Árpád

Hídlap

Önálló tankerület lesz az esztergomi járás

Önálló tankerületet alkot júliustól az esztergomi járás – jelentette be Völner Pál országgyűlési képviselő szerdán, Esztergomban. A kormányrendelet már a Magyar Közlöny legújabb számában is olvasható.

Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez indítvánnyal fordult térségünk országgyűlési képviselője. Völner Pál kezdeményezte, hogy a járás Esztergomban önálló tankerületté váljon. A javaslat a kormány elé került, a legújabb Magyar Közlönyben pedig már meg is jelent a rendelet, amelyben az szerepel, hogy 2018. július 1-től az esztergomi járás köznevelési intézményei önálló tankerületként működnek tovább, melyek jellemzően közép és alapfokú köznevelési intézmények, valamint művészeti iskolák és kollégiumok.

Völner Pál úgy fogalmazott: Esztergom visszanyeri azt a súlyát, amit például járásként is tud a megyében képviselni. Az önálló tankerület mindenképp indokolt volt, hiszen ez a megye egyharmadát jelenti az oktatási intézmények vonatkozásában. A helyi kereskedelmi és iparkamarával együtt azt látjuk, hogy a szakképzésben is egyre növekszik Esztergom és térségének a szerepe, ebben szeretnénk még jobban felzárkózni – fogalmazott a képviselő.

Hozzátette, a jövőben kezdeményezni fogja, hogy a tankerülethez hasonlóan a megye jelenlegi egy szakképzési centruma helyett létrejöjjön az esztergomi szakképzési centrum, szintén esztergomi központtal. Ezáltal a város és a térség sokkal jobban felkészülhet a munkaerőpiac kihívásaira.

  • A jéghideg Dunába ugranak Nagymaroson

    2019. január 1-jén, 11 órakor a nagymarosi strand területén évbúcsúztató és újév köszöntő csobbanást tartanak a Dunában. Az esemény a Nagymarosi Önkormányzat támogatásával, orvosi felügyelet mellett zajlik és az eseményen mindenki a saját felelősségére vehet részt.

    Hídlap
  • Megszűnik a Takarék Letkésen

    December 14-től már csak a nagymarosi kirendeltségen vehetik igénybe a letkésiek a Centrál Takarék Szövetkezet szolgáltatásait. A letkési ugyanis megszűnik, az ügyeket a hozzá legközelebb eső településen intézhetik majd.

    Hídlap