Dániel, Daniella

Hídlap

Növelné a kormány az erdőterületek nagyságát

A tavaszi időszakban 22 millió facsemete elültetésével járul hozzá a kormány a magyar erdők fenntartásához, emellett 2019-ben több mint 6000 hektárral növelik az erdőterületek számát – jelentette be Nagy István miniszter csütörtökön Kismaroson, az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából rendezett díjátadó ünnepségen.

Az agrárminiszter ismertette: Magyarországon viszont az elmúlt száz évben duplájára nőtt az erdők területe, amely jelenleg 2 millió hektárra, az ország területének 22 százalékára tehető. Az állami erdőgazdaságok évente több milliárd forintnyi turisztikai, közjóléti fejlesztést hajtanak végre. Az állami erdészeti társaságok kezelésében összesen 81 kilátó, 159 szálláshely, 36 erdei iskola és 25 látogatóközpont van.

Az Erdők Nemzetközi Napja hagyománnyá érett, s évről-évre az időszerű kérdésekre irányítja a figyelmet. Az idei rendezvény témája az erdő és az oktatás. Nagy István kiemelte, fontos, hogy már kisgyermekkorban tudatosítsuk a természet értékeit. Éppen ezért létesített a kormány több mint egy tucat erdei iskolát, további 18-at pedig felújított az elmúlt években. A diákok így izgalmas élményekkel gazdagodva testközelből ismerhetik meg a hazai erdőket.

A kormány célja az erdőterületek nagyságának növelése és az erdei turizmus további fejlesztése – mondta Nagy István. Hozzátette: újabb turistaházak felújítását tervezik és hangsúlyt fektetnek az erdészeti oktatás fejlesztésére, valamint ismeretterjesztő programok szervezésére, hogy a természeti értékeket megismerve, minél többen magukénak érezzék az erdők védelmét.

Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselőjeként elmondta: fontosnak tartják az erdő- és természetjárást, éppen ezért több beruházást is igyekeznek megvalósítani a Dunakanyar börzsönyi részén. Többek között egy „Börzsöny ringet” szeretnének kialakítani azoknak, akik szeretnék kerékpárral kisebb vagy nagyobb körben körbebiciklizni a hegységet.

Hozzátette: az elmúlt években a gazdasági eredményeknek köszönhetően egyre több család engedheti meg magának, hogy akár egy hétvégére, vagy nyáron egy-két hétre belföldön kiránduljon. Az Eurostat adatai szerint 2010-hez képest 2 millió emberrel több engedheti meg magának azt, hogy elmenjen egy kéthetes nyaralásra.

Az eseményen a Pro Silva Hungarie díjakat, a Pro Silva Hungarie Emlékplaketteket és elismerő okleveleket is átadtak.

 

  • Újabb baleset történt Leányváron

    Július 21-én, vasárnap délelőtt egy negyven éves leányvári férfi tolatás közben a Várdomb utcai kereszteződésben nekiütközött a mögötte parkoló Skoda márkájú személygépkocsinak. A rendőrség tájékoztatása szerint szabálysértési eljárás indult a sofőr ellen.

    Hídlap
  • Keresik a legszebb és legrendezettebb dömösi portákat

    Július 23-ig lehet nevezni a második alkalommal meghirdetett Szép ház=szép kert=szép utca=szép falu elnevezésű versenyre. A szervezők keresik a legszebb dömösi udvarokat, az ingatlanok előtti legrendezettebb területeket, az idősek pedig megválasztják a leggyönyörűbb utcát.

    Hídlap
Advertisements