Frigyes

Hídlap

Hóhold ragyogta be az éjszakát

Ritka égi jelenséget láthattak azok, akik az éjszaka folyamán kémlelték az eget, ugyanis az év legjelentősebb szuperholdját figyelhettük meg. Alkonyat előtt néhány perccel felbukkant a horizonton a kísérő égitestünk, amely ezúttal jóval fényesebbnek és nagyobbnak is látszódott az átlagosnál. Várjuk a Holdról készített fényképeket!

A hóholdnak is nevezett különleges jelenség létrejöttéhez két feltételnek kell teljesülnie: a telihold mellett, a Hold a keringési pályáján éppen a legközelebb kell hogy legyen a Földhöz. A kifejezésnek ugyanakkor nincs csillagászati jelentősége, hiszen a holdtölte és a földközelség egybeesését nem illetik ezzel a jelzővel a csillagászok.

Elmondhatjuk, hogy a sors kegyes volt hozzánk, hiszen több órán keresztül megfigyelhettük a hóholdat. Információink szerint a köznyelv ugyanakkor azért nevezi hóholdnak a februári teliholdat, mert ebben a hónapban gyakoriak voltak a nagy havazások (legalábbis évszázadokkal korábban).

(Kép: Pixabay.com)

  • Szalagkorlátnak ütközött egy autó Lábatlanon

    Szalagkorlátnak csapódott egy gépkocsi július 17-én, szerdán késő este a 10-es számú főút lábatlani szakaszán. Az 57-es kilométerszelvényben történt balesethez a nyergesújfalui hivatásos tűzoltók mellett a mentők is kiérkeztek. Információink szerint az ütközés következtében megsérült a sofőr.

    Hídlap
  • Két nap alatt fél tonna halat fogtak a sárisápi horgászversenyen

    498 kilogramm fogtak ki a sárisápi horgásztavon megrendezett 48 órás páros horgászverseny résztvevői, akik éjt nappallá téve küzdöttek a dobogós helyezésekért. Az első helyet 87,75 kilogrammos teljesítménnyel a Turi Attila – Pulai Krisztián páros végzett.

    Hídlap
Advertisements