Sándor, Ede

Hídlap

Országos útra indul a Lajta Monitor Múzeumhajó

A Magyar Honvédség 170 éves fennállásának alkalmából, valamint az első világháború befejezésének 100. évfordulója tiszteletére országos útra indul a Dunán a Lajta Monitor Múzeumhajó.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) közleménye szerint a múzeumhajó a Duna mintegy 417 kilométeres magyarországi szakaszán 11 város kikötőjében köt majd ki és várja látogatóit.

Az egyedülálló múzeumhajón korabeli fegyvereket, felszereléseket, egyenruhákat és egy első világháborús kiállítást is meg lehet tekinteni. Emellett a gyerekek részt vehetnek a kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozáson és fegyverbemutatón is. A másfél hónapos út alatt a hajó kihelyezett tanórák, első világháborús megemlékezések és hagyományőrző rendezvények helyszíne is lesz egyben – tették hozzá.

A Lajtát 1871. május 17-én bocsátották vízre és 1876. december 8-án már testvérhajójával a Maros monitorral együtt tűzpárbajt vívott az akkor még török kézben lévő Belgrádi erőddel. A hajót több alkalommal bevetették az első világháború idején is. 1918-ban – 47 év hadi szolgálat után – azonban leszerelték, és az 1920-as évektől 1994-ig, több mint 70 évig a folyami kavicskotrásban “elevátorhajóként” használták.

Az egykori osztrák-magyar hadihajót 2010-re eredeti állapotának megfelelően rekonstruálták. A Lajta – mint írták – a világon az egyetlen vízen úszó helyreállított monitor hajó. 2014-től minden évben tavasztól őszig a főváros “egyik legszebb pontján”, a világörökség részét képező pesti Duna-parton, az Országház északi oldalánál horgonyoz.

A Lajta Monitor Múzeumhajó április 3. és május 21. között lesz megtekinthető a vidéki városokban. Minden helyen (a vontatási, vízállási és időjárási körülmények függvényében) hétfőtől vasárnapig 9 és 18 óra között lesz megtekinthető a kikötőkben. A múzeumhajó első állomása Győr lesz, majd Komárom, Esztergom, Visegrád, Vác, Szentendre, Százhalombatta, Dunaújváros, Paks, Baja és Mohács kikötőjében lesz megtekinthető a Lajta Monitor – olvasható a HM HIM közleményében.

MTI
Fotó: itthon.hu

  • Nem bírt az éllovassal a Dorog

    Hazai pályán szenvedett vereséget a Dorogi FC az éllovas Zalaegerszegi TE csapatától a Merkantil Bank Liga 29. fordulójában. Bár Paudits Patrik révén a harmadik percben a hazaiak szerezték meg a vezetést, az élvonalba igyekvő vendégek nagy nyomást helyeztek vendéglátóikra: végül fordítottak és a három pontot is magukkal vitték.

    Hídlap
  • Méretes csukák akadtak horogra a pergető versenyen

    Huszontöt versenyző összesen 2003 centiméternyi halat fogott a tizedik alkalommal megrendezett Március 15-i Pergető Versenyen. A Kerek-tavi sportrendezvényen a nemzeti ünnep alkalmából kokárdát tűztek magukra a horgászok, akik egy 67 centiméteres süllő kivételével kizárólag csak csukákat fogtak ki a vízből.

    Hídlap
Advertisements