Zsuzsanna

Hídlap

Mesteravatót tartott a kamara Esztergomban

Mesteravatót tartott pénteken Esztergomban a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Szent Adalbert Központban rendezett ünnepségen 18 szakma képviselőjeként 91 mester vette át oklevelét a régi céhes hagyományok szerint rendezett ünnepségen.

„Itt és most egyszerre ünnepeljük a jövőt és a kézműves ipar hagyományait. Önök is megmosolyogják, amikor kinyitom a céhládát, pedig ez egy háromszáz éves bútordarab. Az idő megnemesíti az eseményt és néhány év múlva úgy fognak a mai napra emlékezni, mint életük egyik fontos eseményére” – így köszöntötte pénteken este Esztergomban a kamara mesteravatójának résztvevőit dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott elmondta, hogy megyénk élen jár a foglalkoztatottságban és újjáéledt a kézműves munka becsülete. Egyúttal arra kérte az új mestereket, hogy adják tovább tudást, amit elsajátítottak.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke emlékeztetett arra, hogy a megyei önkormányzat 2013-ban hozta létre a Megyei Értéktárat, melynek egyik értéke a mesteravató ceremónia is. Az itt helyet foglaló 91 új mester abban biztosan hasonlít egymásra, hogy munkájuk során értéket teremtenek, amely nemcsak nekik, hanem tágabb környezetüknek, így megyénknek, hazánknak is elismerést szerez.

Dr. Szerencsés László, a kamara elnöke az oklevelek átadása előtt elmondta kereskedelmi és iparkamarák közül arányaiban az elmúlt években Komárom-Esztergom megyében kaptak a legtöbben mesteri címet. A hiányszakmákban államilag támogatott mesterképzésnek is köszönhető, hogy 2015 és 2018 között, négy év alatt összesen 608 mestert avattak.

A mesterek avatása után öt személynek aranykoszorús mester címet adományoztak. A cím adományozásához mesteri címmel kell rendelkezni, valamint legalább 30 év tevőleges szakmai múltat kell igazolni. Az arany koszorús mesterek részére kitüntető jelvényt, oklevelet és emlékplakettet adtak át.

Az adományozó testület döntése szerint Aranykoszorús Mester címet vehetett át Bagdi Gábor, esztergomi kőműves mester, Bartus Béláné Szabó Margit, tatabányai dísznövénykertész és virágkötő mester, Fekete János, esztergomi autószerelő mester, Horváth Mária Katalin, kisbéri fodrászmester és Kishalmi László tatabányai villanyszerelő mester.

A mesteravatón Esztergom városát Bánhidy László polgármester képviselte, a pohárköszöntőt Horváth-Szeder Gábor, a járási hivatal vezetője tartotta.

Kovács Károly, fő ceremónia-mester az oklevelek átadása előtt felelevenítette a régi céhes hagyományokat és emlékezetett arra, hogy először 1999-ben rendeztek hasonló mesteravatót, amikor a mostanihoz hasonlóan a mészáros céh 1775-ben készült ládája előtt tettek esküt és az ifjú mesterek az asztalosok céhének kupájából, illetve a cipészek céhének serlegéből ittak társpoharat az őket vizsgáztató látómesterekkel.

  • Gumiabroncsokkal hordták tele a csolnoki hegyet

    A festői környezetéről is ismert Csolnokon ismeretlen személyek szemétlerakónak használják a Mókus-hegyet. A paplanernyősők és a kirándulók körében népszerű területen nem csak gumiabroncsok, hanem kommunális hulladék is megtalálható. A lakosok az esettel kapcsolatban az interneten fejezték ki véleményüket és remélik, hogy felfedhetik a tettes kilétét.

    Hídlap
  • Földbe tiporta ellenfelét az Esztergom

    Kiütéses győzelemmel küldte haza a Csépe Salgótarjáni SKC csapatát a Női Kézilabda NBII Északi-csoportjában szereplő Esztergomi Vitézek RAFC alakulata, amely 40:19 arányban múlta felül a nógrádi gárdát. A lehengerlő teljesítményt nyújtó hazaiak a hétvégi sikerükkel megléptek üldözőiktől, egyben megőrizték a tabellán a harmadik helyüket is.

    Hídlap