Jusztin

Hídlap

A kormány célja a felvidéki magyarság identitásának megőrzése

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a felvidéki magyarság meg tudja őrizni identitását – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Szegeden. Példaként említette a pozsonyi szakkollégium létrehozását, illetve a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot is, amely jól halad Felvidéken.

A napokban A cseh-szlovákiai magyarság megpróbáltatásai vallási, politikai, kulturális téren 1938-2010 címmel tartottak Szegeden nemzetközi konferenciát, amelyen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy a kormány a történelmi egyházakkal, a stratégiai szövetséges magyar párttal, valamint a civil szervezetekkel közösen olyan kapcsolatrendszert építettek ki, amellyel megőrizhető a felvidéki magyarság identitása.

A politikus rendkívül fontosnak tartja a kultúra, az oktatás, az egyházak és a szociális szféra erősítését és mindezt példákkal is alátámasztotta. A pozsonyi szakkollégium létrehozása, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program is ezt segíti elő. Utóbbi kifejezetten jól halad, amelyben a református és katolikus egyházak, valamint az önkormányzatok is szerepet játszanak.

Az államtitkár szerint az utóbbi időszakban civil mozgalmak is egyre inkább kibontakoznak, amelyek példát statuálnak az egész Kárpát-medencében. Kiemelte az Igen-Ano kezdeményezést is, amelyet a kétnyelvűség elfogadtatása érdekében indítottak.

A konferencián magyarországi és felvidéki történészek és egyházi vezetők mellett Szili Katalin miniszterelnöki megbízott is felszólalt, aki Európa, mint jogszűkítések terepe – különös tekintettel a felvidéki magyarokra címmel tartott előadást. Véleménye szerint a trianoni békeszerződésnek köszönhető mindaz, amely az elmúlt száz évben történt a térségben.

(Fotó: Szőlővel beültetett domboldalak Béla község közelében)

  • Felavatták a korszerűsített kesztölci polgármesteri hivatalt

    Felavatták a kesztölci polgármesteri hivatal épületét, amelyet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében újítottak fel. Az elnyert 84,49 millió forintos támogatásnak és a megyei önkormányzat segítségének köszönhetően újabb korszerű intézménnyel büszkélkedhet a település.

    Hídlap
  • Teljesen kiégett egy motorkerékpár Szobon

    Június 15-én, szombaton délután a szobi Préskertnél kigyulladt egy motorkerékpár. A Nagymarosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület három fővel érkezett a helyszínre, majd porral oltó készülékkel sikerült elfolytaniuk a tüzet. Személyi sérülés nem történt, ugyanakkor a járművet már nem tudták megmenteni.

    Hídlap
Advertisements