Dániel, Daniella

Hídlap

Kigyulladt a Notre-Dame-székesegyház

Minden bizonnyal szerencsétlen baleset következtében kapott lángra hétfőn 19 óra körül a párizsi Notre-Dame-székesegyház tetőszerkezete. A tűz hamar átterjedt a központi toronyra is, amely néhány perccel 20 óra előtt beomlott. Az egész világ kétségbeesetten figyeli a tragédiát.

A Victor Hugo regényében is szereplő, Párizs legismertebb gótikus stílusú templom alapkövét 1163-ban fektették le, majd ezután 157 éven keresztül építették. Bár a francia forradalom idején majdnem teljesen elpusztították, 33 évnyi kemény munka árán sikerült felújítani.

A székesegyház újabb renoválását évek óta sürgette az egyház, amely a közelmúltban el is kezdődött. Néhány nappal ezelőtt leemelték a huszártornyot díszítő bronzszobrokat. A munkálatokat végző szakemberek nem is sejthették, hogy ezzel sikerült megmenteniük a tizennyolc alkotást a pusztulástól.

Április 15-én ugyanis baleset következtében lángra kapott a több mint 850 éves templom tetőszerkezete. A francia hírportálok tájékoztatása szerint a tűz mintegy fél óra alatt elérte a központi csúcsot is, amely nem sokkal 20 óra előtt beomlott.

Az Index.hu azt írja, hogy egy különleges alakulat próbálja megmenteni a megmaradt műalkotásokat a pusztulástól. Jelenleg több száz tűzoltó dolgozik a helyszínen.

(Fotó: Euronews)

  • Újabb baleset történt Leányváron

    Július 21-én, vasárnap délelőtt egy negyven éves leányvári férfi tolatás közben a Várdomb utcai kereszteződésben nekiütközött a mögötte parkoló Skoda márkájú személygépkocsinak. A rendőrség tájékoztatása szerint szabálysértési eljárás indult a sofőr ellen.

    Hídlap
  • Keresik a legszebb és legrendezettebb dömösi portákat

    Július 23-ig lehet nevezni a második alkalommal meghirdetett Szép ház=szép kert=szép utca=szép falu elnevezésű versenyre. A szervezők keresik a legszebb dömösi udvarokat, az ingatlanok előtti legrendezettebb területeket, az idősek pedig megválasztják a leggyönyörűbb utcát.

    Hídlap
Advertisements