Sándor, Ede

Hídlap

Szőnyi Zsuzsa emléktáblát avattak Zebegényben

Szőnyi Zsuzsa tiszteletére állítottak emléktáblát Zebegényben, a Szőnyi István Emlékmúzeumban. Az avatóünnepségen Lévai Anikó köszöntötte a jelenlévőket, emlékbeszédet pedig dr. Simon László mondott. A rendezvényen zenével Polgár Balázs és Nagy Gergely működött közre.

Az eseményen készült fotógalériát itt tekintheti meg:

Fotók

Szőnyi Zsuzsa 2014 március 16-án hunyt el Budapesten, a zebegényi temetőben nyugszik, férje, az 1991-ben eltávozott akvarellfestő, Triznya Mátyás mellett.

Szőnyi István festőművész és Bartóky Melinda első gyermeke 1924. október 2-án született Budapesten, hatéves koráig Zebegényben élt. Bár a család 1930-ban Budapestre költözött, a nyarakat Zebegényben töltötték.

Szőnyi Zsuzsa a Veres Pálné Leánygimnáziumba járt, majd az ELTE magyar–francia szakos hallgatója lett. 1944-ben házasságot kötött diákkori szerelmével, a pesti piaristáknál végzett Triznya Mátyás festőművésszel. Egy korábbi sikertelen kísérlet után, 1949 februárjában férjével átjutottak a magyar határon.

Grazból Velencébe, majd Firenzébe menekültek tovább. 1949. július 25-én érkeztek Rómába. A város befogadta őket, cserébe a házaspár – Triznya Mátyás halála után pedig Szőnyi Zsuzsa egyedül – ötven éven keresztül látta vendégül lakásában a világ minden részéről átutazó magyar művészeket és tudósokat.

1950 és 1965 között az olasz rádió magyar nyelvű adásának volt szerkesztője. 1956-ban magyar hetilapot szerkesztett és olaszt tanított a menekülttáborban a magyaroknak. 1965–1969-ig az olasz miniszterelnökség külföldi sajtóosztályának szerkesztőjeként és fordítójaként működött. Bartóky Zsuzsa néven a Szabad Európa Rádió alkalmi tudósítója, 1989-től a Vatikáni Rádió munkatársa volt.

Élettörténetét a Roma summus amor (Cs. Szabó Lászlóval való levelezése), a Vándor és idegen(Márai-levelek és -emlékek), a Triznya-kocsma és a Római terasz című könyvekben írta meg. 1999-ben Carlo Azeglio Ciampi olasz államelnök az Olasz Köztársasági Érdemrend parancsnoki fokozatának aranykeresztjét adományozta Szőnyi Zsuzsának az olasz–magyar kulturális kapcsolatok ápolásában szerzett érdemeiért.

2007 májusában visszatért szülővárosába, és Rómából Magyarországra hozta édesapja összes festményét.

Az életrajz forrása: Magyar Kurír

  • Nem bírt az éllovassal a Dorog

    Hazai pályán szenvedett vereséget a Dorogi FC az éllovas Zalaegerszegi TE csapatától a Merkantil Bank Liga 29. fordulójában. Bár Paudits Patrik révén a harmadik percben a hazaiak szerezték meg a vezetést, az élvonalba igyekvő vendégek nagy nyomást helyeztek vendéglátóikra: végül fordítottak és a három pontot is magukkal vitték.

    Hídlap
  • Méretes csukák akadtak horogra a pergető versenyen

    Huszontöt versenyző összesen 2003 centiméternyi halat fogott a tizedik alkalommal megrendezett Március 15-i Pergető Versenyen. A Kerek-tavi sportrendezvényen a nemzeti ünnep alkalmából kokárdát tűztek magukra a horgászok, akik egy 67 centiméteres süllő kivételével kizárólag csak csukákat fogtak ki a vízből.

    Hídlap
Advertisements