Szilárda

Hídlap

Nőket és családokat segítő kezdeményezés indul Esztergomban

Női Információs és Szolgáltató Központot hoz létre Esztergomban a megyei kormányhivatal, a kereskedelmi és iparkamara és az Otthon Segítünk Alapítvány. A projekt célja, hogy a gyermeket vállaló nőket segítse a család- és a munka összeegyeztetésében.

A „NŐK-Munka-Család” nevű (EFOP-1.2.9-17-2017-00025) két éves intézkedéssorozat célja, hogy a gyermeket vállaló nőket segítse a család- és a munka összeegyeztetésében.

Dr. Völner Pál, Esztergom térségének országgyűlési képviselője elmondta, ez a program többek között arról szól, hogy hogyan lehet a munkahelyeket bevonni a kezdeményezésbe és a civil szervezetek tapasztalatait érvényesíteni. A képviselő megköszönte, hogy a kormányhivatal vezető szerepet vállalt a pályázatban, melynek megvalósítására 200 millió forintot nyertek el.

A programok megvalósulásának várható hatásaként a munkáltatók nagyobb hajlandóságot női részmunkaidős foglalkoztatási formák alkalmazására, a távmunka lehetőségek köre bővül az esztergomi járásban, a nők a szülést követően hamarabb visszatérnek a munkaerő-piacra, valamint növekedhet a kereslet a gyermekek napközbeni ellátását, a család és a munka összeegyeztetését segítő szolgáltatások iránt.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke szólt arról, hogy más járásokban is indulnak hasonló célú programok, a projektek teljes költségvetése 800 millió forint. Az egyes helyszíneken más-más lesz a képzések és a tanácsadások tartalma, a terület igényei szerint.

Lévai Edit, az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány kuratóriumának vezetője emlékeztetett arra, hogy az országban elsőként Esztergomban kezdett dolgozni szervezetük. Az alapítvány a kezdeményezés működtetéséhez 6 munkatársat biztosít, valamint önismereti, kommunikációs foglalkozásokat, személyiségfejlesztő, önbizalom-erősítő foglalkozás-sorozatot tart a célcsoport számára, illetve önkéntesképzést szervez kisgyermekes családok látogatásához.

– A Női Információs és Szolgáltató Központ létrehozását célzó pályázatot egy konzorcium valósítja meg, ennek egyik szereplője a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – mondta Dr. Szerencsés László, majd hozzátette; „a pályázattal erősítjük társadalmi szerepvállalásunkat abban, hogy ne csak a gazdaság területét töltsük meg élettel, hanem segítsük a családok boldogulását, a nők munkavállalását”.

Az együttműködésben a kamara a Nő-Köz-Pont létrehozásához helyiséget és informatikai hátteret biztosít, felmérést készít az elérhető támogató szolgáltatásokról, OKJ-s képzéseket szervez, valamint fejlesztő képzéseket biztosít több száz ember számára.

Horváth-Szeder Gábor, az Esztergomi Járási Hivatal vezetője elmondta, a projekt megvalósítását helyi gazdasági és társadalmi szereplőkkel, vállalkozásokkal, önkormányzatokkal, és civil szervezetekkel megkötött együttműködési megállapodások segítik. A központ által kínált szolgáltatások térítésmentesen vehetők igénybe.

Az Esztergomi Járási Hivatal munkaadói és munkavállalói találkozókat, mini állásbörzéket szervez, valamint mentálhigiénés és pszichológiai családtámogatói szolgáltatásokat dolgoz ki, illetve a projekt népszerűsítésére plakátokat és kiadványok készít a célcsoport számára.

A helyszín Esztergom belvárosában található, az irodák bárki által akadálymentesen megközelíthetők. A központ közvetlen közelében a projektet támogató, segítő további szolgáltatások is elérhetőek. A központtal szemben korszerű felújított játszótér található, az utcában óvoda működik.

  • Szörnyen jó mesekönyv egy esztergomi kötődésű írótól

    Pifkó Célia, esztergomi kötődésű író könyvét tegnap mutatták be Budapesten, a Várkert Bazárban. A „Szörnyek a szobádban” című színvonalas, bájos alkotást Orosz Annabella illusztrálta és a Képmás kiadó gondozásában látott napvilágot. Az esztergomi kötődésű író édesapjáról utcát is neveztek el.

    Hídlap
  • Megújult a községháza Dömösön

    Nyolcvan millió forintból újult meg a községháza Dömösön a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert támogatásból, valamint az önkormányzat saját forrásából. A korszerűsített épületet szerdán adták át.

    Hídlap