Dániel, Daniella

Hídlap

Maskarások mulattak Ipolydamásdon és Helembán

Maskarások felvonulása, tűzugrás, fánk, gulyás és remek hangulat várta szombaton az érdeklődőket Ipolydamásdon. Az Ipolymenti településen már évtizedek óta hagyomány a farsangi karnevál: az utcákat idén is mintegy kétszáz jelmezes lepte el. Délután a felvidéki Helembán is felvonultak, ezzel bizonyítva a két település összetartozását.

Évek óta, farsang környékén ellepik a maskarás felvonulók Ipolydamásd és Helemba utcáit. A két, szlovák-magyar határ menti település ilyenkor összefog és közösen jól érzik magukat, beöltöznek és szórakoztatják a közönséget. A rendezvényre idén március 2-án került sor, amikor a két község ismét megmutatta, hogy az igazán jó közösségeket nem választhatják szét határok.

A felvonuláson idén nem csak ipolydamásdiak és helembaiak vettek részt, a térség települései mellett az ország számos pontjáról érkeztek résztvevők. Budapestről például egy busznyi maskarás csatlakozott a helyiekhez. A nagy csapat vidáman, jókedvűen a damásdi művelődési háztól indult útnak, végigvonultak a település főútján, közben zenéltek, énekeltek és tűz körül táncoltak. A legbátrabbak még a tűzugrást is kipróbálhatták.

A felvonulók délután a felvidéki Helembán folytatták útjukat, ahol már az utcákon állva várták a helyiek a beöltözött csapatot. A két település idén is megmutatta, hogy bár egy országhatár és az Ipoly elválasztja őket egymástól, a közösségük egyben van és összetartozik.

  • Újabb baleset történt Leányváron

    Július 21-én, vasárnap délelőtt egy negyven éves leányvári férfi tolatás közben a Várdomb utcai kereszteződésben nekiütközött a mögötte parkoló Skoda márkájú személygépkocsinak. A rendőrség tájékoztatása szerint szabálysértési eljárás indult a sofőr ellen.

    Hídlap
  • Keresik a legszebb és legrendezettebb dömösi portákat

    Július 23-ig lehet nevezni a második alkalommal meghirdetett Szép ház=szép kert=szép utca=szép falu elnevezésű versenyre. A szervezők keresik a legszebb dömösi udvarokat, az ingatlanok előtti legrendezettebb területeket, az idősek pedig megválasztják a leggyönyörűbb utcát.

    Hídlap
Advertisements