Dániel, Daniella

Hídlap

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Pest megyében

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Bács-Kiskun, Borsog-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és nem utolsó sorban Pest megye területére – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel. A tájékoztató szerint az intézkedést az átlagosnál melegebb, februári időjárás miatt kellett elrendelni.

A lassan magunk mögött hagyott hónapban több mint ötszáz erdő- és vegetáció tűzhöz riasztották a tűzoltókat – olvasható a Nébih közleményében. Az esetek a februári tavasz rovására írhatók, ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy az erdőben fellobbanó lángok szinte kivétel nélkül emberi mulasztásnak köszönhetők.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóságának (BM OKF) honlapján található tájékoztatóból kiderül, hogy tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokon és az ezek kétszáz méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon is. Természetesen a fokozott tűzveszély miatt ilyenkor parlag- és gazégetést sem szabad végezni.

A tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) elrendelése és visszavonása többek között a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától is függ. A NÉBIH és BM OKF naponta felülvizsgálja a korábban elrendelt intézkedést és dönt arról, hogy a következő napon szükséges-e újabb tilalmat kihirdetni-e vagy sem.

(Fotó: hir.ma és magyarmezogazdasag.hu)

  • Újabb baleset történt Leányváron

    Július 21-én, vasárnap délelőtt egy negyven éves leányvári férfi tolatás közben a Várdomb utcai kereszteződésben nekiütközött a mögötte parkoló Skoda márkájú személygépkocsinak. A rendőrség tájékoztatása szerint szabálysértési eljárás indult a sofőr ellen.

    Hídlap
  • Keresik a legszebb és legrendezettebb dömösi portákat

    Július 23-ig lehet nevezni a második alkalommal meghirdetett Szép ház=szép kert=szép utca=szép falu elnevezésű versenyre. A szervezők keresik a legszebb dömösi udvarokat, az ingatlanok előtti legrendezettebb területeket, az idősek pedig megválasztják a leggyönyörűbb utcát.

    Hídlap
Advertisements