Klaudia

Hídlap

Kiszabadult a zátony fogságából JESS, a román teherhajó

Két órán át tartó mentési akciónak köszönhetően kiszabadult a Kopasz-sziget fogságából a JESS nevű teherhajó, amely január 17-e óta vesztegelt a homokzátonyon. Az elmúlt hetekben igazi turistalátványosság lett a jármű: előfordult, hogy a fedélzeten rekedt matrózt étellel, sőt üveg rummal a kezükben is látogatták meg a kiváncsiskodók.

Amint arról a hidlap.hu elsőként beszámolt, január 17-én, a délutáni órákban egy román felségjelzésű teherhajó ismeretlen okokból fennakadt egy dunai homokzátonyon. A Győr-Moson-Sopron megyei Gönyűről Bajára tartó JESS később igazi turistalátványosság lett: családok ezrei keresték fel a nem mindennapi látványt és örökítették meg a veszteglő teherhajót.

Később olyan információk láttak napvilágot, miszerint a kapitány elaludt és ez okozta a bajt. Egyes hírportálok viszont arról cikkeztek, hogy a román hajóval szemben egy uszály közlekedett, a két kapitány nyelvi problémák miatt nem értette meg egymást (egyikük angolul, a másikuk pedig németül beszélt), így a JESS a kitérés mellett döntött.

Szintén sokakat foglalkoztatott az is, hogy hogyan és mikor lehetne a hajót “lehúzni” a homokpadról. Félő volt ugyanis, hogy alacsony vízállás mellett a JESS törzse megsérül, illetve megreped. Ezért a szakemberek úgy döntöttek, hogy mindenképpen megvárják a 3 méter körüli vízállást. Az elmúlt napokban kisebb olvadás következett be a Duna vízgyűjtő területén, így néhány centimétert emelkedett a vízszint. Mindez elegendő volt ahhoz, hogy hétfőn délután egy tolóhajó minden további nélkül levontassa a román teherhajót a Kopasz-szigetről.

A fedélzeten lévő matróz pedig az indulás után még egyszer visszapillantott, majd búcsút intett a a homokzátonynak, amelyen az elmúlt heteket töltötte.

  • Fordulatokkal teli mérkőzésen győzött az Esztergom

    Nagy csatában, 31:26-ra győzte le a Kántor Anikó SE (KASE) csapatát a Női Kézilabda NBII Északi-csoportjában szereplő Esztergom. Az első félidő derekán a vendégek átvették a vezetést, majd a második játékrészben sikerült stabilizálni a hazai alakulat játékát és végül magabiztosan szerezték meg a két pontot.

    Hídlap
  • Lelkesen készülnek a versenyekre az ipolyszalkai önkéntes tűzoltók

    Az ipolyszalkai önkéntes lánglovagokra mindig számíthatnak a településen: részt vesznek a rendezvényeken, emellett ott segítenek, ahol tudnak. A napokban folytatták a tűzcsapok felkutatását, amelyeknek szükség esetén megfelelő állapotban kell lenniük. A lelkes brigád a jövőre nézve merész álmokat dédelget, ugyanis szertáruk felújítását tűzték ki célul.

    Hídlap
Advertisements