Erzsébet

Hídlap

Duna Napok Esztergomban és Párkányban

Június 29-én minden Duna menti országban változatos események sorozatával ünneplik a világ „legnemzetközibb” folyójának évfordulóját. Idén Esztergom és Párkány, a két testvérváros, a DANUrB projekt által támogatott Duna Napok rendezvény sorozatnak adhat helyet június 29-30. között, pénteken és szombaton.

A Duna által kettészelt, a hegyes-völgyes és síkvidéki oldalra osztott és a folyón átívelő karcsú híddal összekötött két város egyedi panorámát nyújt. A folyó két partján feltáruló épített és természeti táj meghatározó szerepű mindkét város életében. A Duna nemzetközi napjának alkalmából Esztergom és Párkány városa Magyarországon az Interreg DANUrB – Danube Urban Brand – projekt keretében tavaly és idén is ’Duna Napok’-nak elnevezett programsorozattal csatlakozik a nemzetközi eseményhez.

A Duna Napok során számos program költözik a vízpartra a DANUrB és a városi civil közösségek szervezésében, melyek célja, hogy az embereket közelebb hozza a Duna-parthoz. A megmozdulás számos gyermek és ifjúsági programot hirdet, de a különböző vízi és szárazföldi játékok mellett, az esemény lehetőséget kínál helyi szervezetek és az egyéb érdeklődő célközönség közötti beszélgetések kezdeményezésére is.

A DANUrB program egyik fontos célja a Duna menti régiók kulturális identitásának erősítése egy átfogó kulturális hálózat létrehozásával, valamint feltérképezni a használaton kívüli rejtett kulturális és társadalmi erőforrásokat, épített örökséget. A helyiek bevonásával ezt a célt erősítjük az olyan rendezvényeken is, mint a Duna Napok.

A megnyitó kezdete: 2018. június 29. (péntek) 14:00
A megnyitó helyszíne: Esztergom, Prímás-Sziget Szigetcsúcs

  • Vasárnap este érkeznek az első hópihék

    A hideg mellé vasárnap éjjeltől már kevés csapadék is társulhat, hétfő reggelre több helyen hólepel is kialakulhat.
    A következő napokban északkelet felől továbbra is hideg, vasárnapig száraz légtömegek érkeznek fölénk, így bár sok lesz a napsütés, a reggelek fagyosakká válnak, és a csúcshőmérséklet is napról napra csökkenni fog.

    Hídlap