Dániel, Daniella

Hídlap

Lelkesen készülnek a versenyekre az ipolyszalkai önkéntes tűzoltók

Az ipolyszalkai önkéntes lánglovagokra mindig számíthatnak a településen: részt vesznek a rendezvényeken, emellett ott segítenek, ahol tudnak. A napokban folytatták a tűzcsapok felkutatását, amelyeknek szükség esetén megfelelő állapotban kell lenniük. A lelkes brigád a jövőre nézve merész álmokat dédelget, ugyanis szertáruk felújítását tűzték ki célul.

A felvidéki településen nagy hagyománya van a tűzoltóságnak, 2016-ban sokak örömére meg is alakult a helyi önkéntes tűzoltó egyesület. A csoporttól megtudtuk, hogy jelenlegi szertárépületük korábban is hasonló funkciót töltött be, mint manapság, ugyanakkor korábban közösségi házként és kultúrházként is működött.

Az egyesület nagy elánnal kezdte meg három évvel ezelőtt a működését, azóta lehetőségük szerint a községi rendezvények lebonyolításában segédkeznek. Egyik legfontosabb feladatuknak mégis az utcákon található tűzcsapok felkutatását és ellenőrzését tekintik, amelyet a napokban is folytattak.

Mivel a tagok önkéntesként látják el feladataikat, a szabadnapok miatt leginkább hétvégén végzik ezeket a tevékenységeket. Legutóbb négyen öltötték magukra az egyenruhát és néhány órás akció során megtisztították a szükség esetén használatos csatlakozási pontokat. Bár könnyű munkára számítottak, olykor nem várt nehézségekkel kellett szembenézniük: előfordult ugyanis, hogy 15-20 centiméternyi földréteg alatt bukkantak csak rá a „kincsekre”.

Mint megtudtuk, nincs annál fontosabb, hogy legyen egy ütőképes brigádja a községnek, akik baj esetén segítenek, de a tűzoltóversenyeken is magabiztosan képviselik szülőfalujukat. Éppen ezért a tagok hetente egyszer gyakorlatoznak a község központjában, amellyel nem titkolt módon a tűzoltóságot is népszerűsítik. Az idősebb korosztály tagjai közül többen emlékeznek még azokra az időkre, amikor Ipolyszalka rendszeres résztvevője volt a tűzoltóversenyeknek. A régi sikerek fényében szeretnék megszólítani a fiatalokat is, akik lelkesen szerveznének gyermekrajz pályázatot, tűzoltó napot és iskolai bemutatókat is.

Az ipolyszalkai lánglovagok a jövőben szeretnék felújítani a szertárukat is, amelyre már meg is nyerték a pályázatot. Folyamatosan szerzik be a versenyhez és tűzoltáshoz szükséges felszereléseket, amely nagyon költséges és időigényes feladat. Ugyanakkor bíznak benne, hogy a fiatalok felnőnek a feladathoz és az elődökhöz hasonlóan méltó módon hordhatják az egyesületi címerrel ellátott egyenruhájukat.

  • Újabb baleset történt Leányváron

    Július 21-én, vasárnap délelőtt egy negyven éves leányvári férfi tolatás közben a Várdomb utcai kereszteződésben nekiütközött a mögötte parkoló Skoda márkájú személygépkocsinak. A rendőrség tájékoztatása szerint szabálysértési eljárás indult a sofőr ellen.

    Hídlap
  • Keresik a legszebb és legrendezettebb dömösi portákat

    Július 23-ig lehet nevezni a második alkalommal meghirdetett Szép ház=szép kert=szép utca=szép falu elnevezésű versenyre. A szervezők keresik a legszebb dömösi udvarokat, az ingatlanok előtti legrendezettebb területeket, az idősek pedig megválasztják a leggyönyörűbb utcát.

    Hídlap
Advertisements