Bulcsú

Hídlap

Zajlik a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum kivitelezése

Lassan egy hónapja dolgoznak a munkagépek a régi bányabejárat mellett, ahol a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum kivitelezéséhez tartozó cölöpözési munkákat végzik. Az egyedülálló látogatóközpont 2019 szeptemberében nyithatja meg kapuit, amelyben különleges makettvilág, interaktív elemek várják majd a látogatókat.

A Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert Dorog a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum megépítésére, emellett az önkormányzat jelentős önrésszel járul hozzá a projekthez. A különleges látogatóközpont helyszínén, a volt Reimann altáró bejáratánál már másfél éve elbontották a régi lámpakamra épületét, amelynek helyén parkolókat létesítenek.

Dorog Város Barátainak Egyesülete tavaly ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját és a jeles alkalom apropójából bemutatták a turisztikai attrakciót. Akkor elhangzott, hogy a Jaksics László építészmérnök tervei alapján készülő kétszintes, galériás épület már önmagában is a kiállítás részét képezi majd. A kiállítótérben 12 jelenetből álló makettvilág tárul elénk és egy szóval mindent megtudhatunk a Dorogi-szénmedence történetéről.

Ősszel elindult a múzeum weboldala, 2019 januárjában viszont újabb mérföldkőhöz érkeztünk. A kiegészítő cölöpözési munkálatok miatt ideiglenesen lezárták a forgalom elől az Esztergomi úton található buszmegállót, majd az elkerített területen feltörték a járdát és az úttestet.

A napokban mi is kilátogattunk a helyszínre, hogy megnézzük, hol tart a beruházás. Bár abban a pillanatban a munkagépek pihentek, látható volt, hogy még a partfal megerősítésén dolgoznak a szakemberek. Az egyszerre több projektet futtató városban hónapokkal később kezdődhet el a látványosabb fázis, a kiállítótér építése, amelyet szeptemberben avathatnak fel. Mi már várjuk.

Advertisements

  • Anyósát fenyegette meg a szakítás miatt

    Akár két év fegyházbüntetésre ítélhetik, és három évre eltilthatják a közügyektől azt a férfit, aki anyósán kérte számon, hogy megszakadt a kapcsolata a volt élettársával. A vádlott azzal fenyegette meg a sértettet, hogy megöli.

    Hídlap
  • Verőcei diákok nyerték meg a nemzetközi matekverseny döntőjét

    Világra szóló sikert értek el a verőcei iskolások: a Géza Fejedelem Református Általános Iskola Integrálók nevű csapata holtversenyben első helyen végzett a Bolyai Matematika Csapatverseny nemzetközi döntőjében. Gratulálunk a régiónkat és hazánkat képviselő tanulóknak!

    Hídlap
Advertisements