Klaudia

Hídlap

Mécsesek gyújtásával tisztelegtek azok előtt, akik életükkel fizettek a székely szabadságért

Nekünk, anyaországi magyaroknak kötelességünk, hogy egy mécses gyújtásával fejet hajtsunk elődeink és azok előtt, akik ma is a székely autonómiáért, a székely szabadságért küzdenek – mondta Völner Pál igazságügyi államtitkár vasárnap este a Székely Szabadság Napján rendezett megemlékezésen, Esztergomban.

A marosvásárhelyi eseményekkel egy időben tartottak megemlékezést péntek délután a királyi városban, a Mária Valéri híd esztergomi hídfőjénél felhúzott székely zászlónál. A rendezvényre a Duna mindkét partjáról érkeztek résztvevők azért, hogy kiálljanak a székelyek mellett, akik számára ez a nap nem csak a közös emlékezésé, hanem az összetartozásé is. Egy tudatos, közös fellépés a nemzeti önrendelkezés jegyében.

Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője beszédében azt mondta, nekünk, anyaországi magyaroknak kötelességünk, hogy a határon túl élő székelységnek ezt a napját tiszteletben tartsuk, megemlékezzünk róla. Fontos, hogy ne csak beszéljünk arról, hogy együvé tartozunk, ne csak szavakkal álljunk ki egymás mellett, hanem kicsit távolabb is egy mécses gyújtásával hajtsunk főt elődeik és azok előtt, akik ma is a székely autonómiáért, a székely szabadságért küzdenek.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy ez a harc az unión belül is zajlik, petíciót indítottak annak érdekében, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek jogait az unió ismerje el és támogassa. Hozzátette: a kormányzat megad minden támogatást a határon túl élő magyaroknak, de fontos, hogy ők mondják meg, mire van szükségük a szülőföldjükön, mi tenné könnyebbé a boldogulásukat.
Ezen a napon tiszteleghetünk azok előtt, akik nem csak magáért a székelységért, hanem a magyarság egységéért is adták életüket – fogalmazott.

Kifejtette, hogy itt nem csak azokról beszélhetünk, akik szabadságharcot vívtak vagy katonák voltak, hanem említhetjük a tudósokat, az utazókat, azokat, akik ma is nap, mint nap azon dolgoznak, hogy fennmaradjon az ottani magyar élet és őrzik Erdély kultúráját.
A rendezvény végén a jelenlévők mécseseket gyújtottak.

Az esztergomi eseményt a Fidesz és a KDNP Esztergomi Szervezete, az MKP Párkányi Szervezete, az Ezredév Polgári Társulás, az Esztergomi Polgári Körök, valamint a Limes Anavum Honismereti Társulás szervezte. Ezzel egy időben ezrek gyűltek össze Marosvásárhelyen, hogy leróják kegyeletüket a Habsburg-ellenes székely szervezkedés 165 évvel ezelőtt kivégzett vértanúinak emlékművénél és kinyilvánítsák a székelység autonómiaigényét. A megmozdulásra egész Székelyföldről érkeztek résztvevők.

  • Fordulatokkal teli mérkőzésen győzött az Esztergom

    Nagy csatában, 31:26-ra győzte le a Kántor Anikó SE (KASE) csapatát a Női Kézilabda NBII Északi-csoportjában szereplő Esztergom. Az első félidő derekán a vendégek átvették a vezetést, majd a második játékrészben sikerült stabilizálni a hazai alakulat játékát és végül magabiztosan szerezték meg a két pontot.

    Hídlap
  • Lelkesen készülnek a versenyekre az ipolyszalkai önkéntes tűzoltók

    Az ipolyszalkai önkéntes lánglovagokra mindig számíthatnak a településen: részt vesznek a rendezvényeken, emellett ott segítenek, ahol tudnak. A napokban folytatták a tűzcsapok felkutatását, amelyeknek szükség esetén megfelelő állapotban kell lenniük. A lelkes brigád a jövőre nézve merész álmokat dédelget, ugyanis szertáruk felújítását tűzték ki célul.

    Hídlap
Advertisements