Dezső

Hídlap

Fákat csavart ki, tetőt bontott meg a viharos szél

Esztergomban polikarbonát tetőt bontott meg a viharos szél, másutt pedig letört faágak okoztak forgalmi akadályokat az éjszaka folyamán. A vasárnap este érkezett szélvihar leginkább a Dunakanyar térségében pusztított, a Budapest-Vác-Szob vonalon pedig a sínekre dőlt fa miatt hosszabb menetidővel közlekedtek a vonatok.

Viharos erejű széllel érkezett meg vasárnap az a hidegfront, amely országszerte jelentős károkat okozott. Esztergombam a Visegrádi út felett húzódó magasfeszültsége vezetékekre faágak hullottak, ezáltal áramszünetet okozva a környező utcákban. Szinte ezzel egyidőben Lábatlanon a kőbányához vezető bekötőút mentén csavart ki egy fát a szél, amely rövid ideig forgalmi akadályt képezett.

Bajnán éjféltájt egy 10 méter hosszú és 20 centiméter átmérőjű fa dőlt az úttestre, amelyet a helyszínre érkező egységek motoros fűrész segítségével aprítottak fel, hajnalban pedig az esztergomi Erzsébet királyné utcában akadt dolguk a tűzoltóknak. A Vaskapu-hegy közelében található Galagonyás úton egy ingatlan polikarbonát borítású tetőszerkezetét bontotta meg a szél, amelyet kézi erővel kellett eltávolítaniuk.

Az országra lecsapó vihar a Dunakanyart sem kímélte. Csámpai Attila tűzoltó százados, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvívője megkeresésünkre elmondta, hogy éjféltől reggelig mintegy száz bejelentés érkezett az igazgatóságukra. A váci lánglovagokat a kismarosi Zrínyi utcában, valamint a 12-es főút 4. számú kilométerszelvényében is úttestre dőlt fához riasztották.

Jelentős fennakadásokat okozott a vihar a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon is, ahol még hétfőn délután is hosszabb menetidővel közlekedtek a vonatok. A Mávinform tájékoztatása szerint Vác és Göd között a sínekre hullott ágak miatt csak egy vágányon közlekedhettek a szerelvények.

A szél azóta veszített erejéből, a hidegfronti elhagyja térségünket, helyét pedig csapadékkal érkező melegfront veszi át.

  • Konyhakerttel gazdagodott a Zöld Óvoda

    Szerdán délelőtt a támogatók jelenlétében avatták fel az esztergomi Zöld Óvoda udvarán kialakított konyhakertet. Az ünnepség végén a gyermekek, a nevelők és a meghívott vendégek közösen énekelték el az intézmény természet- és környezetvédelem témaköreit is érintő himnuszát.

    Hídlap
  • Csomagolásmentes flashmobot szerveztek Esztergomban

    Második alkalommal rendezték meg a Vásárolj hulladék nélkül! akciót, melyhez idén Esztergom is csatlakozott. A flashmob résztvevői egy órán keresztül vásároltak zöld pólóban a piacon úgy, hogy semmihez nem kértek műanyag zacskót. Az akcióval a környezetvédelemre és a tudatos vásárlásra hívták fel a figyelmet.

    Hídlap
Advertisements