Klaudia

Hídlap

Zajlik a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum kivitelezése

Lassan egy hónapja dolgoznak a munkagépek a régi bányabejárat mellett, ahol a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum kivitelezéséhez tartozó cölöpözési munkákat végzik. Az egyedülálló látogatóközpont 2019 szeptemberében nyithatja meg kapuit, amelyben különleges makettvilág, interaktív elemek várják majd a látogatókat.

A Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert Dorog a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum megépítésére, emellett az önkormányzat jelentős önrésszel járul hozzá a projekthez. A különleges látogatóközpont helyszínén, a volt Reimann altáró bejáratánál már másfél éve elbontották a régi lámpakamra épületét, amelynek helyén parkolókat létesítenek.

Dorog Város Barátainak Egyesülete tavaly ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját és a jeles alkalom apropójából bemutatták a turisztikai attrakciót. Akkor elhangzott, hogy a Jaksics László építészmérnök tervei alapján készülő kétszintes, galériás épület már önmagában is a kiállítás részét képezi majd. A kiállítótérben 12 jelenetből álló makettvilág tárul elénk és egy szóval mindent megtudhatunk a Dorogi-szénmedence történetéről.

Ősszel elindult a múzeum weboldala, 2019 januárjában viszont újabb mérföldkőhöz érkeztünk. A kiegészítő cölöpözési munkálatok miatt ideiglenesen lezárták a forgalom elől az Esztergomi úton található buszmegállót, majd az elkerített területen feltörték a járdát és az úttestet.

A napokban mi is kilátogattunk a helyszínre, hogy megnézzük, hol tart a beruházás. Bár abban a pillanatban a munkagépek pihentek, látható volt, hogy még a partfal megerősítésén dolgoznak a szakemberek. Az egyszerre több projektet futtató városban hónapokkal később kezdődhet el a látványosabb fázis, a kiállítótér építése, amelyet szeptemberben avathatnak fel. Mi már várjuk.

  • Fordulatokkal teli mérkőzésen győzött az Esztergom

    Nagy csatában, 31:26-ra győzte le a Kántor Anikó SE (KASE) csapatát a Női Kézilabda NBII Északi-csoportjában szereplő Esztergom. Az első félidő derekán a vendégek átvették a vezetést, majd a második játékrészben sikerült stabilizálni a hazai alakulat játékát és végül magabiztosan szerezték meg a két pontot.

    Hídlap
  • Lelkesen készülnek a versenyekre az ipolyszalkai önkéntes tűzoltók

    Az ipolyszalkai önkéntes lánglovagokra mindig számíthatnak a településen: részt vesznek a rendezvényeken, emellett ott segítenek, ahol tudnak. A napokban folytatták a tűzcsapok felkutatását, amelyeknek szükség esetén megfelelő állapotban kell lenniük. A lelkes brigád a jövőre nézve merész álmokat dédelget, ugyanis szertáruk felújítását tűzték ki célul.

    Hídlap
Advertisements