Bernadett

Hídlap

Ingyen tanulhatnak vállalkozni a gyerekek Esztergomban

Csapatokban dolgozva, egy hét alatt játékosan tanulják meg a gyerekek, hogyan lehet vállalkozást indítani, milyen költségekkel kell számolni, és hogyan kell egy ötletet prezentálni a befektető, jelen estben a szülő előtt. A gyerekek kreativitására épülő táborokban az alsósok egy hétre csokigyárossá, míg a felsősök akár játékgyárossá is válhatnak. Az idén először országszerte induló táborokban kétszáz rászoruló gyermek ingyen vehet részt.

„Segíteni kell a gyerekekben lévő vállalkozó hajlam kibontakozását, jó, ha látják, hogy egy ötletet hogyan kell végigvinni, hogy abból akár termék és egy sikeres vállalkozás lehessen, mindezt játékosan” – mondja Barta Nikolett a Bridge Bizniscool projektvezetője, aki szerint fontos, hogy a gyerekek megtanulják a projekt alapú gondolkodást, megismerjék a csapatmunkát, közösen oldják meg a problémákat, így nő az önbizalmuk és a kreativitásuk is.

Az élhető vállalkozásokat támogató non-profit Bridge Budapest, és a gyerekeknek többek között kódolást és robotépítést is tanító Logiscool együttműködésével indított programban játékos formában vezetik be a 8-13 éves iskolásokat a vállalkozásépítés világába, megismertetve őket olyan alapvető fogalmakkal, mint árbevétel, nyereség, költség, együtt készítik el a termék első prototípusát, megtanulják, hogy mit jelent a terméktesztelés és fejlesztés és azt is, hogy miért fontos a marketing, és hogyan kell előadni az ötletet egy befektető, jelen esetben például a szülők előtt. „Mottónk az, hogy nem kell vállalkozónak születni ahhoz, hogy valaki később azzá válhasson, és nagyon örülünk, hogy ebben a küldetésünkben támogatókra leltünk” – mondta Pistyur Veronika a Bridge Budapest ügyvezető igazgatója.

A jövőre való felkészülés azért is fontos, mert tíz óvodás, kisiskolás gyermekből hét olyan állásban fog dolgozni, ami ma még nem is létezik. A munkaerőpiac átalakulásával, a robotizáció és az automatizálódás előretörésével párhuzamosan csökken a hagyományos munkahelyen dolgozók száma is: előrejelzések szerint 2030-ra a vállalkozó és a szabadúszó munkaforma lesz jellemzőbb világszerte.

A táborról video itt érhető el: https://vimeo.com/246809525

A főleg egyetemisták segítségével vezetett, kis létszámú táborok egész napos elfoglaltságot adnak a gyerekeknek. A csapatokban dolgozó kisiskolások a hét végére játékos feladatok segítségével elkészítik és prezentálják saját márkájukat és üzleti elképzeléseiket.

A szünidő kezdetével a táborok országszerte folyamatosan indulnak. Közel 100 Bridge Bizniscool táborból választhatnak a szülők, amelyek a Bridge Bizniscool weboldaláról érhetők el.

Az ötletet támogató vállalatok jóvoltából a fizetős táborok mellett közel kétszáz gyermek ingyen tanulhatja meg a vállalkozás indítás alapjait. A hátrányos helyzetű gyermekeknél a szülőknek a kiválasztott Logiscool iskola vezetőjét kell keresniük és a jelentkezéskor jelezniük, hogy támogatott helyet szeretnének igénybe venni. Ehhez be kell nyújtaniuk a rendszeres gyermekvédelmi támogatást igazoló önkormányzati dokumentum másolatát. Ezekre a helyekre a jelentkezés június végéig tart, és érkezési sorrendben bírálják el a beérkező pályázatokat.

  • A Dunakanyarban élők nem támogatják a Red Bull Air Race-t

    Bár alternatív helyszínként a Dunakanyar is felmerült, a térségben élők többsége nem támogata azt, hogy Budapest helyett a régióban rendezzék meg a júliusra tervezett Red Bull Air Race futamot. A műrepülő-verseny helyszínével kapcsolatban Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője indított szavazást közösségi oldalán. Mint arról korábban beszámoltunk, Tarlós István, Budapest főpolgármestere nem ad engedélyt arra, …

    Hídlap
  • Esztergomig menekült a zuglói gyilkos

    Esztergomban fogták el annak a zuglói gyilkosságnak a gyanúsítottját, akit a rendőrök a budapesti Nagy Lajos király útján talált, elvágott torkú férfi megölésével vádolnak. Egyelőre nem tudni, hogy mi lehetett a bűne a 60 éves áldozatnak. Egy azonban biztos: a rendőrök néhány órával a bejelentés után elkapták a gyanúsítottat. Február 17-én a Budapesti Rendpr-főkapitányság rendőrei …

    Hídlap