Bulcsú

Hídlap

Kezdeményezték a váci múmiák visszaszállítását

A váci múmiák nemcsak országosan, de ma már világszerte ismert kuriózumai Vácnak – nyilatkozta Rétvári Bence országgyűlési képviselő a mumifikálódott emberi maradványokkal kapcsolatban. Kezdeményezésére elindult az egyeztetés a Természettudományi Múzeummal, azzal a céllal, hogy minél többet visszaszállítsanak a városba.

A váci Fehérek templomának 1994-es felújítása során bukkantak rá 265 darab, természetes úton mumifikálódott emberi maradványra, és további 40 darab csontmaradványra. A kripta különleges mikroklímájának köszönheteőn nem csak a holttestek, hanem az elhunytak ruházata is jó állapotban maradtak fent.

A leletek később országosan és az egész világon is ismertek lettek, a váci domonkos kriptába betemetett polgárok mumifikálódott, vagy részben mumifikálódott maradványai pedig a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárában kerültek elhelyezésre. Rétvári Bence a térség országgyűlési képviselője közösségi oldalán úgy fogalmazott: fontos lenne, hogy minél több múmiát Vácon mutathassanak be, ahelyett hogy egy raktárban tárolják őket. A közösségi oldalán olvasható bejegyzéséből kiderül, hogy kezdeményezésére elindult egy egyeztetés a Természettudományi Múzeummal arról, hogy a mumifikálódott testeket visszaszállítsák a városba.

A képviselő a közösségi oldalán megírta, hogy a váciak kérését az Embertani Tár szakértő munkatársai, antropológusai vizsgálják.

(Fotó: muzeumvac.hu)

Advertisements

  • Anyósát fenyegette meg a szakítás miatt

    Akár két év fegyházbüntetésre ítélhetik, és három évre eltilthatják a közügyektől azt a férfit, aki anyósán kérte számon, hogy megszakadt a kapcsolata a volt élettársával. A vádlott azzal fenyegette meg a sértettet, hogy megöli.

    Hídlap
  • Verőcei diákok nyerték meg a nemzetközi matekverseny döntőjét

    Világra szóló sikert értek el a verőcei iskolások: a Géza Fejedelem Református Általános Iskola Integrálók nevű csapata holtversenyben első helyen végzett a Bolyai Matematika Csapatverseny nemzetközi döntőjében. Gratulálunk a régiónkat és hazánkat képviselő tanulóknak!

    Hídlap
Advertisements