Beáta, Izolda

Hídlap

KBK: A húszéves tervünket egyszerűen keresztülhúzták

A húszéves tervünket ezzel a hazugság kampánnyal egyszerűen keresztülhúzták – fogalmazott Molnár Márk a WWF kampányáról, amelyet a Csarna-völgyben lévő kisvasút fejlesztése ellen indított. Vehemens, egyoldalú kommunikációjukkal mintegy hetvenezer embert maguk mögé állítottak és a beruházás meghiúsult.

Molnár Márk, a Kisvasutak Baráti Körének (KBK) elnökségi tagja, a mozdony önkéntes vezetője elmondta, hogy annak idején már az első kapavágásnál is ott volt, amikor az egyesület átvette a vasút kezelését. Ennek jövőre lesz húsz éve.

Akkor ez az egész, hét kilométernyi pálya úgy nézett ki, mint most, a szóban forgó utolsó három kilométer. Tehát a jelenleg használatos hidak mind le voltak szakadva, a töltéseket pedig alámosta a víz.

„Ez a kis közösség akkor kitűzte ki célul, hogy ezt a hét kilométert végig rendbe teszi. Ebből mára négy elkészült, a maradék háromra vonatkozó húszéves tervünket viszont ezzel a hazugságkampánnyal egyszerűen keresztülhúzták” – fogalmazott Molnár Márk.

Nem olyan nagy az ellenállás, mint gondolnánk

A Börzsöny – Ipoly völgye (öko)Turisztikai Régió alapítói a 2008-ban készült Országos Ökoturizmus Fejlesztési Stratégiára támaszkodva tűzték ki célul a kisvasútvonalak felújítását és fejlesztését. A Csarna-völgyi vasútvonal újbóli megnyitását húsz börzsönyi önkormányzat, kilenc civil szervezet és hat turisztikai szolgáltató kérte a kormánytól, a Börzsöny–Ipoly völgye (öko)Turisztikai Régió megalakításakor. Ezek:

Berkenye Önkormányzata,
Bernecebaráti Önkormányzata
Borsosberény Önkormányzata
Börzsöny Akciócsoport, Vác
Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület, Budapest
Diófáskert Vendégház, Szokolya
Diósjenő Önkormányzata
Drégelypalánk Önkormányzata
Hont Önkormányzata
Ipolymente-Börzsöny Naturpark Egyesület
Ipolytölgyes Önkormányzata
Kemence Önkormányzata
Kóspallag Önkormányzata
Lukács Tímea, www.borzsony.hu
Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány, Vác
Magyarországi Kárpát Egyesület
Műanyag SC Természetjáró Szakosztály, Budapest
Nagybörzsöny Önkormányzata
Nagy-Hideg-hegyi turistaház (Si-Ker 2000 Kft.)
Nagyoroszi Önkormányzata
Nógrád Önkormányzata
Perőcsény Önkormányzata
Sugárkankalin Egyesület, Drégelypalánk
Szalamandra Üdülőházak, Kemence
Szendehely Önkormányzata
Szent Orbán Erdei Wellness Hotel, Nagyirtás
Szob Önkormányzata
Szokolya Önkormányzata
Verőce Önkormányzata
Tegyünk Együtt Nagybörzsönyért Egyesület
Tolmács Önkormányzata
Zebegény Önkormányzata

Forrás: vasárnap.hu

  • Felavatták a Királyréti Kirándulóközpontot Szokolyán

    Átadták a 205 millió forintból megépült Királyréti Kirándulóközpontot csütörtökön, Szokolyán. A többfunkciós épület nem csak turisztikai szolgáltatást nyújt, hanem hely- és gazdálkodástörténeti bemutatót is kínál a Börzsönybe látogatóknak. A beruházásnak köszönhetően egyre többen választhatják úti célul a hegységet.

    Hídlap
  • Növelné a kormány az erdőterületek nagyságát

    A tavaszi időszakban 22 millió facsemete elültetésével járul hozzá a kormány a magyar erdők fenntartásához, emellett 2019-ben több mint 6000 hektárral növelik az erdőterületek számát – jelentette be Nagy István miniszter csütörtökön Kismaroson, az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából rendezett díjátadó ünnepségen.

    Hídlap
Advertisements