Márk

Hídlap

Nyergesújfalun rendezték meg a katasztrófavédelmi verseny megyei döntőjét

A nyergesújfalui Hajnal Tamás Sportcentrumban rendezte meg a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a felmenő rendszerű ifjúsági katasztrófavédelmi verseny megyei döntőjét. A négyfős csapatoknak tüzet kellett oltaniuk és többek özött buzgárt is építettek.

A nyergesújfalui focipályán ezúttal a labdarúgócsapatok helyett iskolásokból álló, a helyi megmérettetéseken első helyet szerző alakulatok mérték össze tudásukat. A megyei finálét Balogh László tűzoltó alezredes, kirendeltségvezető nyitotta meg, majd Mihelik Magdolna nyergesújfalui polgármester és Bakos Sándor, a Megyei Védelmi Bizottság titkára köszöntötte a versenyzőket.

Kálmán Sándor tűzoltó őrnagy, az Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársa tájékoztatta a csapatokat a feladatokról: az állomásokon a katasztrófavédelem, az elsősegélynyújtás, a tűzvédelem, a vízkárelhárítás, a navigáció, valamint az iparbiztonság témakörében kellett helyt állniuk.

Bár ezúttal nem volt árvíz, a tanulók megtudhatták azt is, hogy vészhelyzetben hogyan kell elrekeszteniük a buzgárt (az árhullám idején a töltések mentett oldalán megjelenő vízfeltörés). Az eszközök felismerése, az újraélesztés, és a veszélyhelyzeti csomag összeállítása mellett vízsugárral lőttek célba, illetve tüzet is oltottak.

A verseny eredményhirdetése alkalmával különdíjat kaptak a legjobban szereplő alakulatok, a dobogósok pedig az oklevelek mellett kupákat és érmeket vehettek át.

A helyezettek listája:

Általános iskolások mezőnyében:
1. Vincze Imre Általános Iskola (Kocs)
2. Bábolnai Általános Iskola
3. Lábatlani Általános Iskola

Középiskolások kategóriájában:
1. Széchenyi István Közgazdasági Informatikai Szakgimnázium (Komárom)
2. Tárkány Önkéntes Tűzoltó Egyesület
3. Dobó Katalin Gimnázium (Esztergom)

A két első helyezett csapat képviseli megyénket a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által megrendezendő országos döntőn.

Szöveg: Katasztrófavédelem
Fotó: Lehoczki Dávid

  • Nyáron újítják fel a csolnoki utat

    Legkorábban nyáron kezdődhet el az 1106-os számú, Dorogot Únnyal és Tinnyével összekötő út csolnoki szakaszának felújítása. A Magyar Közút Nonprofit Kft. Kommunikációs osztályától megtudtuk, hogy a projekt részeként az útburkolat mellett a vízelvezető árokrendszer is megújulhat.

    Hídlap
  • Feltárták a csőtörést az Imaház utcában

    Teljes útzár mellett kezdték meg kedden reggel az ÉDV. Zrt. szakemberei az esztergomi Imaház utcai csőtörés feltárását. A munkálatok ideje alatt – vagyis kedd reggeltől szerda estig – a járművezetők a Kölcsey Ferenc utca, valamint Bánomi áttörés felől érkezők sem tudnak behajtani az utcába.

    Hídlap
Advertisements