Beáta, Izolda

Hídlap

Ma van a Down-szindróma világnapja

2012 óta március 21. a Down-szindróma világnapja, a dátum szimbolikus, ugyanis a Down-szindróma mögött álló, három példányban jelenlevő 21 kromoszómára utal. A magyar kormány számára kiemelten fontos, hogy a fogyatékos emberek, köztük a Down-szindrómások életminősége javuljon, emberi jogaik ne sérüljenek és megtalálják a helyüket a társadalomban.

Magyarország Kormánya kiemelt figyelmet fordít és felelősséget visel a fogyatékos személyek iránt, és biztosítani kívánja e személyek élethelyzetének jobbítását szolgáló eszközöket. Az erre irányuló állami intézkedések mellett, évenként jelentős mértékű költségvetési támogatást is nyújt a fogyatékos emberek országos érdekvédelmi szervezetei számára. A rendszeresen összeülő Országos Fogyatékosságügyi Tanács tagjai pozitívan értékelték a fogyatékos szervezetek állami támogatásának 2015. és 2017. évi jelentős emelését. A Down szindrómával élő emberek érdekvédelmét ellátó Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének 2018. évi költségvetési támogatása több mint 150 millió forint, az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány a „Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása” pályázati keretből közel 8,5 millió forint támogatásban részesült.

A semmit rólunk, nélkülünk elv érvényesülésének egyik fontos eszköze a döntéshozatali szervek és a civil szervezetek közötti aktív, partneri együttműködés, melynek egyik formája az Országos Fogyatékosságügyi Tanács működtetése, ami lehetőséget teremt a fogyatékos személyeket képviselő civil és érdekvédelmi szervezeteknek arra, hogy a fogyatékosságpolitikai döntések meghozatala előtt véleményüket, javaslataikat eljuttassák a döntéshozók felé. A testület az elmúlt időszakban rendszeresen ülésezett, minden esetben államtitkári és más kormányzati vezetői részvétellel.

(EMMI)
Fotó: Shutterstock

  • Felavatták a Királyréti Kirándulóközpontot Szokolyán

    Átadták a 205 millió forintból megépült Királyréti Kirándulóközpontot csütörtökön, Szokolyán. A többfunkciós épület nem csak turisztikai szolgáltatást nyújt, hanem hely- és gazdálkodástörténeti bemutatót is kínál a Börzsönybe látogatóknak. A beruházásnak köszönhetően egyre többen választhatják úti célul a hegységet.

    Hídlap
  • Növelné a kormány az erdőterületek nagyságát

    A tavaszi időszakban 22 millió facsemete elültetésével járul hozzá a kormány a magyar erdők fenntartásához, emellett 2019-ben több mint 6000 hektárral növelik az erdőterületek számát – jelentette be Nagy István miniszter csütörtökön Kismaroson, az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából rendezett díjátadó ünnepségen.

    Hídlap
Advertisements