Valér

Hídlap

Újraélesztést tanítottak a szobi mentők

Térségünkből a szobi mentőállomás két mentőápolója, Huszák Tamás és Fehér Mihály is részt vett a Wake Up! kampányban, amely az újraélesztés alapjait tanítja meg fiataloknak. A mentők, több bajtársukkal és az Irie Maffiával együtt mutatták meg Budapesten, hogyan kell életet menteni.

A kormány célja, hogy folyamatosan bővítse a lakosság életmentő ismereteit és elsősegélynyújtással kapcsolatos tudását, és mindezzel növelje az emberek tettrekészségét annak érdekében, hogy minél több polgártársunk életét menthessük meg.

Azért, hogy minél több fiatalt motiváljon az újraélesztés technikájának elsajátítására, illetve biztassa őket az azonnali segítségnyújtásra, az Országos Mentőszolgálat 2017 szeptemberében elindította a Wake Up! kampányt, amely folyamatosan járja az országot.

Az Országos Mentőszolgálat munkatársai évente mintegy hatezer hirtelen vérkeringés-megállást észlelnek. A sikeres újraélesztéshez elengedhetetlen, hogy a helyszínen tartózkodók már a mentő kiérkezését megelőzően kezdjék meg a mellkasnyomások végzését. A laikusok sok esetben félnek aktív részeseivé válni az életmentésnek, azonban fontos hangsúlyozni, hogy az azonnal megkezdett újraélesztéssel, valamint a gyorsan megérkező defibrillátorral akár 60% is lehet a siker aránya, melynek köszönhetően hazánkban évente több ezer emberélet lenne megmenthető.

A lakosság újraélesztéssel kapcsolatos ismereteinek bővítése céljából az Országos Mentőszolgálat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, a Magyar Resuscitatiós Társaság, és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium diákjainak közreműködésével országos kampányt indított.

A kampány „himnuszává” az Irie Maffia zenekar „Wake Up” című száma vált, melynek ritmusa éppen a mellkasnyomások tempójához illeszkedik. Ez a dal a kampány minden állomásán elhangzik a zenekar előadásában.

A dalt ide kattintva hallgathatja meg:
Irie Maffia: Wake Up

Forrás: Hídlap/kormany.hu

  • Szörnyen jó mesekönyv egy esztergomi kötődésű írótól

    Pifkó Célia, esztergomi kötődésű író könyvét tegnap mutatták be Budapesten, a Várkert Bazárban. A „Szörnyek a szobádban” című színvonalas, bájos alkotást Orosz Annabella illusztrálta és a Képmás kiadó gondozásában látott napvilágot. Az esztergomi kötődésű író édesapjáról utcát is neveztek el.

    Hídlap
  • Megújult a községháza Dömösön

    Nyolcvan millió forintból újult meg a községháza Dömösön a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert támogatásból, valamint az önkormányzat saját forrásából. A korszerűsített épületet szerdán adták át.

    Hídlap