Donát

Hídlap

Hóhold ragyogta be az éjszakát

Ritka égi jelenséget láthattak azok, akik az éjszaka folyamán kémlelték az eget, ugyanis az év legjelentősebb szuperholdját figyelhettük meg. Alkonyat előtt néhány perccel felbukkant a horizonton a kísérő égitestünk, amely ezúttal jóval fényesebbnek és nagyobbnak is látszódott az átlagosnál. Várjuk a Holdról készített fényképeket!

A hóholdnak is nevezett különleges jelenség létrejöttéhez két feltételnek kell teljesülnie: a telihold mellett, a Hold a keringési pályáján éppen a legközelebb kell hogy legyen a Földhöz. A kifejezésnek ugyanakkor nincs csillagászati jelentősége, hiszen a holdtölte és a földközelség egybeesését nem illetik ezzel a jelzővel a csillagászok.

Elmondhatjuk, hogy a sors kegyes volt hozzánk, hiszen több órán keresztül megfigyelhettük a hóholdat. Információink szerint a köznyelv ugyanakkor azért nevezi hóholdnak a februári teliholdat, mert ebben a hónapban gyakoriak voltak a nagy havazások (legalábbis évszázadokkal korábban).

(Kép: Pixabay.com)

  • Néhány órán belül két ittas sofőrt is elkaptak a dorogi rendőrök

    Az elmúlt hétvégén előbb Tokodon, majd néhány órával később Leányváron is ittas sofőrt igazoltattak a dorogi rendőrök. Mivel az alkoholszonda mindkét esetben pozitív eredményt mutatott, így a vezetőket előállították, jogosítványukat pedig elvették.

    Hídlap
  • Rákosmente után a Vácot is legyőzte az Esztergom

    Hazai pályán 40:31-re győzte le a Női Kézilabda NB II Észak-csoportjában szereplő Esztergomi Vitézek RAFC csapata a DKA Vácot. A fiatal, tehetséges akadémistákból álló vendégek ősszel borsot törtek az esztergomiak orra alá, most pedig pont nélkül távoztak Esztergomból.

    Hídlap
Advertisements