Klaudia

Hídlap

Hóhold ragyogta be az éjszakát

Ritka égi jelenséget láthattak azok, akik az éjszaka folyamán kémlelték az eget, ugyanis az év legjelentősebb szuperholdját figyelhettük meg. Alkonyat előtt néhány perccel felbukkant a horizonton a kísérő égitestünk, amely ezúttal jóval fényesebbnek és nagyobbnak is látszódott az átlagosnál. Várjuk a Holdról készített fényképeket!

A hóholdnak is nevezett különleges jelenség létrejöttéhez két feltételnek kell teljesülnie: a telihold mellett, a Hold a keringési pályáján éppen a legközelebb kell hogy legyen a Földhöz. A kifejezésnek ugyanakkor nincs csillagászati jelentősége, hiszen a holdtölte és a földközelség egybeesését nem illetik ezzel a jelzővel a csillagászok.

Elmondhatjuk, hogy a sors kegyes volt hozzánk, hiszen több órán keresztül megfigyelhettük a hóholdat. Információink szerint a köznyelv ugyanakkor azért nevezi hóholdnak a februári teliholdat, mert ebben a hónapban gyakoriak voltak a nagy havazások (legalábbis évszázadokkal korábban).

(Kép: Pixabay.com)

  • Fordulatokkal teli mérkőzésen győzött az Esztergom

    Nagy csatában, 31:26-ra győzte le a Kántor Anikó SE (KASE) csapatát a Női Kézilabda NBII Északi-csoportjában szereplő Esztergom. Az első félidő derekán a vendégek átvették a vezetést, majd a második játékrészben sikerült stabilizálni a hazai alakulat játékát és végül magabiztosan szerezték meg a két pontot.

    Hídlap
  • Lelkesen készülnek a versenyekre az ipolyszalkai önkéntes tűzoltók

    Az ipolyszalkai önkéntes lánglovagokra mindig számíthatnak a településen: részt vesznek a rendezvényeken, emellett ott segítenek, ahol tudnak. A napokban folytatták a tűzcsapok felkutatását, amelyeknek szükség esetén megfelelő állapotban kell lenniük. A lelkes brigád a jövőre nézve merész álmokat dédelget, ugyanis szertáruk felújítását tűzték ki célul.

    Hídlap
Advertisements