Klaudia

Hídlap

Ne öntsünk használt étolajat a vécécsészébe

A lefolyókba, vécécsészébe öntött használt étolaj a szennyvízhálózatba kerülve hatalmas károkat okozhat – olvasható a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. tájékoztatójában. A szolgáltató a közösségi oldalán arra is felhívja a figyelmet, hogy egy liternyi étolajat mintegy ötszáz liter ivóvízzel semlegesíthetnek.

Némelyik háztartásban manapság is előfordul, hogy a használt étolajat a sütés után egyszerűen a vécécsészébe öntik. Ezzel azonban nehéz perceket, órákat okozhatnak a szolgáltatóknak, akiknek semlegesíteniük kell a szennyvízhálózatba került “idegen anyagot”. A DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. az interneten hívja fel a figyelmet arra, hogy ez a tisztítási eljárás rendkívül sok ivóvizet igényel. Egy liter használt olaj semlegesítése ugyanis ötszáz liter tiszta vízbe “kerül”.

Néhány éve elindult egy országos kampány, amelynek keretében a MOL benzinkutaton gyűjtik a használt olajat. Fontos, hogy legfeljebb tíz literes kiszerelésben kizárólag a lakosság hulladékát veszik át. A begyűjtött anyagból tisztítás után bioüzemanyag készül, így érdemes a vécécsésze helyett a benzinkutakra vinni a fáradt olajat.

(Borítókép: wikihow.com)

  • Fordulatokkal teli mérkőzésen győzött az Esztergom

    Nagy csatában, 31:26-ra győzte le a Kántor Anikó SE (KASE) csapatát a Női Kézilabda NBII Északi-csoportjában szereplő Esztergom. Az első félidő derekán a vendégek átvették a vezetést, majd a második játékrészben sikerült stabilizálni a hazai alakulat játékát és végül magabiztosan szerezték meg a két pontot.

    Hídlap
  • Lelkesen készülnek a versenyekre az ipolyszalkai önkéntes tűzoltók

    Az ipolyszalkai önkéntes lánglovagokra mindig számíthatnak a településen: részt vesznek a rendezvényeken, emellett ott segítenek, ahol tudnak. A napokban folytatták a tűzcsapok felkutatását, amelyeknek szükség esetén megfelelő állapotban kell lenniük. A lelkes brigád a jövőre nézve merész álmokat dédelget, ugyanis szertáruk felújítását tűzték ki célul.

    Hídlap
Advertisements