Bernadett

Hídlap

Új tárgyakkal gazdagodott a Keresztény Múzeum állandó kiállítása

A Keresztény Múzeum állandó kiállítása idén kis átalakításon ment keresztül: a változtatások nagy része azokat az új kutatási eredményeket tükrözi, melyek idén a „Műhelytitkok/Workshop Secrets” című múzeumi kalauzban jelentek meg. Részben a tárlatban korábban is látható tárgyak kerültek új összefüggésbe, részben pedig korábban raktárban tárolt alkotásokkal gazdagodott a kiállítás eddigi tematikája.

A múzeum első termébe visszakerült a néhány hónapig restaurálás miatt távol lévő, 16. század első negyedére keltezhető, talán magyar műhelyben készült „Mettercia” szobor. Nem messze tőle, új helyen látható az “Evagationes Spiritus” -tábla, amely az 1430 körül készült Krisztus életének jeleneteit mutató predella mozgatható szárnya volt, ezért most, az új felismerést illusztrálva, annak szomszédságába került.

Két, a Királyok vonulását ábrázoló szárnykép került az 1470-80 körül készült „Három királyok imádása” című táblakép mellé; összetartozásuk arra utal, hogy egykor, a több táblából álló „Három királyok – oltár” részét képezték.

A második terem, mely magyar, német, és osztrák középkori táblaképeknek és szobroknak ad otthont, egy, a bécsi illetve bécsújhelyi festőműhelyekhez kapcsolódó műveket bemutató sarokkal bővült. Itt látható két eddig is bemutatott, női szenteket ábrázoló merevszárny, valamint az ünnepi oldalukon Jézus gyermekségének jeleneteit mutató két mozgószárny is, melyek eredetileg ugyanahhoz a retábulumhoz tartoztak és melyek most kiegészültek a frissen restaurált Krisztust és az apostolokat mutató predellával.

Blasius Höfel gyűjteményében a négy oltárszárny és a predella egy Mária koronázását mutató oltárszekrénnyel együtt teljes szárnyasoltárként szerepelt. Az oltárszekrényre mindeddig nem sikerült rálelni, de a retábulum eddig azonosított darabjai most együtt láthatóak.

Az 1440 körüli, bécsi tanultságú mester műhelyében készült „Mária halála-triptichon” nem ismeretlen a múzeum látogatói előtt. Novembertől az oltárhoz tartozó két merevszárny is megtekinthető, melyek Alexandriai Szent Katalint és Szent Borbálát ábrázolják.

Szintén a múzeum második termében került kiállításra, egyelőre ideiglenes helyen, az 1350 körül, kölni műhelyben készült „Lovag ereklyetartó mellszobra”, valamint az 1480 körül készült, frissen restaurált „Áldó Krisztust” ábrázoló kisméretű táblakép.

Idén a Keresztény Múzeum gyűjteménye új műalkotásokkal is gyarapodott. Ezek közül kettő szintén szerepel az állandó kiállításon. Szakács Imre: Mindszenty József börtönéveit megidéző festménye és Atlasz Gábor: Az emmauszi vacsora című képe tekinthető meg a múzeum ötödik termében. Ez utóbbit a múzeum már bemutatta a nagyközönség számára az Átlényegülés – Az Eucharisztiáról a csodák a művészet nyelvén című időszaki kiállításon, a budapesti Vigadóban.

  • A Dunakanyarban élők nem támogatják a Red Bull Air Race-t

    Bár alternatív helyszínként a Dunakanyar is felmerült, a térségben élők többsége nem támogata azt, hogy Budapest helyett a régióban rendezzék meg a júliusra tervezett Red Bull Air Race futamot. A műrepülő-verseny helyszínével kapcsolatban Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője indított szavazást közösségi oldalán. Mint arról korábban beszámoltunk, Tarlós István, Budapest főpolgármestere nem ad engedélyt arra, …

    Hídlap
  • Esztergomig menekült a zuglói gyilkos

    Esztergomban fogták el annak a zuglói gyilkosságnak a gyanúsítottját, akit a rendőrök a budapesti Nagy Lajos király útján talált, elvágott torkú férfi megölésével vádolnak. Egyelőre nem tudni, hogy mi lehetett a bűne a 60 éves áldozatnak. Egy azonban biztos: a rendőrök néhány órával a bejelentés után elkapták a gyanúsítottat. Február 17-én a Budapesti Rendpr-főkapitányság rendőrei …

    Hídlap