Hortenzia, Gergő

Hídlap

Kigyulladt a Notre-Dame-székesegyház

Minden bizonnyal szerencsétlen baleset következtében kapott lángra hétfőn 19 óra körül a párizsi Notre-Dame-székesegyház tetőszerkezete. A tűz hamar átterjedt a központi toronyra is, amely néhány perccel 20 óra előtt beomlott. Az egész világ kétségbeesetten figyeli a tragédiát.

A Victor Hugo regényében is szereplő, Párizs legismertebb gótikus stílusú templom alapkövét 1163-ban fektették le, majd ezután 157 éven keresztül építették. Bár a francia forradalom idején majdnem teljesen elpusztították, 33 évnyi kemény munka árán sikerült felújítani.

A székesegyház újabb renoválását évek óta sürgette az egyház, amely a közelmúltban el is kezdődött. Néhány nappal ezelőtt leemelték a huszártornyot díszítő bronzszobrokat. A munkálatokat végző szakemberek nem is sejthették, hogy ezzel sikerült megmenteniük a tizennyolc alkotást a pusztulástól.

Április 15-én ugyanis baleset következtében lángra kapott a több mint 850 éves templom tetőszerkezete. A francia hírportálok tájékoztatása szerint a tűz mintegy fél óra alatt elérte a központi csúcsot is, amely nem sokkal 20 óra előtt beomlott.

Az Index.hu azt írja, hogy egy különleges alakulat próbálja megmenteni a megmaradt műalkotásokat a pusztulástól. Jelenleg több száz tűzoltó dolgozik a helyszínen.

(Fotó: Euronews)

 

 

  • Guba Mónika és Fluxa Tamás nyerte a tokodaltárói asztalitenisz versenyt

    Izgalmakkal teli párharcokat is láthattak azok, akik ellátogattak a Bányász Kultúrotthonban megrendezett I. Tokodaltárói Amatőr Ping-Pong Versenyre. A hagyományteremtő tornán a női mezőnyben Guba Mónika diadalmaskodott, míg a férfiaknál Fluxa Tamás emelhette magasba a győztesnek járó trófeát. A jó hangulatú kupán – melyen már kora reggeltől pattogott a labda – a szervezők üdítővel és energia …

    Hídlap
  • Leendő rendőrtisztek látogattak el Esztergomba

    Pályaorientációs szakmai látogatáson vettek részt november 15-én, pénteken az Esztergomi Rendőrkapitányságon a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának hallgatói. A vendégeket Debreczeni István rendőr alezredes, a rendőrkapitányság vezetője köszöntötte, majd megismerkedtek a várossal és még közös fényképet is készítettek a bazilikánál.

    Hídlap
Advertisements