Bulcsú

Hídlap

Maskarások mulattak Ipolydamásdon és Helembán

Maskarások felvonulása, tűzugrás, fánk, gulyás és remek hangulat várta szombaton az érdeklődőket Ipolydamásdon. Az Ipolymenti településen már évtizedek óta hagyomány a farsangi karnevál: az utcákat idén is mintegy kétszáz jelmezes lepte el. Délután a felvidéki Helembán is felvonultak, ezzel bizonyítva a két település összetartozását.

Évek óta, farsang környékén ellepik a maskarás felvonulók Ipolydamásd és Helemba utcáit. A két, szlovák-magyar határ menti település ilyenkor összefog és közösen jól érzik magukat, beöltöznek és szórakoztatják a közönséget. A rendezvényre idén március 2-án került sor, amikor a két község ismét megmutatta, hogy az igazán jó közösségeket nem választhatják szét határok.

A felvonuláson idén nem csak ipolydamásdiak és helembaiak vettek részt, a térség települései mellett az ország számos pontjáról érkeztek résztvevők. Budapestről például egy busznyi maskarás csatlakozott a helyiekhez. A nagy csapat vidáman, jókedvűen a damásdi művelődési háztól indult útnak, végigvonultak a település főútján, közben zenéltek, énekeltek és tűz körül táncoltak. A legbátrabbak még a tűzugrást is kipróbálhatták.

A felvonulók délután a felvidéki Helembán folytatták útjukat, ahol már az utcákon állva várták a helyiek a beöltözött csapatot. A két település idén is megmutatta, hogy bár egy országhatár és az Ipoly elválasztja őket egymástól, a közösségük egyben van és összetartozik.

Advertisements

  • Anyósát fenyegette meg a szakítás miatt

    Akár két év fegyházbüntetésre ítélhetik, és három évre eltilthatják a közügyektől azt a férfit, aki anyósán kérte számon, hogy megszakadt a kapcsolata a volt élettársával. A vádlott azzal fenyegette meg a sértettet, hogy megöli.

    Hídlap
  • Verőcei diákok nyerték meg a nemzetközi matekverseny döntőjét

    Világra szóló sikert értek el a verőcei iskolások: a Géza Fejedelem Református Általános Iskola Integrálók nevű csapata holtversenyben első helyen végzett a Bolyai Matematika Csapatverseny nemzetközi döntőjében. Gratulálunk a régiónkat és hazánkat képviselő tanulóknak!

    Hídlap
Advertisements