Orbán

Hídlap

Irodalmi esttel emlékeztek Szabó Magdára

Az Abigél titkai című előadással emlékeztek meg meg Szabó Magda írói munkásságáról április 29-én az Esztergomi Helischer József Városi Könyvtárban. Piros Ildikó személyes hangú vallomások, idézetek és regényrészleteken keresztül érzékeltette, hogy minek köszönhető az író népszerűsége.

Az 1977-ben forgatott, Abigél című, négyrészes sorozat óriási sikert aratott az országban, miután egy évvel később bemutatták. A Szabó Magda regényéből adaptált alkotás 2018-ban lett negyvenéves. Az évek alatt a szériában szereplő színészek ünnepelt sztárokká nőtték ki magukat. Sokak egyik kedvenc karaktere a bájos Zsuzsan-na nővér volt, akit Piros Ildikó alakított, ráadásul megtudhattuk, hogy Szabó Magda Zsuzsanna nővér szerepébe írta bele saját magát.
Egy ember addig él, amíg őrzi az emlékezet, ez volt az est mottója.

Piros Ildikó célja az, hogy ezzel az előadással elbúcsúzzon azoktól a színésztársaitól, akik-kel az Abigélben játszottak, de már elhunytak. Emlékezés Szerencsi Évára, Garas Dezsőre, Rutt-kai Évára. Az ő nevüket is belefűzte a szövegbe, s az egész estet úgy építette fel, hogy számos utalás van benne. Sok apró titkot is elrejtett, a saját életére és Szabó Magdára vonatkozóan.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész úgy érezte, meg kell mutatnia azt a hatalmas örökséget, amelyet az írónő hagyott ránk. Ő is egy olyan eltűnő generáci-óhoz tartozik, amelyik előtt kötelező tisztelegnünk, meg kell őriznünk, s tovább kell adnunk érté-keit.

A művésznő többször találkozott Szabó Magdával. Férjével, Huszti Péterrel is jártak nála korábban, az utolsó személyes találkozás 2000-ben volt. Az írónő akkor kétórás beszélgetéssel ajándékozta meg Piros Ildikót. Az est összeállításához ezek az élmények, továbbá interjúrészletek, Szabó Magdától kapott anyagok, s három nagy regény – Az ajtó, Katalin utca, Für Elise – részle-tei szolgáltak alapul, az életút felidézése mellett. A művésznő jelenleg ezzel az előadói esttel sze-repel, járja az országot. Színházban nem játszik, szabadidejét családjára, öt unokájára fordítja.

(Szöveg: Hámosné Szőke Anna, Fotó: Nyári Andrea)

  • Ifjú tűzoltókká váltak a tokodi óvodások

    Gyermeknap alkalmából látogattak el a Mesevár Óvodába a Tokod Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai. Az önkéntesek segítségével maguk a gyermekek is lánglovagokká vállhattak: miután felhúzták a védősisakokat, a bátrabbak gépjárműfecskendezővel olthatták el az “égő házikót”.

    Hídlap
  • Extrém futók és kerékpárosok veszik birtokba Márianosztrát

    A MINEKRAFT Challenge keretében keretében extrém futók és kerékpárosok népesítik be szombaton a települést. A focipályán gyermekprogramokkal is várják az érdeklődőket. A helyszínen DJ Dominik is fellép, akit a Crazy Granat koncertje követ majd.

    Hídlap
Advertisements