Klaudia

Hídlap

Kezdeményezték a váci múmiák visszaszállítását

A váci múmiák nemcsak országosan, de ma már világszerte ismert kuriózumai Vácnak – nyilatkozta Rétvári Bence országgyűlési képviselő a mumifikálódott emberi maradványokkal kapcsolatban. Kezdeményezésére elindult az egyeztetés a Természettudományi Múzeummal, azzal a céllal, hogy minél többet visszaszállítsanak a városba.

A váci Fehérek templomának 1994-es felújítása során bukkantak rá 265 darab, természetes úton mumifikálódott emberi maradványra, és további 40 darab csontmaradványra. A kripta különleges mikroklímájának köszönheteőn nem csak a holttestek, hanem az elhunytak ruházata is jó állapotban maradtak fent.

A leletek később országosan és az egész világon is ismertek lettek, a váci domonkos kriptába betemetett polgárok mumifikálódott, vagy részben mumifikálódott maradványai pedig a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárában kerültek elhelyezésre. Rétvári Bence a térség országgyűlési képviselője közösségi oldalán úgy fogalmazott: fontos lenne, hogy minél több múmiát Vácon mutathassanak be, ahelyett hogy egy raktárban tárolják őket. A közösségi oldalán olvasható bejegyzéséből kiderül, hogy kezdeményezésére elindult egy egyeztetés a Természettudományi Múzeummal arról, hogy a mumifikálódott testeket visszaszállítsák a városba.

A képviselő a közösségi oldalán megírta, hogy a váciak kérését az Embertani Tár szakértő munkatársai, antropológusai vizsgálják.

(Fotó: muzeumvac.hu)

  • Fordulatokkal teli mérkőzésen győzött az Esztergom

    Nagy csatában, 31:26-ra győzte le a Kántor Anikó SE (KASE) csapatát a Női Kézilabda NBII Északi-csoportjában szereplő Esztergom. Az első félidő derekán a vendégek átvették a vezetést, majd a második játékrészben sikerült stabilizálni a hazai alakulat játékát és végül magabiztosan szerezték meg a két pontot.

    Hídlap
  • Lelkesen készülnek a versenyekre az ipolyszalkai önkéntes tűzoltók

    Az ipolyszalkai önkéntes lánglovagokra mindig számíthatnak a településen: részt vesznek a rendezvényeken, emellett ott segítenek, ahol tudnak. A napokban folytatták a tűzcsapok felkutatását, amelyeknek szükség esetén megfelelő állapotban kell lenniük. A lelkes brigád a jövőre nézve merész álmokat dédelget, ugyanis szertáruk felújítását tűzték ki célul.

    Hídlap
Advertisements