Dezső

Hídlap

Kezdeményezték a váci múmiák visszaszállítását

A váci múmiák nemcsak országosan, de ma már világszerte ismert kuriózumai Vácnak – nyilatkozta Rétvári Bence országgyűlési képviselő a mumifikálódott emberi maradványokkal kapcsolatban. Kezdeményezésére elindult az egyeztetés a Természettudományi Múzeummal, azzal a céllal, hogy minél többet visszaszállítsanak a városba.

A váci Fehérek templomának 1994-es felújítása során bukkantak rá 265 darab, természetes úton mumifikálódott emberi maradványra, és további 40 darab csontmaradványra. A kripta különleges mikroklímájának köszönheteőn nem csak a holttestek, hanem az elhunytak ruházata is jó állapotban maradtak fent.

A leletek később országosan és az egész világon is ismertek lettek, a váci domonkos kriptába betemetett polgárok mumifikálódott, vagy részben mumifikálódott maradványai pedig a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárában kerültek elhelyezésre. Rétvári Bence a térség országgyűlési képviselője közösségi oldalán úgy fogalmazott: fontos lenne, hogy minél több múmiát Vácon mutathassanak be, ahelyett hogy egy raktárban tárolják őket. A közösségi oldalán olvasható bejegyzéséből kiderül, hogy kezdeményezésére elindult egy egyeztetés a Természettudományi Múzeummal arról, hogy a mumifikálódott testeket visszaszállítsák a városba.

A képviselő a közösségi oldalán megírta, hogy a váciak kérését az Embertani Tár szakértő munkatársai, antropológusai vizsgálják.

(Fotó: muzeumvac.hu)

  • Konyhakerttel gazdagodott a Zöld Óvoda

    Szerdán délelőtt a támogatók jelenlétében avatták fel az esztergomi Zöld Óvoda udvarán kialakított konyhakertet. Az ünnepség végén a gyermekek, a nevelők és a meghívott vendégek közösen énekelték el az intézmény természet- és környezetvédelem témaköreit is érintő himnuszát.

    Hídlap
  • Csomagolásmentes flashmobot szerveztek Esztergomban

    Második alkalommal rendezték meg a Vásárolj hulladék nélkül! akciót, melyhez idén Esztergom is csatlakozott. A flashmob résztvevői egy órán keresztül vásároltak zöld pólóban a piacon úgy, hogy semmihez nem kértek műanyag zacskót. Az akcióval a környezetvédelemre és a tudatos vásárlásra hívták fel a figyelmet.

    Hídlap
Advertisements