Dezső

Hídlap

Maskarások mulattak Ipolydamásdon és Helembán

Maskarások felvonulása, tűzugrás, fánk, gulyás és remek hangulat várta szombaton az érdeklődőket Ipolydamásdon. Az Ipolymenti településen már évtizedek óta hagyomány a farsangi karnevál: az utcákat idén is mintegy kétszáz jelmezes lepte el. Délután a felvidéki Helembán is felvonultak, ezzel bizonyítva a két település összetartozását.

Évek óta, farsang környékén ellepik a maskarás felvonulók Ipolydamásd és Helemba utcáit. A két, szlovák-magyar határ menti település ilyenkor összefog és közösen jól érzik magukat, beöltöznek és szórakoztatják a közönséget. A rendezvényre idén március 2-án került sor, amikor a két község ismét megmutatta, hogy az igazán jó közösségeket nem választhatják szét határok.

A felvonuláson idén nem csak ipolydamásdiak és helembaiak vettek részt, a térség települései mellett az ország számos pontjáról érkeztek résztvevők. Budapestről például egy busznyi maskarás csatlakozott a helyiekhez. A nagy csapat vidáman, jókedvűen a damásdi művelődési háztól indult útnak, végigvonultak a település főútján, közben zenéltek, énekeltek és tűz körül táncoltak. A legbátrabbak még a tűzugrást is kipróbálhatták.

A felvonulók délután a felvidéki Helembán folytatták útjukat, ahol már az utcákon állva várták a helyiek a beöltözött csapatot. A két település idén is megmutatta, hogy bár egy országhatár és az Ipoly elválasztja őket egymástól, a közösségük egyben van és összetartozik.

 

  • Konyhakerttel gazdagodott a Zöld Óvoda

    Szerdán délelőtt a támogatók jelenlétében avatták fel az esztergomi Zöld Óvoda udvarán kialakított konyhakertet. Az ünnepség végén a gyermekek, a nevelők és a meghívott vendégek közösen énekelték el az intézmény természet- és környezetvédelem témaköreit is érintő himnuszát.

    Hídlap
  • Csomagolásmentes flashmobot szerveztek Esztergomban

    Második alkalommal rendezték meg a Vásárolj hulladék nélkül! akciót, melyhez idén Esztergom is csatlakozott. A flashmob résztvevői egy órán keresztül vásároltak zöld pólóban a piacon úgy, hogy semmihez nem kértek műanyag zacskót. Az akcióval a környezetvédelemre és a tudatos vásárlásra hívták fel a figyelmet.

    Hídlap
Advertisements