Ödön

Hídlap

Ne öntsünk használt étolajat a vécécsészébe

A lefolyókba, vécécsészébe öntött használt étolaj a szennyvízhálózatba kerülve hatalmas károkat okozhat – olvasható a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. tájékoztatójában. A szolgáltató a közösségi oldalán arra is felhívja a figyelmet, hogy egy liternyi étolajat mintegy ötszáz liter ivóvízzel semlegesíthetnek.

Némelyik háztartásban manapság is előfordul, hogy a használt étolajat a sütés után egyszerűen a vécécsészébe öntik. Ezzel azonban nehéz perceket, órákat okozhatnak a szolgáltatóknak, akiknek semlegesíteniük kell a szennyvízhálózatba került “idegen anyagot”. A DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. az interneten hívja fel a figyelmet arra, hogy ez a tisztítási eljárás rendkívül sok ivóvizet igényel. Egy liter használt olaj semlegesítése ugyanis ötszáz liter tiszta vízbe “kerül”.

Néhány éve elindult egy országos kampány, amelynek keretében a MOL benzinkutaton gyűjtik a használt olajat. Fontos, hogy legfeljebb tíz literes kiszerelésben kizárólag a lakosság hulladékát veszik át. A begyűjtött anyagból tisztítás után bioüzemanyag készül, így érdemes a vécécsésze helyett a benzinkutakra vinni a fáradt olajat.

(Borítókép: wikihow.com)

  • Guba Mónika és Fluxa Tamás nyerte a tokodaltárói asztalitenisz versenyt

    Izgalmakkal teli párharcokat is láthattak azok, akik ellátogattak a Bányász Kultúrotthonban megrendezett I. Tokodaltárói Amatőr Ping-Pong Versenyre. A hagyományteremtő tornán a női mezőnyben Guba Mónika diadalmaskodott, míg a férfiaknál Fluxa Tamás emelhette magasba a győztesnek járó trófeát. A jó hangulatú kupán – melyen már kora reggeltől pattogott a labda – a szervezők üdítővel és energia …

    Hídlap
  • Leendő rendőrtisztek látogattak el Esztergomba

    Pályaorientációs szakmai látogatáson vettek részt november 15-én, pénteken az Esztergomi Rendőrkapitányságon a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának hallgatói. A vendégeket Debreczeni István rendőr alezredes, a rendőrkapitányság vezetője köszöntötte, majd megismerkedtek a várossal és még közös fényképet is készítettek a bazilikánál.

    Hídlap
Advertisements