Dániel, Daniella

Hídlap

Ne öntsünk használt étolajat a vécécsészébe

A lefolyókba, vécécsészébe öntött használt étolaj a szennyvízhálózatba kerülve hatalmas károkat okozhat – olvasható a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. tájékoztatójában. A szolgáltató a közösségi oldalán arra is felhívja a figyelmet, hogy egy liternyi étolajat mintegy ötszáz liter ivóvízzel semlegesíthetnek.

Némelyik háztartásban manapság is előfordul, hogy a használt étolajat a sütés után egyszerűen a vécécsészébe öntik. Ezzel azonban nehéz perceket, órákat okozhatnak a szolgáltatóknak, akiknek semlegesíteniük kell a szennyvízhálózatba került “idegen anyagot”. A DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. az interneten hívja fel a figyelmet arra, hogy ez a tisztítási eljárás rendkívül sok ivóvizet igényel. Egy liter használt olaj semlegesítése ugyanis ötszáz liter tiszta vízbe “kerül”.

Néhány éve elindult egy országos kampány, amelynek keretében a MOL benzinkutaton gyűjtik a használt olajat. Fontos, hogy legfeljebb tíz literes kiszerelésben kizárólag a lakosság hulladékát veszik át. A begyűjtött anyagból tisztítás után bioüzemanyag készül, így érdemes a vécécsésze helyett a benzinkutakra vinni a fáradt olajat.

(Borítókép: wikihow.com)

  • Újabb baleset történt Leányváron

    Július 21-én, vasárnap délelőtt egy negyven éves leányvári férfi tolatás közben a Várdomb utcai kereszteződésben nekiütközött a mögötte parkoló Skoda márkájú személygépkocsinak. A rendőrség tájékoztatása szerint szabálysértési eljárás indult a sofőr ellen.

    Hídlap
  • Keresik a legszebb és legrendezettebb dömösi portákat

    Július 23-ig lehet nevezni a második alkalommal meghirdetett Szép ház=szép kert=szép utca=szép falu elnevezésű versenyre. A szervezők keresik a legszebb dömösi udvarokat, az ingatlanok előtti legrendezettebb területeket, az idősek pedig megválasztják a leggyönyörűbb utcát.

    Hídlap
Advertisements