Márk

Hídlap

Felavatták a Királyréti Kirándulóközpontot Szokolyán

Átadták a 205 millió forintból megépült Királyréti Kirándulóközpontot csütörtökön, Szokolyán. A többfunkciós épület nem csak turisztikai szolgáltatást nyújt, hanem hely- és gazdálkodástörténeti bemutatót is kínál a Börzsönybe látogatóknak. A beruházásnak köszönhetően egyre többen választhatják úti célul a hegységet.

Nagy István agárminiszter az egykori erdészlak felújításával kialakított kirándulóközpont átadó ünnepségén elmondta, hogy célként tűzték ki egy zöldebb, természetszeretőbb és környezettudatosabb Magyarország létrehozását. A miniszter emlékeztetett arra, hogy az elmúlt száz évben megduplázódott az ország erdőterülete és az idei tavaszi szezonban csak az állami erdőgazdaságok mintegy 22 millió facsemetét ültetnek el a meglévő erdők megfiatalítása során.

Nagy István hozzátette: a zöldítés mellett fontos, hogy meg kell ismertetni és meg kell szerettetni a természet értékeit a társadalommal. Úgy fogalmazott: ha magukénak érzik az itt rejlő értékeket, akkor nagyobb felelősséggel vesznek részt megóvásukban. Ennek érdekében a minisztérium, a Bejárható Magyarország program keretében régen nem látott infrastrukturális fejlesztéseket hajtott végre az állami erdőkben.

Hozzátette, hogy ennek eredményeként az erdők a leglátogatottabb belföldi turisztikai attrakciók közé emelkedtek, csak a főváros környékén évi 25 millió látogatási alkalommal számolnak. Nagy István elmondta, hogy a minisztérium következő feladata az ökoturisztikai fejlesztések hálózatának kialakítása. Ennek érdekében összehangolják az állami erdőgazdaságok és a nemzeti parkok fejlesztéseit, valamint együttműködnek az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos hivatalával és a Magyar Természetjáró Szövetséggel is.

A miniszter kiemelte, hogy pozitív tendencia az is, hogy a természetjárók körében elindult egy jó irányba mutató folyamat, ugyanis az erdők belsejében egyre kevesebb az illegális hulladék. Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a Börzsöny egyre népszerűbb lakó-és kiránduló célpont, de nem csak a magyar emberek számára, hanem már a külföldieknek is.

Hozzátette, hogy ma, a magyar családoknak is egyre több lehetősége van a szabadidejét a Börzsönyben vagy erdőkben eltölteni. Mindez köszönhető többek között a kisvasút-, turistaút- és kerékpárút fejlesztéseknek, de a szolgáltatások is egyre szélesebb körben és elérhető áron várják a kirándulókat. Rétvári Bence kiemelte: fontos, hogy a távoli generáció is egy természetes közegnek érezze az erdőt, ahová szívesen megy kikapcsolódni, és ahol olyan közösségi élményekben részesül, amelyet más nem adhat meg.

Hangsúlyozta: fontos, hogy az erdei táborozás, az erdei iskolák már az oktatási rendszerben is a tanévek rendes részévé váljanak, és erre nyújt megoldást a Csodaszarvas Program, amely a korábbi erdei iskolai lehetőségeket és módszereket kívánja kibővíteni. Ennek keretében a tavalyi évben 698 iskolából 6500 diák töltött több éjszakát erdei szálláshelyen, kilépve a hagyományos iskolai keretekből.
Az idei évben szeretnék elérni, hogy legalább 7700 diák tapasztalja meg, milyen részt venni egy erdei iskolai programon.

  • Nyáron újítják fel a csolnoki utat

    Legkorábban nyáron kezdődhet el az 1106-os számú, Dorogot Únnyal és Tinnyével összekötő út csolnoki szakaszának felújítása. A Magyar Közút Nonprofit Kft. Kommunikációs osztályától megtudtuk, hogy a projekt részeként az útburkolat mellett a vízelvezető árokrendszer is megújulhat.

    Hídlap
  • Feltárták a csőtörést az Imaház utcában

    Teljes útzár mellett kezdték meg kedden reggel az ÉDV. Zrt. szakemberei az esztergomi Imaház utcai csőtörés feltárását. A munkálatok ideje alatt – vagyis kedd reggeltől szerda estig – a járművezetők a Kölcsey Ferenc utca, valamint Bánomi áttörés felől érkezők sem tudnak behajtani az utcába.

    Hídlap
Advertisements