Klaudia

Hídlap

Szerdán kezdődik a nagyböjt időszaka

Szerdán kezdődik a negyvennapos böjt, amellyel a keresztények Húsvétra, Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére készülnek – tájékoztatta Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-t. Hamvazószerdán dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek celebrál szentmisét Esztergomban.

Hamvazószerdával kezdődik a negyvennapos böjt, amely a IV. századtól kezdve általánossá vált a keresztény világban. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az MTI-hez eljuttatott közleményéből további információkat tudhatunk meg az előttünk álló időszakkal kapcsolatban. Mivel a vasárnapokat az egyház nem tekinti böjti napnak, ezért a VII. század óta Hamvazószerda a böjti időszak kezdete. Ennek köszönhetően Húsvét vasárnapig éppen negyven a böjti napok száma.

A IX. századig a keresztények rendkívül szigorúan vették a böjtöt: késő délutánig semmit sem ettek, tejtermékeket, húst, valamint tojást ezeken a napokon nem is fogyasztották – írták. Bár azóta enyhültek a szabályok, Hamvazószerdára és Nagypéntekre szigorú böjtöt írnak elő: a 18 és 60 év közötti hívak csak háromszor étkezhetnek és mindössze egyszer lakhatnak jól. Az egyház ugyanakkor a nagyböjt többi péntekén arra kéri a 14 évesnél idősebb tagjait, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst.

Természetesen kitértek arra is, hogy Jézus tanítása szerint a böjt “Isten iránti szenvedély, szeretet és mélyebb önátadás. A lemondásnak önmagában nézve kevés értelme van, célját csak akkor éri el, ha pozitív tartalmat hordoz: a cél nem a kevesebb súly vagy az egészségesebb test, hanem amolyan negyven napos lelki méregtelenítés, melynek végén Istenhez kerülök közelebb”.

Természetesen manapság nem csak a hústól való tartózkodással is böjtölhetünk: lemondhatnk például a dohányzásról, az édességről vagy a szórakozásról is, amely nem utolsó sorban egészségünkre is pozitív hatással lehet.

Ferenc pápa 2019-es nagyböjti üzenete szerint “böjtölni annyit tesz, mint megváltoztatni magatartásunkat embertársainkkal és a teremtményekkel szemben. Attól a kísértéstől, hogy mindent elnyeljünk, eljutunk az arra való alkalmasságig, hogy szeretetből szenvedjünk, ami szívünk ürességét tudja betölteni”.

Hamvazószerdán és a rá következő vasárnapon a katolikus hívek homlokát az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával jelöli meg., miközben a papok elmondják, hogy: “Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!” vagy: “Tartsatok bűnbánatot és higgyetek az evangéliumban!”

(Fotó: Pixabay.com)

  • Fordulatokkal teli mérkőzésen győzött az Esztergom

    Nagy csatában, 31:26-ra győzte le a Kántor Anikó SE (KASE) csapatát a Női Kézilabda NBII Északi-csoportjában szereplő Esztergom. Az első félidő derekán a vendégek átvették a vezetést, majd a második játékrészben sikerült stabilizálni a hazai alakulat játékát és végül magabiztosan szerezték meg a két pontot.

    Hídlap
  • Lelkesen készülnek a versenyekre az ipolyszalkai önkéntes tűzoltók

    Az ipolyszalkai önkéntes lánglovagokra mindig számíthatnak a településen: részt vesznek a rendezvényeken, emellett ott segítenek, ahol tudnak. A napokban folytatták a tűzcsapok felkutatását, amelyeknek szükség esetén megfelelő állapotban kell lenniük. A lelkes brigád a jövőre nézve merész álmokat dédelget, ugyanis szertáruk felújítását tűzték ki célul.

    Hídlap
Advertisements