Orbán

Hídlap

Elhunyt Baló György

Hétfőn reggel, életének 72. évében elhunyt Baló György televíziós újságíró – közölte a család az MTI-vel. Az 1991-ben Pulitzer-emlékdíjjal, 2017-ben pedig Prima Primissima Díjjal kitüntetett, az ELTE-n magyar-angol-német szakon végzett műsorvezető temetéséről később intézkednek – tették hozzá.

Baló György 1947. június 14-én, Budapesten született. Az ismert televíziós műsorvezető érittségi után sikeresen felvételizett az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-angol-német szakára. Miután 1970-ben megszerezte bölcsész diplomáját az MTV Híradónál helyezkedett el. Kezdetben gyakornokként tevékenykedett, de tehetségének és szakmai tudásának köszönhetően később szerkesztő-műsorvezető pozícióban is dolgozott.

A kilencvenes években megkerülhetetlen szereplője volt a média világának: a rendszerváltás idején az MTV 2-es csatorna igazgatója volt, egyúttal 1991-ig a Napzárta című műsor főszerkesztője volt, de a 1997-ben belekóstolt a kereskedelmi televíziózás világába is, hiszen három évig a TV3 csatorna vezérigazgatója volt. Az ezredfordulón visszatért a Magyar Televízióhoz, ahonnan tizenkét év elteltével távozott.

Bár kevesen emlékeznek rá, de 2006. szeptember 17-én a budapesti Szabadság téren található tévészékházban tartózkodott, amikor a felbőszült tüntetők megostromolták az épületet. Később élőben közvetített az eseményekről és a saját szeme láttára gyújtották fel az autóját.

Két évvel később, 2008-ban a Pekingben megrendezett nyári olimpia idején sportszerkesztőségi feladatokat is elvállalt. A megnyitó ünnepség közvetítésénél kívül riportokat készített és konferált az átkötő részeken.

2015-ben némi meglepetésre az RTL Klubnál tért vissza a képernyőre, ahol saját műsort kapott. 2019. január 7-i adással egy korszak lezárult, ugyanis Baló György aznap bejelentette: orvosi kezelésre van szüksége, fáradt, ezért határozatlan ideig szünetel a műsor.

Műsorvezetői és szerkesztői feladatköre mellett az oktatásban is szerepet vállalt, ELTE Szociológiai Intézetében posztgraduális képzésen tanított televíziós menedzsmentet is. Szakmai pályafutását többek között Rózsa Ferenc-díjjal, Balázs Béla-díjjal, Pulitzer-emlékdíjjal jutalmazták, két éve pedig Prima Primissima díjat vehetett át.

Halálával a magyar televíziós egyik ikonikus alakját veszítettük el.

(Szöveg: wikipédia)
(Fotó: MTI/ Czimbal Gyula)

 

  • Ifjú tűzoltókká váltak a tokodi óvodások

    Gyermeknap alkalmából látogattak el a Mesevár Óvodába a Tokod Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai. Az önkéntesek segítségével maguk a gyermekek is lánglovagokká vállhattak: miután felhúzták a védősisakokat, a bátrabbak gépjárműfecskendezővel olthatták el az “égő házikót”.

    Hídlap
  • Extrém futók és kerékpárosok veszik birtokba Márianosztrát

    A MINEKRAFT Challenge keretében keretében extrém futók és kerékpárosok népesítik be szombaton a települést. A focipályán gyermekprogramokkal is várják az érdeklődőket. A helyszínen DJ Dominik is fellép, akit a Crazy Granat koncertje követ majd.

    Hídlap
Advertisements