Emma

Hídlap

Ma van a cukorbetegség világnapja

A diabétesz Magyarországon és világviszonylatban is az egyik legtöbb embert érintő betegség. Globálisan 415 millióan élnek vele, míg hazánkban cukorbetegek száma az egymilliót is meghaladhatja, a diabétesszel érintettek száma egy évtized alatt a duplájára nőtt, a betegség kezelése pedig a legnagyobb terhet jelenti a hazai egészségbiztosítás számára. A Cukorbetegek Világnapja alkalmából „Ez családi ügy!” címen indított online kampányt a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA). A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a családok kiemelten fontos szerepére a diabétesz megelőzése, kezelése és a cukorbetegek ápolása során.

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (International Sweeteners Association, ISA) hetedik éve büszkén támogatja a november 14-i Cukorbetegek Világnapja megszervezését, amelynek részeként a szervezet idén online kampányt indít „Ez családi ügy!” szlogennel. Világszerte több mint 425 millió felnőtt él cukorbetegséggel, így a szervezet szerint különösen fontos csatlakozni a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) kezdeményezéséhez, illetve felhívni a figyelmet arra, milyen hatással van a diabétesz a betegek családtagjaira.

A diabétesz nem csak világviszonylatban, de Magyarországon is az egyik legtöbb embert érintő betegség. Hazánkban a cukorbetegek száma az egymilliót is meghaladhatja, a diabétesszel érintettek száma bő egy évtized alatt a duplájára nőtt, a betegség kezelése pedig a legnagyobb terhet jelenti a hazai egészségbiztosítás számára.

Az idei diabétesz világnap fókuszában a családok és a cukorbetegség kapcsolata áll, ezért az ISA online programot dolgozott ki, hogy bemutassa, milyen szerepet játszhat a család a diabéteszesek életében. A betegek gondozása ugyanis a családban kezdődik, a hozzátartozóknak kulcsszerepe van a megelőzéstől a diagnózison át a kezelésig.

„Ma már egyénre szabott étrenddel segítik szakembereink a cukorbetegeket, sőt az egyik legfontosabb szempont az étkezés élményének megőrzése. Ezt fontos érteni a diabétesszel élők családtagjainak is és együtt olyan tudatos és tervezett étrendet kialakítani, amivel a cukorbetegség tökéletesen kordában tartható” − mondta Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke.

Az ISA a Dietetikusok Európai Szövetségének Diabetes munkacsoportjának (EFAD-ESDN) segítségével készítette el online információs tartalmait. A kampánnyal azt mutatják be, hogyan járulhat hozzá minden egyes családtag a cukorbeteg hozzátartozó gondozásához, illetve hogyan élhetnek mindannyian egészségesebben. Az anyagok nem csak a napi ápolást, felügyeletet és szemléletformálást támogatják, de bemutatnak szórakoztató, egészséges közös tevékenységeket is, köztük a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjait.

„A család kulcsszerepet játszik a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, és minden diabétesztípus kezelésében” − mondta dr. Haris Dimosthenopoulos, MMedSci, PhDc dietetikus, az EFAD Diabetes Munkacsoportjának vezetője. „A család támogatásával az érintett betegek sikeresen változtathatnak életmódjukon, e pozitív táplálkozási és testmozgási változtatásokat pedig hosszú távon fenntarthatják. A család egészséges táplálkozása ráadásul a cukorbeteg hozzátartozó számára is ideális lehet, a diabétesszel élők számára optimális étrend pedig az egész család számára mindennapivá válhat.”

„Ez családi ügy”, vágjon hát bele a saját és családja érdekében!

Az ISA 2018. évi diabétesz világnapi anyagai a család szerepét járják körül: egy látványos infografika és videó segít a cukorbetegek hozzátartozóinak felkészülni a diabétesz megelőzésére, a betegség kezelésére és érintett szeretteik gondozására, illetve egy egészségesebb közös életre.

„Nincs olyan, hogy konkrét ‘diabétesz-diéta’!” – hívta fel a figyelmet Dimosthenopoulos. A betegség kezeléséhez szükséges egészséges életmód része a rendszeres testmozgás és az egyéni igényekhez alkalmazkodó, egészséges családi táplálkozás. Ez utóbbihoz „édes segítség” lehet a kalóriaszegény és kalóriamentes édesítőszerek használata, amelyekkel több édes étel közül is választhatunk, így nem kell lemondanunk az édes ízről. A kalóriaszegény édesítőszerek önmagukban nem befolyásolják az inzulin- vagy vércukorszintet, így a cukor helyett használva segíthetnek a glükózbevitel korlátozásában.

Nemzetközi Édesítőszer Szövetség

  • Erdő Péter: ha Jézushoz tartozunk, vele győzni fogunk

    Nagycsütörtökkel megkezdődött a szent három nap, amely az egyházi év legfontosabb eseménye. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában celebrált szentmisét. Az Istentisztelet keretein belül tizenkét hívő lábát mosta meg.

    Hídlap
  • Ötödik lett az országos tanulmányi versenyen az esztergomi tanuló

    Az előkelő ötödik helyet szerezte meg a Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) keretében szervezett földrajz verseny döntőjében Pongrácz Dániel, az Esztergomi Dobó Katalin Gimnázium tizenkettedik évfolyamos tanulója. A végzős diákot Lampert Mária készítette fel a feladatokra.

    Hídlap
Advertisements