Sára, Márió

Hídlap

Gazdafórumot tartottak Szobon

A magyar termőföldek sorsáról is döntünk április 8-án – mondta Bitay Márton kedden, a szobi művelődési házban rendezett gazdafórumon. Az állami földprogramért felelős államtitkár hozzátette, hogy a választások tétje az is, hogy magyar kézben maradnak-e azok a földek, amelyek most hatezer családnak biztosítanak megélhetést.

Bitay Márton azt mondta: a kormány kikérte a gazdák véleményét, így a két fél közötti kommunikációnak köszönhetően egy agrárbéke alakult ki az országban a korábbi évekhez képest. A közös eredményekkel ma, a magyar az Európai Unió leggyorsabban fejlődő agrárgazdasága.

Az államtitkár ismertette, hogy a Földet a gazdáknak program révén, több mint harmincezer magyar földműves tudott állami termőföldet vásárolni.

Hozzátette: a földforgalmi törvény európai bírósági eljárásai még folyamatban vannak, a bizottsággal szemben minden lényeges elemet megnyert a kormány, de még vannak hátra kérdések. Jól látható, hogy a baloldali ellenzék hogyan próbálná kiszolgálni a magyar termőföldet a külföldi befektetőknek és spekulánsoknak – mondta az államtitkár.

Bitay Márton kifejtette: nagyjából egymillió hektár mezőgazdasági termőföld van zsebszerződésekkel külföldiek érdekeltségében, amelyeket azért nem tudnak érvényesíteni, mert a Fidesz-KDNP egyedüliként fogadta el az új földforgalmi törvényt, amelynek szabályai alapján nem tudják tulajdonba venni ezeket a termőföldeket.

Úgy fogalmazott: de, ha nem küzdünk megfelelően az európai bírósági színtéren, akkor elbukható még ez a csata, és akkor elő fognak kerülni ezek a zsebszerződések is.

Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy ma már hatszáz helyett hatezer család tud megélni saját földjének műveléséből és hozzátette: az április 8-ai választás nagyon nagy téttel bír, hiszen Karácsony Gergely, a baloldal miniszterelnök-jelöltje egyértelművé tette, hogy az elmúlt időszak földpolitikájával szakítana. Ezeket a földszerződéseket, amelyek megtízszerezték a földművelésből élő családok számát, spekulációs földszerzéseknek tartja és vissza fogja venni a földeket a magyar gazdáktól azért, hogy külföldiek kezébe adja.

Rétvári Bence úgy fogalmazott: emlékezhetünk a 2015 előtti időkre, amikor zsebszerződésekről és osztrákok kezében lévő nagybirtokról beszélhettünk. Ennek a világnak végre vége, ma már magyar emberek művelik a földet. Ahhoz, hogy ez így maradjon, a Fidesz-KDNP-t kell támogatni április 8-án.

Velkei József, a fórumot szervező Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Pest megyei elnöke elmondta, hogy minden segítséget megadnak ahhoz, hogy a tagság értesüljön az őket érintő lehetséges pályázatokról, támogatási formákról. Többek között ez a fórumok célja, hogy a jelenlévő gazdák feltehessék kérdéseiket és elmondhassák észrevételeiket.

  • Környezettudatos diákok kapnak elismerést

    Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület az elmúlt évekhez hasonlóan, immár ötödik éve, 2019-ben is pályázatot hirdet a Horváth Piroska Díj a Környezettudatos Fiatalokért emlékplakett elnyerésére.

    Hídlap
  • Zátonyra futott egy hajó Helembánál

    Zátonyra futott egy hajó a 1709.5 fkm-nél, a Helemba-sziget alatt. Információink szerint a hajón nem keletkezett lék és nem szivárog belőle semmi. Jelenleg mentésre vár.

    Hídlap