Vilmos

Hídlap

Újraélesztést tanítottak a szobi mentők

Térségünkből a szobi mentőállomás két mentőápolója, Huszák Tamás és Fehér Mihály is részt vett a Wake Up! kampányban, amely az újraélesztés alapjait tanítja meg fiataloknak. A mentők, több bajtársukkal és az Irie Maffiával együtt mutatták meg Budapesten, hogyan kell életet menteni.

A kormány célja, hogy folyamatosan bővítse a lakosság életmentő ismereteit és elsősegélynyújtással kapcsolatos tudását, és mindezzel növelje az emberek tettrekészségét annak érdekében, hogy minél több polgártársunk életét menthessük meg.

Azért, hogy minél több fiatalt motiváljon az újraélesztés technikájának elsajátítására, illetve biztassa őket az azonnali segítségnyújtásra, az Országos Mentőszolgálat 2017 szeptemberében elindította a Wake Up! kampányt, amely folyamatosan járja az országot.

Az Országos Mentőszolgálat munkatársai évente mintegy hatezer hirtelen vérkeringés-megállást észlelnek. A sikeres újraélesztéshez elengedhetetlen, hogy a helyszínen tartózkodók már a mentő kiérkezését megelőzően kezdjék meg a mellkasnyomások végzését. A laikusok sok esetben félnek aktív részeseivé válni az életmentésnek, azonban fontos hangsúlyozni, hogy az azonnal megkezdett újraélesztéssel, valamint a gyorsan megérkező defibrillátorral akár 60% is lehet a siker aránya, melynek köszönhetően hazánkban évente több ezer emberélet lenne megmenthető.

A lakosság újraélesztéssel kapcsolatos ismereteinek bővítése céljából az Országos Mentőszolgálat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, a Magyar Resuscitatiós Társaság, és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium diákjainak közreműködésével országos kampányt indított.

A kampány „himnuszává” az Irie Maffia zenekar „Wake Up” című száma vált, melynek ritmusa éppen a mellkasnyomások tempójához illeszkedik. Ez a dal a kampány minden állomásán elhangzik a zenekar előadásában.

A dalt ide kattintva hallgathatja meg:
Irie Maffia: Wake Up

Forrás: Hídlap/kormany.hu

  • Járdát újítanak a Budai Nagy Antal lakótelepen

    Felújítják járdát Esztergomban, a Budai Nagy Antal utcai lakótelepen. A munkálatok június 27-én kezdődnek meg. A beruházás során a burkolatot javítja majd a kivitelező, Strabag Kft. Mindezt az önkormányzat közölte a város honlapján.

    Hídlap
  • VOLT vonattal, VOLT kombinált jeggyel a VOLT Fesztiválra!

    A MÁV-START és a GYSEV kombinált – a soproni helyi buszjáratok korlátlan használatát is biztosító – jegyet kínál a VOLT Fesztiválra vonattal utazó diákoknak. A VOLT kombinált jegy a két vasúttársaság Budapest és Sopron között közlekedő járatain egyszeri vagy oda-vissza utazásra használható fel, június 25-től július 2-án éjfélig.

    Hídlap