.

A fórumon mások mellett felszólalt Romanek Etelka, Esztergom polgármestere is. Hangsúlyozta, hogy a város és a környezetvédelemben érintett környékének lakossága érdekében az Espooi Nemzetközi Egyezményre hivatkozva szakértőt rendelnek el az ügy kivizsgálására, és egy nemzetközi tanulmány elkészítésére.

Jelenlegi információink szerint a projektet még 2014-ben kezdeményezte egy tótmegyeri székhelyű részvénytársaság. A beruházás keretében évi 215 ezer tonna kukoricát dolgoznának fel úgynevezett ABE technológiával, és végtermékként bioüzemanyagot, valamint biooldószereket gyártanának. A technológia során a növényi keményítőt cseppfolyósítják, cukorrá alakítják, majd fermentálják, és így állítanak elő bioüzemanyagot és biooldószereket.

A szlovák minisztérium honlapján elérhető hatástanulmány egyetlen mondatban foglalkozik a nemzetközi hatásokkal, amelyben kijelenti, hogy a beruházásnak csak elhanyagolható országhatáron átnyúló hatásai lesznek.

Az esztergomi képviselőtestület múlthéten tárgyalt a témával kapcsolatban. Arra a döntésre jutottak, hogy a párkányi önkormányzattól részletes információkat kérnek a beruházásról, az üzemben használni kívánt technológiáról, a feldolgozott anyagok éves mennyiségéről. Emellett arról, hogy az üzem működése milyen hatással lenne Esztergomra.

Az eljárással kapcsolatos írásbeli véleményt legkésőbb március 8-ig lehet eljuttatni a szlovák környezetvédelemért felelős minisztérium felé.

Esztergom, ezzel együtt már a negyedik párkányi beruházás ellen tiltakozik. Az önkormányzat 2017 februárjában állást foglalt a HC Logistic által tervezett, éves szinten 20 ezer tonna műanyag-és gumihulladékot feldolgozó üzem létesítésével kapcsolatban. Néhány nappal később a testület önkormányzati határozatban tiltakozott a Vaso Invest által tervezett műanyag hulladék felhasználási- és újrahasznosítási üzem beruházásának megvalósítása ellen. A szlovák környezetvédelmi minisztérium mindkét esetben megszüntette a hatásvizsgálati eljárást, mivel a beruházók visszavonták az engedély iránti kérelmüket. Tavaly májusban egy harmadik, úgynevezett Green Park Párkány elnevezésű petrolkémiai termékek gyártására, illetőleg pontosan kategorizált műanyag hulladékok és gumialapú hulladékok feldolgozására szolgáló üzem megvalósítása ellen tiltakoztak az esztergomiak.

  • Szörnyen jó mesekönyv egy esztergomi kötődésű írótól

    Pifkó Célia, esztergomi kötődésű író könyvét tegnap mutatták be Budapesten, a Várkert Bazárban. A „Szörnyek a szobádban” című színvonalas, bájos alkotást Orosz Annabella illusztrálta és a Képmás kiadó gondozásában látott napvilágot. Az esztergomi kötődésű író édesapjáról utcát is neveztek el.

    Hídlap
  • Megújult a községháza Dömösön

    Nyolcvan millió forintból újult meg a községháza Dömösön a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert támogatásból, valamint az önkormányzat saját forrásából. A korszerűsített épületet szerdán adták át.

    Hídlap