Dezső

Hídlap

Kiszabadult a zátony fogságából JESS, a román teherhajó

Két órán át tartó mentési akciónak köszönhetően kiszabadult a Kopasz-sziget fogságából a JESS nevű teherhajó, amely január 17-e óta vesztegelt a homokzátonyon. Az elmúlt hetekben igazi turistalátványosság lett a jármű: előfordult, hogy a fedélzeten rekedt matrózt étellel, sőt üveg rummal a kezükben is látogatták meg a kiváncsiskodók.

Amint arról a hidlap.hu elsőként beszámolt, január 17-én, a délutáni órákban egy román felségjelzésű teherhajó ismeretlen okokból fennakadt egy dunai homokzátonyon. A Győr-Moson-Sopron megyei Gönyűről Bajára tartó JESS később igazi turistalátványosság lett: családok ezrei keresték fel a nem mindennapi látványt és örökítették meg a veszteglő teherhajót.

Később olyan információk láttak napvilágot, miszerint a kapitány elaludt és ez okozta a bajt. Egyes hírportálok viszont arról cikkeztek, hogy a román hajóval szemben egy uszály közlekedett, a két kapitány nyelvi problémák miatt nem értette meg egymást (egyikük angolul, a másikuk pedig németül beszélt), így a JESS a kitérés mellett döntött.

Szintén sokakat foglalkoztatott az is, hogy hogyan és mikor lehetne a hajót “lehúzni” a homokpadról. Félő volt ugyanis, hogy alacsony vízállás mellett a JESS törzse megsérül, illetve megreped. Ezért a szakemberek úgy döntöttek, hogy mindenképpen megvárják a 3 méter körüli vízállást. Az elmúlt napokban kisebb olvadás következett be a Duna vízgyűjtő területén, így néhány centimétert emelkedett a vízszint. Mindez elegendő volt ahhoz, hogy hétfőn délután egy tolóhajó minden további nélkül levontassa a román teherhajót a Kopasz-szigetről.

A fedélzeten lévő matróz pedig az indulás után még egyszer visszapillantott, majd búcsút intett a a homokzátonynak, amelyen az elmúlt heteket töltötte.

 

  • Konyhakerttel gazdagodott a Zöld Óvoda

    Szerdán délelőtt a támogatók jelenlétében avatták fel az esztergomi Zöld Óvoda udvarán kialakított konyhakertet. Az ünnepség végén a gyermekek, a nevelők és a meghívott vendégek közösen énekelték el az intézmény természet- és környezetvédelem témaköreit is érintő himnuszát.

    Hídlap
  • Csomagolásmentes flashmobot szerveztek Esztergomban

    Második alkalommal rendezték meg a Vásárolj hulladék nélkül! akciót, melyhez idén Esztergom is csatlakozott. A flashmob résztvevői egy órán keresztül vásároltak zöld pólóban a piacon úgy, hogy semmihez nem kértek műanyag zacskót. Az akcióval a környezetvédelemre és a tudatos vásárlásra hívták fel a figyelmet.

    Hídlap
Advertisements