Hortenzia, Gergő

Hídlap

Elhunyt Koós János

Rövid ideig tartó betegség után, 81 éves korában elhunyt Koós János táncdalénekes, parodista-színész – közölte a család vasárnap az MTI-vel. A temetés részleteiről később adnak tájékoztatást, egyúttal kérik a sajtót, hogy a halálesettel kapcsolatos híreikben tartsák tiszteletben az énekes emlékét és a hozzátartozók gyászát.

Koós János, eredeti nevén Kupsa János 1937. november 20-án a romániai Bukarestben született, családjával Gyergyószárhegyen élt, majd négy éves korában Miskolcra költöztek. A zene szeretete átszőtte az életét: 1957-58-ban a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába járt, ahol Szeszler Tibor volt az egyik tanára. Később a Zeneművészeti Főiskola oboa tanszakán végzett Schwáb Nándor tanítványaként.

20 éves korától kezdve 1960-ig az Országos Pénzügyőr Zenekarban szerepelt, később a parodizálás világába is belekóstolt. 1960-ban pl. Vico Torriani svájci születésű énekest, színészt olyan hitelesen játszotta el, hogy attól az évtől kezdve a Kamara Varieté tagja lett.

Koós János több alkalommal szerepelt a Magyar Televízió Táncdalfesztivál nevű könnyűzenei versenyén, ahol kétszer Első-díjat (1968,1969), míg két alkalommal Előadói díjat kapott (1966,1968). 1961-ben megjelent első nagy slágere, a Micsoda nagyszerű dolog, énekesi karrierje mellett pedig színészként is tevékenykedett. Az oroszlán ugrani készül (1969), a Bűbájosok (1969) és A gyilkos a házban van (1970) című alkotásokban is láthattuk.

A Mikroszkóp Színpad tagjaként színész és parodista szerepkört töltött be 1982-1985 között. Azokban az időkben Hofi Gézával duót alakítva nagy sikereket arattak: a párosnak köszönhetjük a Macska duettet is, amely a Megalkuvó macskák című rajzfilmben szerepelt. Koós János később karmesterséggel is próbálkozott, majd 1999-től televíziós szórakoztató műsorokat vezetett. Pályafutása alatt hat nagylemezt és számos kislemezt adtak ki.

Örökzöld slágerei is hozzájárultak ahhoz, hogy 1995-ben Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki, tíz évvel később Artisjus zenei életműdíjat kapott, 2008-ban pedig tiszteletbeli pénzügyőr címmel illették. 2014-ben Szenes Iván Életműdíjat vehetett át.

(Fotó: veol.hu)

  • Guba Mónika és Fluxa Tamás nyerte a tokodaltárói asztalitenisz versenyt

    Izgalmakkal teli párharcokat is láthattak azok, akik ellátogattak a Bányász Kultúrotthonban megrendezett I. Tokodaltárói Amatőr Ping-Pong Versenyre. A hagyományteremtő tornán a női mezőnyben Guba Mónika diadalmaskodott, míg a férfiaknál Fluxa Tamás emelhette magasba a győztesnek járó trófeát. A jó hangulatú kupán – melyen már kora reggeltől pattogott a labda – a szervezők üdítővel és energia …

    Hídlap
  • Leendő rendőrtisztek látogattak el Esztergomba

    Pályaorientációs szakmai látogatáson vettek részt november 15-én, pénteken az Esztergomi Rendőrkapitányságon a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának hallgatói. A vendégeket Debreczeni István rendőr alezredes, a rendőrkapitányság vezetője köszöntötte, majd megismerkedtek a várossal és még közös fényképet is készítettek a bazilikánál.

    Hídlap
Advertisements