Klaudia

Hídlap

Maskarások mulattak Ipolydamásdon és Helembán

Maskarások felvonulása, tűzugrás, fánk, gulyás és remek hangulat várta szombaton az érdeklődőket Ipolydamásdon. Az Ipolymenti településen már évtizedek óta hagyomány a farsangi karnevál: az utcákat idén is mintegy kétszáz jelmezes lepte el. Délután a felvidéki Helembán is felvonultak, ezzel bizonyítva a két település összetartozását.

Évek óta, farsang környékén ellepik a maskarás felvonulók Ipolydamásd és Helemba utcáit. A két, szlovák-magyar határ menti település ilyenkor összefog és közösen jól érzik magukat, beöltöznek és szórakoztatják a közönséget. A rendezvényre idén március 2-án került sor, amikor a két község ismét megmutatta, hogy az igazán jó közösségeket nem választhatják szét határok.

A felvonuláson idén nem csak ipolydamásdiak és helembaiak vettek részt, a térség települései mellett az ország számos pontjáról érkeztek résztvevők. Budapestről például egy busznyi maskarás csatlakozott a helyiekhez. A nagy csapat vidáman, jókedvűen a damásdi művelődési háztól indult útnak, végigvonultak a település főútján, közben zenéltek, énekeltek és tűz körül táncoltak. A legbátrabbak még a tűzugrást is kipróbálhatták.

A felvonulók délután a felvidéki Helembán folytatták útjukat, ahol már az utcákon állva várták a helyiek a beöltözött csapatot. A két település idén is megmutatta, hogy bár egy országhatár és az Ipoly elválasztja őket egymástól, a közösségük egyben van és összetartozik.

  • Fordulatokkal teli mérkőzésen győzött az Esztergom

    Nagy csatában, 31:26-ra győzte le a Kántor Anikó SE (KASE) csapatát a Női Kézilabda NBII Északi-csoportjában szereplő Esztergom. Az első félidő derekán a vendégek átvették a vezetést, majd a második játékrészben sikerült stabilizálni a hazai alakulat játékát és végül magabiztosan szerezték meg a két pontot.

    Hídlap
  • Lelkesen készülnek a versenyekre az ipolyszalkai önkéntes tűzoltók

    Az ipolyszalkai önkéntes lánglovagokra mindig számíthatnak a településen: részt vesznek a rendezvényeken, emellett ott segítenek, ahol tudnak. A napokban folytatták a tűzcsapok felkutatását, amelyeknek szükség esetén megfelelő állapotban kell lenniük. A lelkes brigád a jövőre nézve merész álmokat dédelget, ugyanis szertáruk felújítását tűzték ki célul.

    Hídlap
Advertisements