Hella

Hídlap

Hóhold ragyogta be az éjszakát

Ritka égi jelenséget láthattak azok, akik az éjszaka folyamán kémlelték az eget, ugyanis az év legjelentősebb szuperholdját figyelhettük meg. Alkonyat előtt néhány perccel felbukkant a horizonton a kísérő égitestünk, amely ezúttal jóval fényesebbnek és nagyobbnak is látszódott az átlagosnál. Várjuk a Holdról készített fényképeket!

A hóholdnak is nevezett különleges jelenség létrejöttéhez két feltételnek kell teljesülnie: a telihold mellett, a Hold a keringési pályáján éppen a legközelebb kell hogy legyen a Földhöz. A kifejezésnek ugyanakkor nincs csillagászati jelentősége, hiszen a holdtölte és a földközelség egybeesését nem illetik ezzel a jelzővel a csillagászok.

Elmondhatjuk, hogy a sors kegyes volt hozzánk, hiszen több órán keresztül megfigyelhettük a hóholdat. Információink szerint a köznyelv ugyanakkor azért nevezi hóholdnak a februári teliholdat, mert ebben a hónapban gyakoriak voltak a nagy havazások (legalábbis évszázadokkal korábban).

(Kép: Pixabay.com)

  • Több százan teljesítették a Kinizsi Százas teljesítménytúrát

    923 résztvevő teljesítette idén a Kinizsi Százast, hazánk egyik legnépszerűbb, egyben legnagyobb hagyományokkal rendelkező teljesítménytúráját. Bár a napos idő egyben áldás is volt a kirándulóknak, a sáros, csúszós szakaszok rendkívül megnehezítették a dolgukat.

    Hídlap
  • Járda után az útburkolat is megújul a Meszéna utcában

    Újra munkagépek jelennek meg a következő napokban az esztergomi Meszéna János utcában, ahol előző héten marták fel az elhasználódott, régi útburkolatot. A járdák már hetekkel ezelőtt megújultak, az aszfaltozással pedig befejeződhet az útszakasz hónapok óta tartó felújítása.

    Hídlap
Advertisements