Szilárda

Hídlap

Bor- és pálinkaversenyt rendeztek Sárisápon

380 minta közül kellett kiválasztania a zsűrinek a legjobb borokat és pálinkákat Sárisápon. A 33. Térségi Nyílt Borversenyt és a 6. Nyílt Pálinka- és Párlatversenyt a helyi művelődési házban szervezték meg.

Schummel Tamás, az Annavölgy és Sárisáp Kertbarátainak és Borbarátnőinek Egyesületének elnöke elmondta, hogy az idei verseny elsődleges célja az volt, hogy a helyi bor és pálinka értékét növeljék, ezáltal a független zsűrik a verseny keretein kívül további segítséget ajánljanak fel a gazdáknak.

A versenyen idén környékbeli, illetve felvidéki borgazdák és pálinkafőző mesterek is részt vettek. Összesen 28 településről 267 darab borminta érkezett be. A zsűri a táti Rózsahegyi Zoltán Chardonnay fehérborát választotta kategóriájában a legjobbnak. A vörösboroknál a tokodi Wéber Péter Cabernet Franc szőlőt a feldolgozva alkotott kiemelkedőt. Rosé kategóriában az első helyet Marjai Zsolt esztergomi borász szerezte meg Kékfrankos roséjával. Champion díjjal a sárisápi Id. Vitek János Pinot Noir rosé borát tüntették ki.

A pálinkák versenyére 23 településről 113 minta érkezett be, amelyeket alma, csonthéjas gyümölcs, szőlő és törkölypálinka kategóriában díjaztak. Ifj. Vitek János birsből, Kosztka Ernő kajszi barackból, Németh János Irsai Olivér szőlőből és Szijjártó Lajos Irsai Olivér törkölyből készült mintája bizonyult kategóriája legjobbjának. A pálinkaverseny Champion díját a szlovákiai Biocentrum érdemelte ki kökényből készült párlatával.

  • Szörnyen jó mesekönyv egy esztergomi kötődésű írótól

    Pifkó Célia, esztergomi kötődésű író könyvét tegnap mutatták be Budapesten, a Várkert Bazárban. A „Szörnyek a szobádban” című színvonalas, bájos alkotást Orosz Annabella illusztrálta és a Képmás kiadó gondozásában látott napvilágot. Az esztergomi kötődésű író édesapjáról utcát is neveztek el.

    Hídlap
  • Megújult a községháza Dömösön

    Nyolcvan millió forintból újult meg a községháza Dömösön a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert támogatásból, valamint az önkormányzat saját forrásából. A korszerűsített épületet szerdán adták át.

    Hídlap