Bernadett

Hídlap

Újabb közterületekről tiltották ki a hajléktalanokat Esztergomban

Újabb utcák és terek lettek tiltottak Esztergomban az életvitelszerű közterületi, hajléktalan életforma elől.

A korábban meghozott rendeletét bővítette ki egy módosítással a város, mely június 30-ától hatályos.

Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 7/2018. (IV.27.) önkormányzati rendelet megalkotásával döntött úgy, hogy Esztergom közigazgatási területén a közrend, a közbiztonság vagy a közegészség és a kulturális érdek védelme érdekében kijelöl közterületeket, ahol az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabálysértésnek minősül.

A hatálybalépés óta egy hónap telt el, így a gyakorlati tapasztalatok alapján módosítottak a szabályozáson. A védett esztergomi területeken érzékelhető módon csökkenést mutatott az életvitelszerű közterületi tartózkodás, azonban máshol szükségessé vált a beavatkozás.

A történelmi Szentanna és Aranyhegy városrészek területén található a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, a Babits Mihály Emlékház, továbbá a Petőfi Sándor Általános Iskola és a Kolping Katolikus Középiskola.

Június 21-én a kulturális értékek védelme, a múzeumokat és iskolákat látogató gyermekek biztonságának garantálása érdekében ezeket a területeket is védetté nyilvánította az önkormányzat.

A Kovácsi és Kovácsi-lakótelep történelmi városrészek területén található a II. világháborúban hősi halált halt szovjet katonák emlékműve, a Szent Anna temető közparkja, valamint az Árpád-korabeli templom romjai a vasútállomáson.

Itt működik az Aprófalva Bölcsőde, az Angyalkert Óvoda és a Géza Fejedelem Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola is. A kulturális értékek védelme, a bölcsődébe, az óvodába és az iskolába járó gyermekek biztonságának garantálása érdekében védett városrész lett.

Az önkormányzat képviselő-testülete így újabb területeket jelölt ki előző ülésén, melyeken az életvitelszerű közterületi tartózkodás – a szombati naptól – már szabálysértésnek minősül.

A közterület-felügyelet munkatársai arra kérik a város polgárait, hogy tegyenek feljelentést mindenhol a nyugodt életvitelt zavaró egyénekkel szemben, hogy visszaszoruljon a kéregető koldulás, a köztisztasági szabálysértés és az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése.

Forrás: esztergom.hu

  • A Dunakanyarban élők nem támogatják a Red Bull Air Race-t

    Bár alternatív helyszínként a Dunakanyar is felmerült, a térségben élők többsége nem támogata azt, hogy Budapest helyett a régióban rendezzék meg a júliusra tervezett Red Bull Air Race futamot. A műrepülő-verseny helyszínével kapcsolatban Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője indított szavazást közösségi oldalán. Mint arról korábban beszámoltunk, Tarlós István, Budapest főpolgármestere nem ad engedélyt arra, …

    Hídlap
  • Esztergomig menekült a zuglói gyilkos

    Esztergomban fogták el annak a zuglói gyilkosságnak a gyanúsítottját, akit a rendőrök a budapesti Nagy Lajos király útján talált, elvágott torkú férfi megölésével vádolnak. Egyelőre nem tudni, hogy mi lehetett a bűne a 60 éves áldozatnak. Egy azonban biztos: a rendőrök néhány órával a bejelentés után elkapták a gyanúsítottat. Február 17-én a Budapesti Rendpr-főkapitányság rendőrei …

    Hídlap