Szilárda

Hídlap

Kaszás Géza színész, filmrendező járt Esztergomban

Az Esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Könyvtári beszélgetések március 12-i vendége Kaszás Géza színész volt. A színész késett kicsit, mint megtudtuk, a várban járt „nosztalgiázni”: 30 évvel ezelőtt bábáskodott a Várszínház megalakulásánál. A darab, amelyet akkor egy hétig nagy sikerrel játszottak, a főiskolás vizsgadarabjuk volt, címe Legenda a dicsőséges feltámadásról.

Kaszás Géza életpályája nem egyenesen a színészet felé vezetett, érettségi után a gyöngyösi mezőgazdasági főiskolán üzemszervező üzemmérnöki oklevelet szerzett. Színészi pályáját a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1986-ban a Szegedi Nemzeti Színházban kezdte. 1989-től a Független Színpad, 2014-től pedig a Turay Ida Színház tagja. Karakterszínész, aki sikerrel alakít romantikus hősöket. Jelenleg az Újszínházban egy stúdiószínházi darab-ban játszik.

Továbbra is nagy az érdeklődés Lovasíjász című dokumentumfilmje iránt. A film nagy nézettsége elgondolkodtató –dokumentumfilm utoljára hét évvel ezelőtt tudott hasonló sikert elérni. A film a hun–magyar rokonságot igyekszik bizonyítani Kassai Lajos nemzetközi hírű lovasíjász munkásságán keresztül. Sokan kíváncsiak Kassai gondolataira, népszerűek a magyar kultúra gyökereiről vallott nézetei.

Kezdetben azt feltételezte, hogy a filmet majd megnézi a lovasíjász társadalom, a rokonok, a lovak iránt érdeklődők, de ilyen nagyszámú közönségre nem számított. Azt gondolja, hogy itt maga a téma – amit Kassai Lajos személyén keresztül boncolgat a filmben – „robbant”. Az emberek ugyanis rá akarnak ismerni magukra, arra a kultúrára, identitásra, aminek a mai napig részesei. Mivel rengeteg a félremagyarázás, szeretnének már valamit biztosan tudni. Biztosat tudni arról, hogy azok az ősképek, amelyek bennük mozognak, valódiak. A Lovasíjász az elmúlt egy évben átlépte a magyar filmeknél ritka 100 ezres nézőszámot.

Jövőbeni terveiről is szólt Kaszás Géza; egy újabb dokumentumfilmet szeretne tető alá hozni. Kíváncsi arra, mit tudnak rólunk és származásunkról a világban. Sok külföldi helyszínt tervez ebbe a filmbe, szeretne eljutni Belső-Mongóliába, Indiába, Oroszország legeldugottabb tájaira, hogy megmutassa azt a sokszínű képet, amely rólunk él. Most azon dolgozik, hogy megteremtse az anyagi feltételeket a forgatáshoz. Továbbá Puskás Ferencről szeretne még egy nagyszabású filmet készíteni.

A jelenlévőknek – akik főleg fiatalok voltak – azt tanácsolta, hogy mindenki találja meg a maga lovasíjászatát, azaz a flow-élményt, az elme működésének egy olyan állapotát, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől örömmel töltődik fel, abban teljesen feloldódik, minden más eltörpül mellette, s amit bármi áron folytatni törekszik.

Kaszás Géza érett személyiség, erős magyarságtudattal, nagyon meggyőzően beszélt élményeiről, melyet a közönség lelkes tapssal jutalmazott.

Hámosné Szőke Anna
Fotó: Steindl Nóra

  • Szörnyen jó mesekönyv egy esztergomi kötődésű írótól

    Pifkó Célia, esztergomi kötődésű író könyvét tegnap mutatták be Budapesten, a Várkert Bazárban. A „Szörnyek a szobádban” című színvonalas, bájos alkotást Orosz Annabella illusztrálta és a Képmás kiadó gondozásában látott napvilágot. Az esztergomi kötődésű író édesapjáról utcát is neveztek el.

    Hídlap
  • Megújult a községháza Dömösön

    Nyolcvan millió forintból újult meg a községháza Dömösön a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert támogatásból, valamint az önkormányzat saját forrásából. A korszerűsített épületet szerdán adták át.

    Hídlap