Beáta, Izolda

Hídlap

Bővítik és fejlesztik a kertvárosi óvodát

1,5 éves fejlesztési program veheti kezdetét Esztergom-Kertváros egyetlen óvodájában, mely a következő 25 évre jelentene férőhelybővítést a közel 6300 fős városrészben. Esztergom-Kertváros Településrészi Önkormányzata 2018. április 3-ai ülésén tárgyalt a Kertvárosi Óvoda tervezett bővítéséről. A Képviselő-testület 72/2018 (II. 22.) önkormányzati határozatában döntött arról, hogy az óvoda alapító okiratában szereplő létszámot 200 főre emeli, mert jelenleg az igénylések száma ennyi.

Ez a változtatás amiatt fontos, hogy a 180 fős gyermeklétszám felett is megkapja az intézmény a normatív állami támogatást a működési költségeihez. Ezt követően a Közjóléti és Köznevelési Csoport vezetője, majd az óvodavezető ismertette az intézmény szükséges középtávú bővítésének indokait a Településrészi Önkormányzat ülésén.

250 fős létszámbővülés várható a demográfiai adatokat figyelembe véve a következő években. Ennek az is oka, hogy már 3 éves kortól kötelezővé vált az óvodáztatás. Így jelenleg indokolt lenne nagyobb csoportszobák és aula kialakítása, de tornaszoba és más kiszolgáló (konyha, étkező, öltöző) helyiségek létesítése is stratégiai kérdés egy 21. századi korszerű intézmény esetében.

A létszám jelenleg is maximumon van a Kertvárosban és voltak, akik Esztergomba vagy Dorogba íratták be a gyermeküket férőhely hiányában. A bányászházból kinövő óvoda újabb épülettel történő bővítése területvásárlással képzelhető már csak el a városfejlesztési szakemberek véleménye szerint. A közelmúltban jelentettek be egy 60 millió forintos energetikai beruházást, a meglévő óvodaépületek korszerűsítését is, de a folytatás egy többszáz milliós beruházás lehet a következő évben.

20-25 évre jelentene ugyanis megfelelő megoldást, ha támogatást kapna a város képviselő-testületétől azaz elképzelés, hogy 10 csoportszobássá, 250 fő befogadására alkalmassá váljon 2019 őszére a Kertvárosi Óvoda.

Forrás: esztergom.hu

  • Felavatták a Királyréti Kirándulóközpontot Szokolyán

    Átadták a 205 millió forintból megépült Királyréti Kirándulóközpontot csütörtökön, Szokolyán. A többfunkciós épület nem csak turisztikai szolgáltatást nyújt, hanem hely- és gazdálkodástörténeti bemutatót is kínál a Börzsönybe látogatóknak. A beruházásnak köszönhetően egyre többen választhatják úti célul a hegységet.

    Hídlap
  • Növelné a kormány az erdőterületek nagyságát

    A tavaszi időszakban 22 millió facsemete elültetésével járul hozzá a kormány a magyar erdők fenntartásához, emellett 2019-ben több mint 6000 hektárral növelik az erdőterületek számát – jelentette be Nagy István miniszter csütörtökön Kismaroson, az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából rendezett díjátadó ünnepségen.

    Hídlap
Advertisements