Hella

Hídlap

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Pest megyében

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Bács-Kiskun, Borsog-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és nem utolsó sorban Pest megye területére – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel. A tájékoztató szerint az intézkedést az átlagosnál melegebb, februári időjárás miatt kellett elrendelni.

A lassan magunk mögött hagyott hónapban több mint ötszáz erdő- és vegetáció tűzhöz riasztották a tűzoltókat – olvasható a Nébih közleményében. Az esetek a februári tavasz rovására írhatók, ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy az erdőben fellobbanó lángok szinte kivétel nélkül emberi mulasztásnak köszönhetők.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóságának (BM OKF) honlapján található tájékoztatóból kiderül, hogy tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokon és az ezek kétszáz méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon is. Természetesen a fokozott tűzveszély miatt ilyenkor parlag- és gazégetést sem szabad végezni.

A tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) elrendelése és visszavonása többek között a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától is függ. A NÉBIH és BM OKF naponta felülvizsgálja a korábban elrendelt intézkedést és dönt arról, hogy a következő napon szükséges-e újabb tilalmat kihirdetni-e vagy sem.

(Fotó: hir.ma és magyarmezogazdasag.hu)

 

  • Több százan teljesítették a Kinizsi Százas teljesítménytúrát

    923 résztvevő teljesítette idén a Kinizsi Százast, hazánk egyik legnépszerűbb, egyben legnagyobb hagyományokkal rendelkező teljesítménytúráját. Bár a napos idő egyben áldás is volt a kirándulóknak, a sáros, csúszós szakaszok rendkívül megnehezítették a dolgukat.

    Hídlap
  • Járda után az útburkolat is megújul a Meszéna utcában

    Újra munkagépek jelennek meg a következő napokban az esztergomi Meszéna János utcában, ahol előző héten marták fel az elhasználódott, régi útburkolatot. A járdák már hetekkel ezelőtt megújultak, az aszfaltozással pedig befejeződhet az útszakasz hónapok óta tartó felújítása.

    Hídlap
Advertisements