Klaudia

Hídlap

Egekbe szöknek az albérlet árak Esztergomban

Az országos tendenciákhoz hasonlóan Esztergomban is drasztikusan emelkednek az albérletárak. A kereslet folyamatosan növekszik, a házrésztől kezdve a garzonlakásig szinte minden gazdára talál. 100 ezer forint alatt lassan hajlékot sem találhatunk, a belvárosban akár 300 ezret is elkérnek egy 60 négyzetméteres lakásért.

“Esztergomban keresek egy vagy másfél szobás albérletet, maximum 100 ezer forintig. Kaució nem jelent gondot, akár azonnal is költöznék” – olvasható egy bejegyzés az egyik ismert közösségi oldalon. Találkozhatunk tulajdonosok hirdetéseivel is: van, aki csak telefonos elérhetőséget ír, más nyílt lapokkal játszva leírja, milyen feltételekkel kínálja fel a lakását.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy már jó pár éve magunk mögött hagytuk a 2008-as gazdasági világválságot és kihevertük a recesszió negatív hatásait. A gazdaság újra talpra állt, az ingatlanárak azóta pedig újra emelkednek. Most mi is alaposan feltérképeztük a piacot, hogy kiderítsük, a város melyik részén mennyiért bérelhetünk ingatlant.

Hónapok óta hirdetnek a Táti úton található 28 négyzetméteres (!) garzonlakást, amely hosszú távra havonta 70 ezer forintba, plusz rezsiköltségbe kerül. Egyedülálló személyeknek tökéletes lehet, családoknak pedig túl kicsi. Az ő esetükben leginkább valamelyik lakótelep jöhet számításba. Az aranyhegyi városrész is népszerű, ahol 1+1 szobás, negyedik emeleti ingatlan bérlése havonta 100-120 ezer forintba kerül, viszont minél közelebb szeretnénk élni a belvároshoz, annál mélyebben kell belenyúlnunk a pénztárcánkba.

Az egyik ismert portálon találtunk új építésű, 70 négyzetméteres hajlékot, amelyet 130 ezerért kínálnak, de prémium kategóriás, 300 ezres bérlemény is várja lakóit. A határ a csillagos ég, a többség viszont megelégedne egy olcsóbb fenntartású, mégis jó állapotban lévő ingatlannal is. A közösségi oldalakon ha valaki meghirdet 70-80 ezer forintos havidíjért egy kis garzonlakást, szinte biztos, hogy napokon belül elviszik.

A tulajdonosok a kereslet mértéke miatt egyre keményebb feltételeket állítanak az albérlők felé. A kisgyermekes családok sokszor hátrányt szenvednek, ugyanis helyettük inkább a fiatalabb, egyedülálló személyeket preferálják. Szintén hónapokat kell várniuk azoknak, akik háziállatot szeretnének magukkal vinni vagy jobb esetben némi “felár” ellenében beköltözhetnek.

Fontos, hogy minden esetben alaposan tájékozódjunk, ugyanis csalók is megjelentek a piacon. Ismerünk olyan esetet, amikor a tulajdonos jelzálogot vett fel a lakásra, majd a bérlők egyik nap azzal szembesültek, hogy a bank elvette a lakást és lezárta annak bejáratát. A kényes szituációk elkerülése érdekében érdemes közjegyzői szerződést kötni az albérlettel kapcsolatban.

Hogy meddig emelkedhetnek még az árak, arról csak sejtésünk lehet, de a szakadék a belváros és a peremterületek között folyamatosan nőni fog. Egyes gazdasági hírportálok a lakáspiaci élénkülés még évekig eltarthat.

(Fotó: vasarhely24.com)

  • Fordulatokkal teli mérkőzésen győzött az Esztergom

    Nagy csatában, 31:26-ra győzte le a Kántor Anikó SE (KASE) csapatát a Női Kézilabda NBII Északi-csoportjában szereplő Esztergom. Az első félidő derekán a vendégek átvették a vezetést, majd a második játékrészben sikerült stabilizálni a hazai alakulat játékát és végül magabiztosan szerezték meg a két pontot.

    Hídlap
  • Lelkesen készülnek a versenyekre az ipolyszalkai önkéntes tűzoltók

    Az ipolyszalkai önkéntes lánglovagokra mindig számíthatnak a településen: részt vesznek a rendezvényeken, emellett ott segítenek, ahol tudnak. A napokban folytatták a tűzcsapok felkutatását, amelyeknek szükség esetén megfelelő állapotban kell lenniük. A lelkes brigád a jövőre nézve merész álmokat dédelget, ugyanis szertáruk felújítását tűzték ki célul.

    Hídlap
Advertisements