Gyárfás

Hídlap

Rétisas fiókákat gyűrűztek Pilismaróton

Sikeresen meggyűrűzték a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészet területén tavasszal kikelt rétisas fióka párt. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) szakemberei által irányított program során a két fiatal tojó egyedi azonosítókat kapott, amik lehetővé teszik későbbi megismerésüket, és életútjuk megfigyelését.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is sikeres volt a költés a Dunától néhány kilométerre, a Pilismaróti Erdészet területén fészkelő rétisas párnál: a fészekben április elején ugyanis két tojó látott napvilágot.

A rétisas hazánkban igen ritka, fokozottan védett madár, egymillió forintos természetvédelmi értéke a legmagasabb kategóriába tartozik. Ez a nagytestű, impozáns ragadozó különösen a kotlási időben érzékeny a zavarásra, ezért a DINPI az erdészettel közösen már télen egy őrzött védőzónát alakított ki, amellyel sikeresen biztosították a fészkelő hely nyugalmát. A ritka madarak jóléte érdekében indított természetvédelmi program a fiókák kikelése után is folytatódott, hiszen a néhány hetes fiatalokat a későbbi azonosíthatóság érdekében sikeresen meggyűrűzték. A mintegy 15 méter magasan lévő fészekben elvégzett, nagy odafigyelést igénylő művelet jól sikerült, a fiókák növekedése így a természetvédelmi és erdész szakemberek folyamatos ellenőrzése mellett folytatódhat.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a gondjaira bízott erdőterület kezelése során a természetvédelmi feladatokat is az erdőgazdálkodás integrált, szerves részeként végzi. Ebből a szemléletből fakadóan alkalmazza mind szélesebb körben a folyamatos erdőborítást biztosító örökerdő-gazdálkodás módszerét. Az ilyen módon kezelt erdők fajokban gazdagabbak és szerkezetükben változatosabbak, nagyobb bennük a biológiai sokféleség. Ennek jele – és az erdőkezelési módszer helyes irányának bizonyítéka – több fokozottan védett madárfaj sikeres fészkelése a térségben, ugyanis a rétisas mellett két fekete gólya pár is évek óta eredményesen neveli fel fészekalját a Pilismarót környéki hegyvidéken.

Forrás, fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

  • Elindult a regisztráció az Online Számla rendszerben

    A július elsejétől kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz regisztrálnia kell mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki akár számlázó programmal, akár számlatömbben.

    Hídlap
  • A Motorosk is lehetnek Angyalok

    Idén negyedik alkalommal szervezik meg a június 23-án, „A Motorosok is lehetnek Angyalok” jótékonysági motoros felvonulást. A rendezvény mottója utal a jótékonysági és adománygyűjtő szándékra, hiszen a motorosokat szólítják meg, és kérik, hogy “bújjanak angyalbőrbe” és adományukkal támogassák az esztergomi Vaszary Kolos Kórházat.

    Hídlap