Hella

Hídlap

Ne öntsünk használt étolajat a vécécsészébe

A lefolyókba, vécécsészébe öntött használt étolaj a szennyvízhálózatba kerülve hatalmas károkat okozhat – olvasható a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. tájékoztatójában. A szolgáltató a közösségi oldalán arra is felhívja a figyelmet, hogy egy liternyi étolajat mintegy ötszáz liter ivóvízzel semlegesíthetnek.

Némelyik háztartásban manapság is előfordul, hogy a használt étolajat a sütés után egyszerűen a vécécsészébe öntik. Ezzel azonban nehéz perceket, órákat okozhatnak a szolgáltatóknak, akiknek semlegesíteniük kell a szennyvízhálózatba került “idegen anyagot”. A DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. az interneten hívja fel a figyelmet arra, hogy ez a tisztítási eljárás rendkívül sok ivóvizet igényel. Egy liter használt olaj semlegesítése ugyanis ötszáz liter tiszta vízbe “kerül”.

Néhány éve elindult egy országos kampány, amelynek keretében a MOL benzinkutaton gyűjtik a használt olajat. Fontos, hogy legfeljebb tíz literes kiszerelésben kizárólag a lakosság hulladékát veszik át. A begyűjtött anyagból tisztítás után bioüzemanyag készül, így érdemes a vécécsésze helyett a benzinkutakra vinni a fáradt olajat.

(Borítókép: wikihow.com)

  • Több százan teljesítették a Kinizsi Százas teljesítménytúrát

    923 résztvevő teljesítette idén a Kinizsi Százast, hazánk egyik legnépszerűbb, egyben legnagyobb hagyományokkal rendelkező teljesítménytúráját. Bár a napos idő egyben áldás is volt a kirándulóknak, a sáros, csúszós szakaszok rendkívül megnehezítették a dolgukat.

    Hídlap
  • Járda után az útburkolat is megújul a Meszéna utcában

    Újra munkagépek jelennek meg a következő napokban az esztergomi Meszéna János utcában, ahol előző héten marták fel az elhasználódott, régi útburkolatot. A járdák már hetekkel ezelőtt megújultak, az aszfaltozással pedig befejeződhet az útszakasz hónapok óta tartó felújítása.

    Hídlap
Advertisements