Frigyes

Hídlap

Disznólkodtak egy jót Annavölgyön

Ötödik alkalommal rendezték meg az Annavölgyi Falusi Disznótort, amelyen igazi gasztrokulturális utazásra invitálták az érdeklődőket. A standoknál járva nem csak a magyar konyha tárult fel előttünk, hanem sváb és tót ízeket is kóstolhattunk. Helyszíni riport Annavölgyről.

A reggeli órákban nyolc csapat sorakozott fel a főtéren felállított sátraknál, ahol a napkelte után mindenki nekilátott a lábatlani vágóhídról származó sertések feldolgozásához. A szervezők kérésének eleget téve többen a saját kis portájuk kidekorálásában is jeleskedtek: a tokodiak népviseletet öltöttek, udvarukat régi malacpörzsölővel és a két világháborút is megélt mérleggel díszítették, a csolnokiak pedig a sváb hagyományokat kívánták feleleveníteni.

-Uram, megkínálhatom egy kis resztelt májjal? – szegezte nekem a kérdést a delegáció egyik kedves tagja, mihelyt fényképezőgépemmel megörökítettem a munkálatokat. A régi boroshordó – amely aznap asztalként és a legkülönfélébb tokodi gyümölcspálinkák tárolójaként is remekül bizonyított – társaságában fogyasztottam el frissen sült ebédemet, amelyet forró teával hörpintettem le. Falatozásom közben a tőlem néhány centiméterre található, álcaként Johnnie Walkeres üvegbe töltött csipkebogyó pálinka készítésén hosszasan töprengtem, hiszen még nem találkoztam efféle különlegességgel. Még egy furcsaságra is felfigyeltem: az üvegek között hiába kerestem a felespoharakat, szerepüket aznap disznókörmök töltötték be.
Ekkor kellemes harmonika, valamint tekerőlant muzsika csapta meg a fülemet, amelyek a sárisápi és máriahalmi sátrak felől jöttek. Közelebb érve feleszméltem, amint a grillező sárisápi önkéntes tűzoltóknak zenélt Borbély György harmonikás, míg a máriahalmi delegáció táborát a Peching házaspár, valamint betyárok erősítették.

Az érdeklődők nem is tágítottak a nagysápi Palotai Attila, az országos hírnévvel rendelkező bajuszkirály mellől: a betyár temérdek közös fotót készített újdonsült rajongóival.

Tavalyhoz hasonlóan idén is tiszteletét tette a disznótoron Erős András, aki hobbikovácsként járja a környék rendezvényeit. Az érdeklődőknek ezúttal is bemutatta, hogy hogyan kell mindössze tíz perc alatt néhány jólirányzott kalapácsütéssel csigát formálni az izzó fémből.

-A kesztölci csapatnál már hagymás vért is lehet kóstolni, amelyhez jó étvágyat kívánunk! – hangzott el a tájékoztatás, majd néhány pillanattal később már a tokodi pecsenyét népszerűsítették a szervezők.

A résztvevő alakulatok között újoncként találkoztunk az Annavölgyi Bányász Sportegyesület labdarúgóival, akik a felkészülési időszakot nem mátraházi utazással, hanem közös hurkatöltéssel kezdték. Mint megtudtuk, a megye háromban pallérozó játékosok a góllövés mellett a humorizáláshoz is értenek.

-Ezt a kést én magam készítettem otthon – mondta a látogatónak az egyik csapattag, mialatt apróra szaggatta a sertés húsát. Társa azonban hamar lerántotta a leplet a cselszövésről:
-Egy szavát se hidd el neki. A tokodaltárói piacon vette – hangzott el nagy nevetések közepette a válasz a társtól.

Eközben a máriahalmi sátornál elkészült a sültkolbász, amelyet az elsők között sikerült megkóstolnom. A rendkívül kellemes ízesítésű húskészítményt a Jelzek Közösségfejlesztő Egyesület retrokonyhájánál kapható orjalevessel fejeltem meg, amely kellőképpen eltelítette a gyomromat.

A délelőtti órákban sokak örömére Thomas, a gőzmozdony is megérkezett a főtérre. A kosárhintában ülő gyermekek rögvest megrohamozták a Murczin Kálmán máriahalmi polgármester vezette járművet, amellyel végigszelhették a területet.

A késő estig tartó disznótor végén a szervezők minden egyes csapatot elismertek, hiszen ki az ételek ízesítésével, mások pedig a kitartásukkal emelkedtek ki a mezőnyből. A kóstolók alkalmával a delegációk minden húskészítménye gazdára talált, így elégedetten zárult az ötödik alkalommal megrendezett rendezvény.

  • Szalagkorlátnak ütközött egy autó Lábatlanon

    Szalagkorlátnak csapódott egy gépkocsi július 17-én, szerdán késő este a 10-es számú főút lábatlani szakaszán. Az 57-es kilométerszelvényben történt balesethez a nyergesújfalui hivatásos tűzoltók mellett a mentők is kiérkeztek. Információink szerint az ütközés következtében megsérült a sofőr.

    Hídlap
  • Két nap alatt fél tonna halat fogtak a sárisápi horgászversenyen

    498 kilogramm fogtak ki a sárisápi horgásztavon megrendezett 48 órás páros horgászverseny résztvevői, akik éjt nappallá téve küzdöttek a dobogós helyezésekért. Az első helyet 87,75 kilogrammos teljesítménnyel a Turi Attila – Pulai Krisztián páros végzett.

    Hídlap
Advertisements