Bertalan

Hídlap

Megújult a letkési iskola tornaterme

Átadták a Letkési általános iskola felújított tornatermét és megtartották az évnyitót is péntek délután az intézményben. A rendezvényen Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője azt mondta: az új tanévben 550 településen 125 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg uniós és hazai forrásból.

Rétvári Bence beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány célul tűzte ki a gyerekek egészséges életmódra nevelését, ezért pár évvel ezelőtt bevezette a mindennapos testnevelést az iskolákban. Kiemelte, hogy mindent megtesznek azért, hogy az ehhez szükséges feltételeket is biztosítsák, így az intézményekben tornatermeket alakítanak ki és újítanak fel, a járásban pedig uszodák létesítését segítik elő. Szobon már idén tavasszal átadták a költségvetési forrásból megépített tanuszodát.

Elmondta, hogy a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében összesen 16 iskola, 47 új tornaterem, 51 uszoda építése és 44 iskola bővítése zajlik. 22 új tornaterem már elkészült, 2 kivitelezés alatt áll, 13 közbeszerzési, 8 pedig a tervezési szakaszban van jelenleg. Ez azt jelenti, hogy 100 településen 40 milliárd forintból építenek tornatermeket és tanuszodákat.

Ezzel párhuzamosan 15 ezer testnevelő továbbképzéséről is gondoskodott a kormány, hiszen a több testnevelési óra több erre szakosodott pedagógust is igényel.

Rétvári Bence hozzátette: uniós és hazai programokból 550 településen, 125 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg ezekben a hónapokban, években. 2010 óta 341-el nőtt a tornatermek száma Magyarországon. Ennek köszönhetően az országban a rendszeres sportoló, testmozgást hetente végzők aránya 5 százalékról 15 százalékra nőtt az elmúlt 8 év alatt.

A letkési általános iskola tornatermében energetikai felújítás valósult meg. Teljes nyílászárócsere, külső- és födém hőszigetelés történt, valamint napelemeket helyeztek el az épület tetején. A beruházásra 71 millió forintot fordítottak.

A településen emellett kormányzati támogatásból zajlik az orvosi rendelő felújítása, illetve közlekedésfejlesztésre 17 millió forintot fordított az állam, így két gyalogátkelőhely is létesült.

  • Törpeharcsafogó versenyt rendeznek Csolnokon

    Augusztus 25-én ingyenes törpeharcsafogó versenyt rendez a Csolnoki Sporthorgász Egyesület. A Csolnoki horgásztónál tartandó megmérettetésen egy horoggal felszerelt botokkal versenyezhetnek a horgászok, akik reggel 8 órától kezdve négy órájuk van arra, hogy minél szebb és nagyobb halakat fogjanak ki a vízből.

    Hídlap
Advertisements