Bernadett

Hídlap

Létrejött Esztergom első gerincbarát osztálya

“A gerincbetegség járványként terjed és gyerekeink nagyobb veszélyben vannak, mint eddig bármikor!” Ez a tény volt a mozgatórugója annak a kezdeményezésnek, melynek eredményeként létrejöhetett Esztergom első gerincbarát osztálya.

Korunk jelentős problémája, hogy testünket érő természetellenes terhelések következtében kialakuló mozgásszervi elváltozások egyre fiatalabb korban jelentkeznek.
Az ülő életmód és természetes mozgások hiányának következményei pedig a kopó ízületek, hát- nyak- és derékfájások, illetve a porckorongsérv.

Kiemelten fontos már kisgyermekkorban tenni ez ellen, hiszen a mai gyerekek egyre nagyobb veszélyben vannak ebből a szempontból. A mellett, hogy egyre kevesebb mozognak, ébren töltött idejük nagy részében ők is ülnek!
Könnyen megfigyelhetjük magunkon is, hogy a megfelelő testtartást ülés közben lehetetlenség fenntartani, mert a tartóizmok viszonylag hamar elfáradnak.

A Mindszenty József Katolikus Általános Iskola első A. osztályosai mostantól egy közösségi összefogás eredményeként, olyan segédeszközzel lettek gazdagabbak, ami segít testüknek az egészségesebb testtartás kialakításában ülés közben is.

A tanító nénik, a szülők és a sok segíteni kész sportkedvelő hozzájárulásának eredménye, hogy az osztály minden tanulója ékpárnán ülhet – tudtuk meg Juhász Veronikától a kezdeményezés ötlet gazdájától, aki gerincbarát sportoktató.
Egy megfelelő minőségű ékpárnával, a szék ülőfelületét kissé megdöntjük, így a gerinc természetes ívei ülés közben is képesek megmaradni.

Ezen felül az óra előtt-alatt-után beiktatott, csupán 1-2 percet igénybe vevő gyakorlat segíti a gyerekeket az egész napos ülés kompenzálásában.

Mit mondanak a gyerekek?
“ … nagyon büszke vagyok, hogy gerincbarát osztályba járhatok!”
“… mi vagyunk az egyetlen osztály, akik törődnek a gerincükkel!😍”
“ Mikor mentünk haza, bent volt még pár gyerek az osztályban, kérdeztem tőlük, hogy na, milyen volt a párna? Kórusban válaszolták, hogy “nagyon jóóóó”.

Persze nagyon fontos, hogy otthon is segítsük a gyerekeket:
mozogjunk velük minél többet mi is, hogy nagy eséllyel kerüljék el a mozgásszervi problémákat.

  • A Dunakanyarban élők nem támogatják a Red Bull Air Race-t

    Bár alternatív helyszínként a Dunakanyar is felmerült, a térségben élők többsége nem támogata azt, hogy Budapest helyett a régióban rendezzék meg a júliusra tervezett Red Bull Air Race futamot. A műrepülő-verseny helyszínével kapcsolatban Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője indított szavazást közösségi oldalán. Mint arról korábban beszámoltunk, Tarlós István, Budapest főpolgármestere nem ad engedélyt arra, …

    Hídlap
  • Esztergomig menekült a zuglói gyilkos

    Esztergomban fogták el annak a zuglói gyilkosságnak a gyanúsítottját, akit a rendőrök a budapesti Nagy Lajos király útján talált, elvágott torkú férfi megölésével vádolnak. Egyelőre nem tudni, hogy mi lehetett a bűne a 60 éves áldozatnak. Egy azonban biztos: a rendőrök néhány órával a bejelentés után elkapták a gyanúsítottat. Február 17-én a Budapesti Rendpr-főkapitányság rendőrei …

    Hídlap