Bertalan

Hídlap

A nagymarosi Gabkó büszkélkedhet a világ legjobb chiliszószával

A nagymarosi Nagy Gábor Ale mango habanero chiliszósza gyümölcsös szószok kategóriájában aranyérmet szerzett a louisianai The World Hot Sauce Awardson. A magyar versenyző emellett a világverseny összesített fődíját, vagyis A világ legjobb chiliszósza díját is kiérdemelte.

Nagy Gábor immár második alkalommal vett részt a louisianai The World Hot Sauce Awardson: előző évben mézes whiskey BBQ szószával érdemelte ki az aranyérmet, míg a klasszikus extraerős Hot pepper chiliszószát ezüstéremmel díjazták.

-Ezúttal olyan szószokat neveztem be, amelyek korábban még nem szerepeltek ezen a versenyen. Az ale mango habanero, egy sörös mangós habanero chiliszósz, ami friss gyümölcsös, a komlótól kissé fanyar és visszafogottan csípős öntet, melyet a Zip’s Brewhouse sörkészítő céggel együttműködve hoztam létre. Az édes, savanyú és csípős íz harmóniájára törekszik, így rendkívül sokoldalúan felhasználható húsokhoz, BBQ-hoz, hamburgerbe, szendvicsekhez, tésztákhoz, vagy csak úgy mártogatni – ismertette Nagy Gábor, aki a különleges öntettel idén a gyümölcsös chiliszószok kategóriáját nyerte meg.

A magyar versenyző mindemellett a megmérettetés alkalmával a „BEST HOT SAUCE IN THE WORLD”, vagyis a világ legjobb chiliszósza díját is bezsebelte.

-Chiliszósz témában több nívós világversenyt is rendeznek. Leginkább kihívásból és tapasztalatszerzésből veszek részt rajtuk, ami a folyamatos fejlődéshez elengedhetetlen. Fontos megjegyezni azt is, hogy egy-egy alkalommal több száz gyártó terméke, köztük az én szószaim versenyeznek az egyes kategóriákban – fogalmazott, majd hozzátette: igazán megtisztelő így eredményt elérni, hogy a világ minden szegletéről érkeznek szószok.

Nagy Gábortól azt is megtudtuk, hogy az értékelés vakteszten, minták alapján történik, amelyeket több résszempont alapján pontoznak. Az összesített érték alapján születik meg az egyes kategóriákban a sorrend és az eredmény.

-Az Ale mango habanero szószom abszolút győztesként, az összes kategória legmagasabb pontszámát érte el, így nyerte el a világ legjobb chiliszósza díját – mondta.

A versenyző megjegyezte, hogy az öntetei általában saját ízlése szerint születnek, amelyeket a tapasztalatok alapján finomít és tökéletesít.

-A saját elégedettségem mellett természetesen a vásárlók visszajelzése a legfontosabb, de a versenyek is jó lehetőséget nyújtanak a visszacsatolásra. Úgy gondolom, hogy jó irányba haladok – fogalmazott.

Nagy Gábor az elmúlt években hatalmas sikereket ért el, amelyekre rendkívül büszke lehet. 2016-ban és 2018-ban Hunhot Év Magyar chiliszósza címet szerezte meg piros, valamint sárga Hot pepper szószaival. Két évvel ezelőtt az Egyesült Államokban rendezett Hot Pepper Awardson két aranyérmet zsebelt be Jalapeno Tequila ízesítésű öntetével. A tavalyi The World Hot Sauce Awards alkalmával a BBQ with Whiskey&Honey ízesítésű szósz arany-, míg a piros Hot pepper terméke ezüstérmes lett. Utóbbi az idei Scovie Awardson bronzérmet is nyert. A 2019-es The World Hot Sauce Awardson az Ale mango habanero kategóriája aranyérmét és a világ legjobb chili szósz díját is kiérdemelte.

  • Törpeharcsafogó versenyt rendeznek Csolnokon

    Augusztus 25-én ingyenes törpeharcsafogó versenyt rendez a Csolnoki Sporthorgász Egyesület. A Csolnoki horgásztónál tartandó megmérettetésen egy horoggal felszerelt botokkal versenyezhetnek a horgászok, akik reggel 8 órától kezdve négy órájuk van arra, hogy minél szebb és nagyobb halakat fogjanak ki a vízből.

    Hídlap
Advertisements